Cele mai periculoase 5 sporturi din lume
Scufundarea în peşteri
Ideea acestui sport este că, pe lângă hazardul întâlnit la scufundare (o activitate periculoasă ea însăşi), adaugi riscurile explorării unor teritorii nemarcate, temperaturile extrem de scăzute, condiţiile de vizibilitate scăzută şi a eventualele crampe. Şi nu uita nici de ceasul care ticăie în privinţa rezervelor de aer necesare, pentru că nu te poţi duce, pur şi simplu, sus să respiri, fără să refaci întreg drumul până unde ai ajuns prin galeriile scufundate. Şi, mai presus de toate, este o experienţă sălbatică, deoarece multe peşteri chiar au animale sălbatice care trăiesc în ele. Potrivit unor statistici, sunt peste 500 de morţi dintre cei care au practicat acest sport din 1960 până în prezent. Riscul este atât de mare, încât nici măcar experienţa nu oferă prea multă protecţie – multe dintre victime fiind chiar instructori de scufundări sau scufundători recunoscuţi. Drept urmare, Societatea de Speologie defineşte drept succes reuşita celor care se întorc după scufundarea într-o peşteră.
Paraşutism de pe clădiri
De obicei, acestei acţiuni i se mai spune şi „încercare de sinucidere”. Săritorii se aruncă de bunăvoie de pe clădiri, cu nimic altceva decât o paraşută de mână, care previne traumele căderii. În acest sport nici nu mai trebuie să ţii scorul: câştigă cel care nu moare. Pierzătorii „norocoşi” sunt cei care îşi rup tot ceea ce se poate rupe, să spunem… oasele. Între cinci şi 15 oameni au murit într-un an, lucru care îl face să fie un sport ilegal. Ceea ce e perfect de înţeles.
Alpinism la mare altitudine
Statistica spune că o moarte survine la fiecare şase alpinişti care încearcă să escaladeze Everestul. Gravitaţia te poate omorî sub diverse forme, cum ar fi hipotermia sau pneumonia. Chiar şi o banală lovitură poate fi fatală. Iar dacă ai reuşit să te caţeri până pe vârf, ar trebui să te fereşti să sărbătoreşti, din cauza excesului de radiaţii, care s-ar putea să-ţi ardă corneea. Pentru statistică, 179 din cei 1.300 de alpinişti diferiţi ce au urcat pe Everest au murit, dar rata mortalităţii a început să scadă după 1990.
Cursele de motociclism
Motociclismul este unul dintre cele mai periculoase sporturi din lume. Un exemplu elocvent este cursa TT din Isle of Man, care are o istorie de 100 de ani. Numai că în acest timp au fost peste 220 de morţi. Piloţii din cursă sunt nevoiţi să-şi menţină echilibrul în timp ce trec peste tot felul de obstacole, cum ar fi pietre şi copaci, cu o viteză nebunească.
Cursa de tauri
Cursa de tauri (encierro) este un sport care implică alergatul în faţa taurilor care au fost eliberaţi pe străzile oraşului. Cea mai cunoscută „encierro” este cea de la Pamplona, Spania. Scopul este de a ademeni cireada de tauri până la ţarcul special amenajat sau până la arenă. Orice om care are măcar 18 ani poate participa. În fiecare an, între 200 şi 300 de oameni sunt accidentaţi, majoritatea cu contuzii din cauza căzăturilor. De la 1910 încoace, 14 oameni au fost omorâţi în Pamplona în timpul cursei de tauri.
Trebuie să fim însă încrezători. Tehnologia evolueză în fiecare zi tot mai mult și putem spera la echipamente mai sigure pentru toate sporturile.