Arta contemporană devine un catalizator al investițiilor culturale: colecționarii români sunt tot mai conectați la scena internațională

Colecționarul român de artă a devenit tot mai atent la criteriile estetice, dar și la cele financiare. Mai bine de patru din zece participanți la studiul Deloitte Art Market Report 2025 urmăresc nu doar emoția estetică sau atașamentul personal, ci și siguranța financiară și diversificarea portofoliului. Pictura rămâne preferata colecționarilor, iar arta contemporană, în special cea produsă după anul 2000, domină intențiile de achiziție. O scenă artistică locală aflată în plin proces de maturizare își deschide tot mai clar porțile către influențele internaționale.
Un profil tânăr, cu gusturi rafinate și priorități multiple
Majoritatea colecționarilor din România au vârste cuprinse între 35 și 56 de ani. Aleg predominat lucrări contemporane, create după anul 2000, fapt ce indică o orientare spre arta actuală și emergentă. Peste 80% dintre respondenți au declarat că arta contemporană se regăsește atât în colecția lor actuală, cât și în planurile de viitor.
Aproape jumătate dintre colecționari (49%) își îndreaptă atenția atât către artiști români, cât și internaționali. Doar o treime preferă exclusiv lucrările autohtone. Au invocat accesibilitatea și legătura culturală.
Estetica domină, dar investiția capătă teren
Rațiunile estetice și afective rămân principalul motor al deciziilor de achiziție. Totuși, 46% dintre colecționari consideră și avantajele financiare. Mulți văd în artă o ancoră stabilă în perioade economice instabile. Unii (26%) o percep drept mijloc de protecție, alții (24%) o folosesc pentru diversificare, iar aproape o cincime o tratează ca instrument speculativ.
„Raportul identifică o piață locală tânără, cu apetit pentru arta contemporană și cu deschidere internațională. De asemenea, reconfirmă importanța transparenței și a unei mai bune înțelegeri a valorii lucrărilor de artă,” subliniază Corina Dimitriu, Partener Deloitte România.
CITEȘTE ȘI: Cum să devii mentor pentru tinerii din domeniul tău
Colecții mici, dar semnificative
Cei mai mulți colecționari români dețin între 6 și 24 de lucrări. Doar 11% au peste 100 de piese în colecție, iar același procent ajunge la peste 300. Peste 59% dintre respondenți investesc în artă sume ce nu depășesc 10% din venitul lor anual. În ceea ce privește ponderea artei în totalul activelor, în șase din zece cazuri aceasta rămâne sub 10%. Doar 5% au plasamente care depășesc jumătate din avere.
„Tandemul criteriilor afective și financiare generează valoare pe termen lung. Dovada: 66% dintre respondenți păstrează lucrările mai mult de zece ani. Peste 41% doresc să le transmită urmașilor,” afirmă Andrei Burz-Pînzaru, Partener Deloitte România.
Scena artistică locală se internaționalizează
Interesul pentru artiștii internaționali crește. „Jumătate dintre colecționari caută artă contemporană, indiferent dacă este semnată de români sau străini. Această schimbare arată o scenă artistică deschisă și dinamică,” a remarcat Catinca Tăbăcaru, galerist și co-fondator Asociația RAD.
Studiul Deloitte Art Market Report 2025 a fost realizat împreună cu Asociația RAD și a fost lansat la RAD Art Fair, în mai 2025. Rezultatele provin din răspunsurile a 104 colecționari activi în domenii diverse, de la artă la finanțe sau tehnologie. România începe să construiască o piață de artă matură prin echilibrarea emoției cu rațiunea și tradiția cu deschiderea internațională.
Ne puteți urmări și pe Canalul WhatsApp – Revista CARIERE
Foto: ID 33933270 © Paul Florea | Dreamstime.com