Jack – de John Parker
Ca orice biografie, şi această carte încearcă să arate cum un om poate fi văzut atât de diferit de public sau cum poţi să fii afemeiat şi totuşi foarte multe dintre partenerele de film să îţi fie doar bune prietene. Admiraţia faţă de Jack Nicholson se naşte în primul rând din provocările rolurilor pe care şi le-a ales: de la rebelul din „Easy Rider“, la nebunul din „Zbor deasupra unui cuib de cuci“, de la scriitorul cinic şi extrem de antisocial din „As Good as it Gets“ la poliţistul dur din „Chinatown“. Această paletă largă a personalităţii actorului arată o versatilitate a omului Nicholson. Cartea arată cât de mult a muncit Nicholson pentru a-şi urma pasiunea pentru actorie sau cum un rol de nebun -cum este cel din „Zbor deasupra unui cuib de cuci“, te poate aduce până în pragul izolării personale.
Desigur, autorul, ca orice biograf, încearcă să ne arate cum multe trăsături definitorii ale caracterului lui Nicholson au rădăcinile în primii ani din viaţă, în copilul crescut de bunica lui ca şi „fiu“, sora lui fiind de fapt mama naturală. Din această perioadă regăseşte autorul izvorul spiritului autoironic, plăcerea de a pune prietenilor porecle hazlii, încăpăţânarea, spiritul liber şi independent. Nu a fost un conformist nici în însuşirea artei actoriei: a trecut prin foarte multe clase şi foarte mulţi profesori, doar pentru a descoperi că singura „metodă“ de a juca este cea proprie. În acest demers a făcut şi filme pe care Nicholson însuşi ne sfătuieşte să nu ne pierdem timpul vizionându-le. Nu le percepe ca eşecuri, ci ca pe nişte exerciţii obligatorii de definire a stilului său. Nicholson iubeşte arta cinematografică total şi trece prin multe roluri: actor, scenarist, co-producător, montor, chiar şi asistent de montaj.
Devine vedetă doar la maturitate şi surprinde audienţa care îl cunoştea, dar nu îl şi aprecia, cu rolul din „Easy Rider“. Probabil a fost primul rol strălucit din carieră pentru că atunci s-a hotărât să fie punctul ultim de încercare în actorie. Nu a fost un film strălucit, dar a fost filmul epocii lui: a surprins extrem de bine esenţa tensiunilor din societatea americană a sfârşitului anilor '60.
Omul Jack este surprins printre rânduri în fiecare capitol. Avem să constatăm că este elevul încăpăţânat care caută să îşi definească un stil propriu al actoriei, este bărbatul misogin, dar şi fermecător care reuşeşte să vrăjească fiecare parteneră de film, putem spune chiar că este curtezanul total (se laudă în interviuri că s-a culcat cu toate femeile întâlnite), dar şi fanul înfocat al basket-ului, nelipsind la niciun meci al echipelor favorite timp de 25 de ani.
Descoperiţi în cartea Jack un antierou prin definiţie: maliţios, misogin, rău, acerb, încăpăţânat, nebunatic. Cu toate acestea, nu se poate să nu te laşi cucerit de faptul că este un actor foarte talentat, un om plin de energie deşi a trecut de 70 de ani, reuşind să devină şi un scenarist bun sau un prieten apreciat.
Cartea Jack este publicată în România de Editura Publica şi o găsiţi în librării.