Lumea caricaturii – cu zambetul in coltul gurii
Termenul de “expozitie-dosar” este un concept nou, care aduna in jurul unei opere importante mai multe lucrari reprezentative pentru procesul de elaborare: schite de culoare, versiuni, studii si desene pregatitoare. In acest spirit a fost conceputa si expozitia de fata: alaturi de un desen original de mari dimensiuni infatisandu-l pe Ion Ion, sunt expuse 40 de reproduceri tipografice dupa desene care ilustreaza “epopeea” acestui erou inedit al caricaturii romanesti.
Pictorul, sculptorul, graficianul si scriitorul Ion Valentin Anestin (24 decembrie 1900-6 decembrie 1963) s-a nascut intr-o familie craioveana cu multiple preocupari culturale. De exemplu, bunicul sau, Ion Anestin, a fost actor si prieten cu I. L. Caragiale. Cat despre caricaturistul familiei, Ion Valentin a fost influentat de caricatura franceza din secolele al XIX-lea si al XX-lea si a deschis caricaturii romanesti drumul spre modernitate.
Expozitia de la MNAR include caricaturi social-politice incisive, precum si desene umoristice cu substrat liric. Personajele lui Anestin sunt de cele mai multe ori de sorginte expresionista, iar tehnica moderna este adecvata subiectului abordat. In trasaturile personajului Ion Ion, raisonneur si interpret complex, artistul a prelucrat un tip autohton, pe care l-a costumat dupa moda parlamentarilor din prima parte a secolului al XX-lea, cu joben, camasa cu plastron si umbrela, dar fara pantaloni si in picioarele goale.