Bucureştiul, pe harta Fête de la Gastronomie
"Gastronomia nu este un privilegiu, ci o artă de a trăi în esenţa sa şi presupune o atenţie specială la tot ce ţine de risipa alimentelor, la îmbunătăţirea restauraţiei şi la meseriile din domeniu", a declarat în deschiderea manifestărilor ambasadorul Franţei la Bucureşti.
Evenimentul este organizat către Ambasada Franței în România, Camera de Comerț și Industrie Franceză în România, Institutul Francez din România și Business France alături de partenerii lor.
"Pentru noi este o oportunitate de a promova savoir-faire-ul francez şi a promova acei antreprenori francezi care s-au instalat în România şi care au deschis o afacere în domeniul gastronomiei, al vinului şi al distribuţiei", a spus directorul Camerei de Franceze de Comerţ şi Industrie din România, Adriana Record.
Invitatul special al celei de-a doua ediţii a Fete de la Gastronomie de la Bucureşti este Simone Zanoni, chef la restaurantul „Gordon Ramsay au Trianon” de la Versailles, cotat cu două stele Michelin. Cheful, italian la origine, şi-a părăsit ţara natală la 18 ani. A lucrat în Anglia, unde a avut norocul să evolueze profesional sub aripa celebrului chef Gordon Ramsay, iar din 2007 este rege în restaurantul de la Versailles.
L-am însoţit pe Simone Zanoni în bucătăria hotelului Hilton, unde a pregătit meniul special, „Saveurs françaises”, la Café Athénée. Vă puteţi bucura de meniul special şi vineri seara. Cheful ne-a povestit, în timp ce pregătea rulouri cu somon, cum a început să gătească încă de la 10 ani alături de bunica lui.
"Pe la 15-16 ani, atunci când adolescenţii se gândesc la ce vor face în viitor, m-am gândit eu ce aş putea face. Îmi plăcea să gătesc, aşa că m-am gândit că aş putea fi chef. Nu ştiam că voi merge atât de departe în carieră. Dar am întâlnit oamenii potriviţi la momentul potrivit", a declarat pentru Revista Cariere Simone Zanoni.
Nu orice bucătar devine chef
"Poţi fi un bun fotbalist, dar să nu ajungi antrenor, sau poţi fi un bun muzician, dar să nu fii dirijor. La fel şi în bucătărie. Diferenţa dintre un chef şi un bucătar este ca trebuie să faci oamenii să te urmeze, să îţi urmeze visul. Şi un chef găteşte, dar asta e 40% din munca lui. Trebuie să manageriezi oamenii, să îi inspiri, să îi faci să îşi dorească să muncească pentru tine. Munca asta nu o poţi face singur", ne-a spus Simone Zanoni.
Aşadar, un chef trebuie să fie un lider pe care oamenii să îl urmeze. Iar Simone Zanoni a învăţat să facă asta de la mentorul lui Gordon Ramsay, un personaj despre care spune că este foarte charismatic.
Unul dintre scopurile vizitei lui Simone Zanoni la Bucureşti a fost şi cel de a face cunoscută gastronomia şi a atrage tinerii spre această meserie. Mai ales că el crede că în România va creşte calitatea vieţii şi vor apărea restaurante foarte bine cotate, probabil şi în ghidul Michelin. Pentru asta, îi sfătuieşte pe cei care vor o carieră în gastronomie să călătoarească, pentru a învăţa cât mai mult din bucătăria internaţională.
Cea mai frumoasă parte a acestui job este atunci când vezi că ceea ce faci îi face pe oameni fericiţi. Asta e scopul meseriei noastre, să îi facem pe oameni fericiţi. Cel mai rău te trage în jos să nu asculţi sfaturile să nu îţi asculţi clientul şi să nu îţi pese de ceea ce îşi doreşte. Chiar şi când eşti criticat, trebuie să accepţi asta şi să îţi pui întrebări.
