Încă două săptămâni până la startul celei de-a opta ediţii Ro-IFF
Filmele din programul Ro-IFF – care vor fi proiectate la Sala Union (Paul Călinescu) a Cinematecii Române, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român şi într-o locaţie neconvenţională, Club Fabrica – au fost alese pentru a satisface gusturile şi exigenţele unui public avizat, delectând totodată şi celelalte categorii de spectatori.
Un excelent exemplu oferă filmul de deschidere, prezentat pentru prima dată în Bucureşti (după o proiecţie unică în cadrul Zilei Maghiare de la TIFF Cluj): Întoarcerea (Visszatérés / Retrace), o coproducţie Ungaria-România-Suedia din 2011, în regia reputatei cineaste maghiare Judit Elek.
Selecţionat în competiţia Festivalului Internaţional de Film de la Moscova (festival de clasa A), Întoarcerea împleteşte ingenios povestea lui Katherine – care în copilărie a trecut prin Holocaust şi acum revine pentru prima dată, împreună cu familia sa, în Transilvania natală, după ce-şi construise o nouă viaţă în Suedia – şi pe cea a lui Sándor, prietenul şi iubitul ei de odinioară, acum pădurar. Pe măsură ce amintirile fericite, dar şi înfiorătoare ale dictaturii ceauşiste prind viaţă pentru Katherine, protagonista trebuie să se confrunte şi cu povestea de dragoste înfiripată între soţul şi sora ei.
Romania International Film Festival este singurul festival care promovează cineaşti est-europeni din zona Mării Negre (în special prin competiţia CineBlackSea) şi, de asemenea, unicul din România cu o secţiune competiţională rezervată femeilor-regizor (Woman in Cinema). Alte secţiuni importante ale Ro-IFF sunt Panorama („filmele momentului”) şi Focus (program dedicat anul acesta marelui cineast german Rainer Werner Fassbinder, la trei decenii de la moartea acestuia).