De ce a rămas în istorie ziua de 19 noiembrie
În anul 1831 s-a născut James A. Garfield, cel care avea să devină cel de-al 20-lea președinte al Statelor Unite (d. 1881) și cel de-al doilea președinte american care a fost asasinat.
Mandatul său a fost al doilea cel mai scurt, după cel al lui William Henry Harrison, al nouălea președinte american, fiind în funcție în perioada 4 martie 1881 – 19 septembrie 1881. Garfield a servit în cea mai înaltă funcție a statului american un total de doar șase luni și cincisprezece zile. Președintele Garfield a fost asasinat prin împușcare: în iulie 1881 un avocat dement – Charles Julius Guiteau (1841 – 1882) – a tras în el cu arma. Rănile cauzate de asasin au cauzat infecția fatală care a dus la decesul său.
1912 a fost anul în care s-a născut George Emil Palade. A fost un medic și om de știință american de origine română, specialist în domeniul biologiei celulare, laureat în 1974 al premiului Nobel pentru fiziologie și medicină. În 1986 i-a fost conferită în Statele Unite National Medal of Science („Medalia Națională pentru Știință”) în biologie pentru: „descoperiri fundamentale (de pionierat) în domeniul unei serii esențiale de structuri supracomplexe, cu înaltă organizare, prezente în toate celulele vii”. Cel mai important element al cercetărilor lui Palade a fost explicația mecanismului celular al producției de proteine. A pus în evidență particule intracitoplasmaticebogate în ARN, la nivelul cărora se realizează biosinteza proteinelor, numite ribozomi sau corpusculii lui Palade. Împreună cu Keith Porter a editat revista The Journal of Cell Biology („Revista de Biologie Celulară”), una dintre cele mai importante publicații științifice din domeniul biologiei celulare.
La 19 noiembrie 1937 s-a născut Ioan Fiscuteanu. A fost un actor român de teatru și film. Ioan Fiscuteanu s-a născut în localitatea Sânmihaiu de Câmpie (județul Bistrița-Năsăud). A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică București în anul 1962. Fiscuteanu a fost actor al Teatrului Național din Târgu-Mureș, unde a jucat în peste 60 de roluri. Rolul său cel mai de succes a fost cel al lui Dante Remus Lăzărescu în filmul lui Cristi Puiu „Moartea domnului Lăzărescu”, pentru care a câștigat Lebăda de Aur pentru cel mai bun actor la Festivalul de film de la Copenhaga.
Poetul, eseistul şi traducătorul Sorin Mărculescu s-a născut la 19 noiembrie 1936, în Bucureşti. Este licenţiat al Facultăţii de Filologie a Universităţii din Bucureşti, secţia franceză, cu o teză despre arta sonetului la Ronsard şi Du Bellay (1959). Debutează publicistic în revista Familia (1966), cu poezie, iar editorial cu volumul de versuri „Cartea nunţilor” (1968). Urmează alte volume de versuri „Locul sâmburelui”(1973); „Carte singură” (1982); „Fluviul întâmplător”(1985); „Semne de carte” (1988); „Lumina de seară”(2000). Sorin Mărculescu este în acelaşi timp unul dintre eminenţii traducători contemporani, publicând aproape cincizeci de volume de beletristică, filosofie, religie, critică şi istorie a artelor, transpuse din autori precum T.S. Eliot, Boris Vian, V.L. Saulnier etc., dar mai cu seamă din literatura şi filosofia spaniolă clasică şi contemporană: Miguel de Cervantes, Baltasar Gracian, Calderon de la Barca, Miguel de Unamuno, Jose Ortega y Gasset. Primeşte premiul pentru traducere al Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti pentru antologia Romancero: „Vechi balade spaniole” (1976) şi premiul pentru traducere al Uniunii Scriitorilor din România, pentru „Poezie spaniolă”.