Cum să reziști psihologic în această perioadă de stres și nesiguranță
În contextul în care pandemia sanitară abia dacă s-a diminuat, iată că un nou factor de stres a apărut în viața noastră. Mulți nici măcar nu au apucat să se restabilească emoțional după perioada restricțiilor și măsurilor de protecție împotriva virusului. Odată cu recentele conflicte din Ucraina o avalanșă de imagini încărcate de suferința celor direct implicați, dar și incertitudinea siguranței noastre naționale pentru următoarea perioadă ne provoacă să facem față stresului, fricii și incertitudinii.
În tot acest context, stabilitatea noastră emoțională este puternic provocată, încât se poate întâmpla ca mecanismele de adaptare să nu mai funcționeze la fel ca în primele situații de stres. Poate la început îți era suficient să îți muți atenția către o activitate plăcută ca să reduci frica, teama și stresul. Dacă observi că gândurile și emoțiile tale de îngrijorare persistă chiar și când ești angrenat într-o altă activitate din viața ta, atunci este semnul că psihicul tău are nevoie și de alte metode prin care să se detașeze de stimulul stresant, generator de griji excesive și nesiguranță.
Iată câteva recomandări și alternative la metodele de echilibrare și adaptare pe care le-ai folosit până acum:
- Observă și conștientizează zonele de influență din viața ta, adică ce aspecte poți controla. Scrie o listă cu toate acestea. Exemple de aspecte pe care le poți controla: calitatea activității pe care o desfășori la locul tău de muncă, ora de culcare, mâncarea pe care o consumi, emisiunile/ programele/ filmele pe care alegi să le urmărești și, desigur, că mai sunt și altele. Ține de tine să îți reiei luciditatea și ancorarea în realitate. Procedând astfel îți recapeți pas cu pas sentimentul de certitudine și siguranță din surse cât mai apropiate de tine: casă, familie, loc de muncă, grupul de prieteni, cartier, etc.
- Stabilește care este intervalul orar și perioada din zi (deci în niciun caz, seara înainte de culcare) în care te expui la situația din Ucraina sau la noutățile din politica externă. Desigur că acestea vor veni cu o încărcătură emoțională puternică și informațiile pe care le afli este posibil să nu te liniștească, chiar dimpotrivă, însă este firesc să vrei să fii informat. Așa că ia-ți angajamentul ca doar în acea perioadă a zilei să îți iei informațiile de care ai nevoie, fiind atent ca după acel interval să îți reiei activitatea cu responsabilitate și implicare. Viața ta încă merge înainte, la fel ca și până acum.
- Alege diferite metode de relaxare, detașare și echilibrare emoțională astfel încât să le poți varia în funcție de contextul în care te afli: la serviciu, acasă, în mașină, în vizită la prieteni/ rude, etc. Suntem diferiți tocmai de aceea este esențial să îți găsești propria combinație de metode. Îți voi oferi doar câteva exemple, dar ești liber să exersezi și altele:
- exerciții de respirație conștientă, meditație, rugăciune,
- plimbări scurte (10-15 minute) și chiar de mai multe ori pe zi, timp în care să îți propui să găsești cât mai multe lucruri de admirat,
- joacă-te cu animalul tău de companie (sau al unui prieten),
- dacă ai copii, petrece timp cu ei, joacă-te cu ei, bucurați-vă de timpul împreună,
- desfășoară acele activități care știi că ție îți îmbunătățesc starea de spirit: dansul, muzica, scrisul, desenatul, coloratul de mandale (dar nu numai), plimbarea cu mașina, o drumeție, o baie cu spumă, discuția cu o prietenă/ prieten.
Lista poate continua, desigur cu activitățile pe care le-ai mai experiementat deja și știi că îți ridică moralul și că îți schimbă starea de spirit într-una mai optimistă și mai orientată spre dorința de a te bucura de viață.
Citește articolul integral pe Revista Psychologies