L-am întrebat pe Simone Zanoni dacă în viitor intenţionează să îşi deschidă propriul restaurant. Ei bine, deşi mulţi oameni se visează patroni, Simone spune că nu va face acest pas, cel puţin nu în viitorul apropiat. Asta pentru că există mulţi oameni care vor să investească în talentul bucătarilor, aşa că nu consideră necesar să îşi cheltuie banii proprii pentru asta.
Dar haideţi să vorbim puţin şi despre ceea ce pune pe masă un chef. Trebuie să fie frumos sau gustos? Desigur, mai întâi mănânci cu ochii, spune Simone Zanoni, dar prezentarea trebuie să fie mai puţin importantă decât gustul. Trebuie să aibă un gust mai bun decât arată, spune cheful.
Iată care este lista completă a evenimentelor Fête de la Gastronomie
Brunch-uri pregătite cu ocazia Fête de la Gastronomie:
– „Le Brunch” la Steak House, JW Marriott Bucharest Grand Hotel, duminică 27 septembrie, de la ora 12.00;
– „French brunch” la restaurantul Veranda, Hotel Crowne Plaza, duminică 27 septembrie, de la ora 12.30;
– „Brunch-ul de duminică” la Hotel Novotel, duminică 27 septembrie, de la ora 12.30;
– „Brunchissimo à la française” la Corso Brasserie, Hotel Intercontinental, duminică 27 septembrie, de la ora 12.00;
Cine pregătite cu ocazia Fête de la Gastronomie:
– Cină „Saveurs françaises” la Café Athénée ; Hotel Athénée Palace Hilton, joi 24 septembrie și vineri 25 septembrie, de la ora 19.30;
– Cină „Mets et Vin”, în prezența somelierului John Euvrard la Le Bistrot Français, sâmbătă, 26 septembrie de la ora 19.00;
Degustări și meniuri personalizate pregătite cu ocazia Fête de la Gastronomie:
– Meniuri speciale și degustări de delicii franțuzești la restaurant Le Grenier à Pain de vineri, 25 septembrie, până vineri, 2 octombrie, (de la 09.00 la 24.00 de luni până vineri și de la 17.00 la 19.00 de vineri până duminică);
– Degustare „Gâteau signé par le chef pâtissier et dégustation” la brutăria Rue du Pain, de vineri 25 septembrie până duminică 27 septembrie de la 08.00 la 20.00;
– Meniu personalizat Fête de la Gastronomie la restaurant La Cave, de vineri 25 septembrie până duminică 27 septembrie, de la ora 14.00 la ora 22.00;
– Degustare de vinuri și mâncăruri franțuzești la tasting Room by Ethic Wine, de vineri 25 septembrie până duminică 27 septembrie, de la ora 19.00;
– Degustare „Sunset on the lake”m la restaurant Bonton Palace, sâmbătă, 26 septembrie de la ora 18.00;
– Degustare „La grande Dégustation” la Boutique Comtesse du Barry Primăverii, duminică, 27 septembrie, de la ora 19.00;
– Degustare de produse cu accent pe asocierea gustului la magazinul Les Saveurs D’Yveline, vineri 25 septembrie și sâmbătă 26 septembrie, de la ora 10.00 la ora 20.00;
– Meniu personalizat „autour du poisson” la restaurant Ici et Là vineri, 25 septembrie și sâmbătă, 26 septembrie de la ora 12.00 la ora 22.00;
– Degustare comparativă Terroirs Roumains et Terroirs Français la Hotel Mercure Bucharest, luni, 28 septembrie, de la ora 20.00;
– Târg de vinuri cu sesiuni de degustări la Carrefour Băneasa, de joi, 24 septembrie, până miercuri, 7 octombrie;
– Prezentare produse franțuzești în hypermarketurile Cora de vineri 25 septembrie până duminică 27 septembrie;
– Zilele Gastonomiei franceze în hypermarketurile Auchan Drumul Taberei și Auchan Titan, de vineri, 25 septembrie, până miercuri, 1 octombrie;