Spania a castigat Campionatul Mondial de fotbal
Spaniolii s-au impus in a doua repriza de prelungiri, in minutul 117, cand Andres Iniesta a inscris in poarta olandezilor. Astfel, Spania a devenit a opta tara care a castigat titlul mondial.
A fost a sasea finala mondiala care a avut nevoie de extra-time pentru stabilirea scorului. O singura finala s-a mai incheiat cu scorul 0-0 dupa minutul 90: Italia-Brazilia (CM 1994). Atunci, sud-americanii s-au departajat la penalty-uri.
Spania a ajuns pentru prima oara in finala Campionatului Mondial. Pana acum, cea mai buna clasare a ibericilor la un Campionat Mondial a fost locul 4 la editia din 1950
Locul 2 pentru Olanda
Olanda a mai jucat inca doua finale de Campionat Mondial, insa nu a castigat niciuna.
"Portocala mecanica" a mai fost aproape de trofeu in doua randuri, in 1974 si 1978, dar de fiecare data a trecut pe langa succes.
Intr-un sondat realizat de Vodafone in parteneriat cu compania Brennan Research & Consultants, 16% dintre respondentii romani au indicat Spania drept echipa castigatoare, iar 20% dintre acestia o declarau echipa favorita. La cercetare au participat 2.773 de clienti ai operatorului de telefonie.
Intr-un meci cu Uruguay, Germania a castigat sambata finala mica.
Componenta echipelor la start
Spania:
1. Iker Casillas (căpitan) – 15. Sergio Ramos, 3. Gerard Pique, 5. Carles Puyol, 11. Joan Capdevila – 6. Andres Iniesta (marcator, minutul 117), 8. Xavi Hernandez, 14. Xabi Alonso, 16. Sergi Busquets – 18. Pedro Rodriguez, 7. David Villa.
Rezerve: 23. Pepe Reina, 12. Victor Valdes – 17. Alvaro Arbeloa, 4. Carlos Marchena, 2. Raul Albiol, 21. David Silva, 22. Jesus Navas, 20. Javi Martinez, 10. Cesc Fabregas, 13. Juan Mata, 19. Fernando Llorente, 9. Fernando Torres. Selectioner: Vicente del Bosque.
Olanda:
1. Maarten Stekelenburg – 2. Gregory van der Wiel, 3. John Heitinga, 4. Joris Mathijsen, 5. Giovanni van Bronckhorst (căpitan) – 6. Mark van Bommel, 8. Nigel de Jong – 11. Arjen Robben, 10. Wesley Sneijder, 7. Dirk Kuyt – 9. Robin van Persie.
Rezerve: 16. Michel Vorm, 22. Sander Boschker – 12. Khalid Boulahrouz, 15. Edson Braafheid, 13. Andre Ooijer, 18. Stijn Schaars, 20. Ibrahim Afellay, 14. Demy de Zeeuw, 23. Rafael van der Vaart, 17. Eljero Elia, 19. Ryan Babel, 21. Klaas-Jan Huntelaar. Selectioner: Bert van Marwijk.
Arbitru: Howard Webb (Anglia); arbitri asistenti: Darren Cann (Anglia), Michael Mullarkey (Anglia);arbitru de rezervă: Yuichi Nishimura (Japonia).
Cel mai mare eveniment sportiv al anului 2010, in cifre
Pentru a deveni prima tara africana care a gazduit un turneu important, Africa de Sud a cheltuit intre 3 si 5 miliarde de dolari. Majoritatea veniturilor provenite din vanzarea drepturilor media, cele de sponsorizare si din vanzarea biletelor vor intra in conturile Federatiei Internationale de Fotbal (FIFA).
Statul sud-african intentioneaza sa atraga investitii straine in valoare de 15 miliarde de dolari in urmatorii 3 ani.
Agentia de presa Bloomberg sustine ca, de fapt, costurile organizarii competitiei au fost mai ridicate decat cifrele oficiale, estimandu-le la 5,5 miliarde de dolari.
Cum a afectat fotbalul – productivitatea, si vuvuzelele – urechile
Scaderea productivitatii este un efect constant al competitiilor sportive. In timpul Campionatului European desfasurat in 2004 in Portugalia, zeci de mii de angajati olandezi si-au anuntat sefii ca sunt bolnavi si nu pot veni la munca, iar in zilele in care a jucat nationala olandeza numarul absentilor a crescut cu 20%.
Un studiu efectuat de institutul de sondare a opiniei publice Forsa si citat de Deutsche Welle Romania arata ca 5 milioane de germani intentionau sa urmareasca acest campionat pe calculatorul de la serviciu – fie in formula live-text, fie in transmisiuni video, In acelasi timp, guvernele statelor Brazilia si Honduras au flexibilizat orarul de lucru, pentru a le permite functionarilor publici sa vizioneze meciurile.
Angajatorii britanici se temeau, potrivit unui studiu al Chartered Management Institute, ca turneul final va costa economia un miliard de lire sterline in ore de lucru pierdute. Mai mult de jumatate din cei 700 de manageri consultati credeau ca angajatii lor vor fi mai putin productivi ca urmare a transmisiilor live ale meciurilor de fotbal. Doi din cinci manageri au afirmat ca angajatii, mai ales cei care nu au puncte de lucru fixe, isi vor lua cu de la sine putere timp liber pentru a urmari meciurile de fotbal.
In calitate de consumatori, fanii fotbalului si-au anuntat intentia de a-si majora cheltuielile alocate bauturilor alcoolice, mancarii, cumpararii ziarelor si pariurilor, arata un studiu efectuat de compania Mintel. Drept urmare, in Marea Britanie, unele magazine au micsorat preturile televizoarelor pentru a-i incuraja pe fani sa cheltuiasca. Potrivit studiului, 23% din fani intentionau sa parieze pe jocuri si 31% sa consume alcool in timpul meciurilor.