Workshop-uri, masterclass-uri şi mese rotunde la Anim’est 2011
Pentru prima dată pentru un eveniment major de film din România, Anim'est va organiza o ediție specială, la Chişinău, Republica Moldova, în perioada 3-6 noiembrie 2011.
Proiectate în premieră în România, acestea intră în cursa pentru câştigarea Trofeului Anim'est, oferit de Institutul Cultural Român, precum şi pentru Premiul pentru Cel mai Bun Film de Scurtmetraj, potrivit Anim'est. Competiţia rezervată lungmetrajelor aliniază, ca de obicei, cinci titluri extrem de provocatoare şi diverse, proiectate, de asemenea, în premieră în România. Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim'est include şase secțiuni competitive: Scurtmetraj Internaţional, Lungmetraj Internaţional, Film Studenţesc, Film Românesc, Balkanimation şi Videoclip & Advertising.
În cadrul festivalului vor avea loc workshop-uri interesante şi utile pentru toţi cei care vor să afle mai multe despre paşii şi tehnicile ce stau la baza realizării unui film de animaţie. Din program nu lipsesc atelierele de film de animaţie, mai numeroase decât la oricare altă ediţie de până acum. Primele două dintre acestea, unul dedicat filmului de animaţie cu păpuşi şi altul destinat celor mai tineri spectatori Anim'est, aşteaptă înscrieri.
Animaţia cu păpuşi este în centrul atenţiei în acest an la Anim'est. Puppet Animation Workshop va avea loc în perioada 11 – 14 octombrie, la Centrul Ceh din Bucureşti. Timp de patru zile, zece participanţi cu vârsta de peste 16 ani, cu sau fără experienţă în filmul de animaţie, vor avea ocazia de a parcurge etapele realizării unui scurtmetraj de animaţie cu păpuşi, fiecare având libertatea de a-şi da frâu imaginaţiei şi a-şi alege propria temă. Atelierul va fi susţinut de František Váša, cineast ceh specializat în animaţia cu păpuşi, ale cărui creaţii au fost recompensate la cele mai importante festivaluri internaţionale de film. Cei interesaţi sunt rugaţi să trimită pe adresa de e-mail [email protected], incluzând în subiectul mesajului textul „păpuşi“, o scrisoare prin care să-şi motiveze alegerea de a participa la acest atelier, precum şi, opţional, o selecţie de creaţii proprii – filme de animaţie, exerciţii de stop-motion sau orice alt tip de produse audiovizuale.
Secţiunea specială dedicată celor mai tineri spectatori ai festivalului cuprinde proiecţii ale celor mai îndrăgite filme de animaţie recente şi evenimente speciale, dar şi un workshop de animaţie stop-motion.
În perioada 10 – 14 octombrie, la ArCuB, 15 copii vor avea posibilitatea să-şi creeze propriile filmuleţe, având ca personaje principale jucăriile lego. Cel care îi va iniţia pe cei mici în tainele animaţiei este Vasile Alboiu, care a dezvoltat, de-a lungul timpului, o serie de proiecte din domeniul digital. Membru în juriul secţiunii Videoclip & Advertising la Anim'est 2008, deţinând şi un important portofoliu în publicitate, Vasile Alboiu este artist grafic, vizual, producător, scenograf şi regizor. Atelierul se adresează copiilor cu vârste între 8 şi 12 ani cu imaginaţie bogată şi poveşti de spus. Pentru selecţie, aceştia trebuie să trimită, pe adresa [email protected], incluzând în subiectul mesajului textul „minimest“, o compunere de maximum o pagină, cu titlul „Personajul de desen animat care mi-ar plăcea să fiu“. Workshop-ul de film de animaţie pentru copii organizat de Anim'est la ediţia din 2010 s-a bucurat de mare succes, reacţiile din partea copiilor, părinţilor, trainerilor şi partenerilor festivalului încurajându-i pe organizatori să programeze şi anul acesta un astfel de atelier.
Scurtele animaţii rezultate în urma workshop-urilor Anim'est vor putea fi urmărite pe marele ecran în cadrul galei de închidere a festivalului, care va avea loc la Cinema Patria, pe 15 octombrie, de la ora 19.00. Înscrierile la cele două workshop-uri se desfăşoară până la 28 septembrie, iar rezultatele vor fi anunţate pe 1 octombrie, pe site-ul oficial Anim'est.
Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim'est, înfiinţat în 2006, cel mai important festival de film de animaţie din România şi singurul din Bucureşti, a devenit, pe parcursul ultimilor cinci ani, unul dintre cele mai importante evenimente culturale din Capitală şi unul dintre cele mai importante festivaluri de film de animaţie din Europa Centrală şi de Est.