Singapore – priveşte tot mai sus!
Oficial, mi-e bine…
Melodia lui Moga îmi vine în minte privind pe fereastra avionului la zgârie-norii ce împung semeţ altitudinea. Vârful Peninsulei Malaysia concentrează pe o suprafaţă, devenită neîncăpătoare, tot mai mult, mai înalt, mai îndrăzneţ, mai scump, mai performant.
Centrele bancare sfidează verticala şi parcă nici nu se simte criza. Nici Orchard Road – echivalentul asiatic al bulevardului Champs Élysées – nu dă semne de oboseală. Hoarde zglobii de cumpărători, de toate rasele, culorile şi mai ales buzunarele, fac slalom între mall-urile chic. Brandurile de lux se înghesuie să fie prezente în mijlocul vârtejului de oferte, fiecare alegând moduri dintre cele mai rafinate sau îndrăzneţe de a atrage atenţia. Vitrinele „ţipă” pur şi simplu înnebunite de modelele şi accesoriile ce se succed rapid, aşa cum dictează capitalele modei.
Ici şi colo, contrabalansează acest vârtej nebun câte o oază de linişte – cartierul chinezesc, Grădinile Naţionale de Orhidee, zona indiană, Raffles Hotel sau cartierul diplomatic.
La altitudine, cu perspectivă…
Nu întâmplător am ales să ne cazăm în Marina Bay Sands – complex arhitectonic de excepţie, inginerie de precizie şi uimitor efect tridimensional. Cele trei hoteluri principale servesc drept piloni de susţinere pentru „nava” uriaşă din vârf. Piscina de la etajul 80 este absolut fantastică şi nu putem rata priveliştea şi nici fotografia, de acum clasică, de la marginea peretelui suspendat peste golf şi multele zeci de etaje. Dedesubt, un uriaş shopping-center (al câtelea oare?), cu bulevarde întregi înţesate de mărfuri de tot felul sau restaurante, tradiţionale ori poleite cu stele Michelin.
Stop-cadru: la una dintre mese, actorul Jet Li, jovial cu comesenii. Pe culoare, şedinţă foto cu gemenii din Harry Potter şi, pretutindeni, trupele K-pop sud-coreene, a căror notorietate a depăşit de mult graniţele ţării lor natale. Pe vremea aceea nu ştiam încă de PSY şi al său viral cântec, Gangnam Style. Aveam să aflu însă în scurt timp…
Seară de seară, spectacol!
Nu-i timp de reverie. Dacă vrei să ieşi în golf la ceas de seară, pregăteşte-te să fii uimit, fascinat şi… electrizat – uneori la propriu – de jeturile de apă şi lumini, de muzică şi artificii, lasere şi văpăi de foc şi fum. Spectacol non-stop timp de 365 de seri pe an !
Pentru cei dependenţi de shopping sau pur şi simplu urmăriţi de dorinţa de a vedea ce apare nou la brandurile mondiale, terminalul Louis Vuitton, ridicat chiar la ţărmul golfului, îşi aşteaptă clienţii. Vin tot timul, pe apă sau pe uscat, să-şi aleagă triumfători ultimele modele. Cu „mărunţişul” rămas de la Casino, poţi să-ţi achiziţionezi cea mai în vogă poşetă, o pereche de pantofi sau rochii vaporoase pe care armate de vânzători le cară neobosiţi către rafturile elegante. „Shop till you drop!” pare că s-a naturalizat bine de tot în Sinagpore!
Şi dacă totuşi îţi permiţi să adormi în oraşul care nu doarme niciodată, o faci pripit, ca nu cumva să pierzi ceva din programul ameţitor al următoarei zile. Grădini, muzee, parc acvatic, restaurante şi cluburi, safari în noapte, spa-uri din care nu mai ştii ce să faci ca să nu pleci… lista este atât de incitantă!
Deşi trecutul oraşului-stat nu este atât de îndelungat, prezentul, dar mai ales viitorul i se aştern la picioare sau, mai curând, la dane, ca să respect geografia locului. Bătrâna Europă pare atât de departe… din toate punctele de vedere.
Singapore – altfel de cifre
• La mai puţin de cinci minute pe jos de Marina Bay… grădinile! 101 hectare de grădini uluitoare, cu peste 250.000 de plante rare, împărţite în trei „arii” spectaculoase: Bay South, Bay East şi Bay Central, care le uneşte pe primele două.
• Grădina zoologică „Singapore Zoo”: găsiţi 3.000 de animale din 316 specii, unele putând fi admirate de la mică distanţă, datorită conceptului Open Zoo, care permite plimbarea vizitatorilor chiar prin mediul aranjat pentru animale, în condiţii de strictă siguranţă însă. Grădina a câştigat în 2011 premiul de excelenţă „We Welcome Families”, decernat de Consiliul organizaţiei Businesses for Families din Singapore, organism sprijinit de Ministerul Dezvoltării Sociale şi a Familiei.
• Muzeul Broaştelor-Ţestoase Vii deţine Guiness World Record pentru cea mai mare colecţie de ţestoase vii, 50 de specii putând fi admirate în habitatul lor natural.
• MINT Museum (Moment of Imagination and Nostalgia with Toys Museum) este muzeul jucăriilor vintage. Nu mai puţin de 50.000 de jucării, adunate din peste 40 de ţări, a căror valoare este de peste 5 milioane de dolari. Rarităţi, unicate, jucării care au încântat generaţii întregi încă de la jumătatea secolului al XIX-lea sunt expuse pe rafturile muzeului astfel construit încât să nu pătrundă lumina soarelui în săli în mod direct, ultravioletele putând distruge frumoasele exponate.
Mai multe imagini din Singapore puteți vedea aici.
După 23 de ani de carieră în cele mai mari instituții financiare din România, a ales să petreaca un an… apoi doi, chiar trei ani sabatici, traduși în mii de kilometri parcurși de-a lungul și de-a latul planetei.
Mihaela Mateescu, fost director general la Raiffeisen Leasing, a avut curajul pe care puțini români cu vieți profesionale de succes îl au: să spună “Stop!” nebuniei cotidiene, ședințelor interminabile, traficului sufocant, regretului că la sfârșitul unei zile agitate rămâne prea puțin timp împreună cu familia. În exclusivitate pentru Revista Cariere, Mihaela ne introduce în lumea extraordinară a călătoriilor care mai au puțin și încheie un înconjur al lumii. Astăzi, Singapore… episodul următor este dedicat insulei Borneo. Și aventura în Asia abia a început!
Articol preluat din Revista Cariere de ianuarie. Pentru detalii legate de abonare, click aici