Bill Gates, impresionat de femeile care salvează vieţi în una dintre cele mai sărace ţări din lume
În 1990, Etiopia avea una dintre cele mai mari rate ale mortalităţii în rândul copiilor din lume. Unul din cinci micuţi nu apuca vârsta de 5 ani, medicii erau puţini, iar majoritatea populaţiei locuia în mediul rural, aşa că era dificil că aceştia să aibă acces la îngrijire medicală.
De asemenea, cele mai multe mame năşteau acasă.
Schimbarea a venit în 2000, când guvernul din această ţară a implementat un proiect care avea ca scop tratarea bolilor şi eradicarea sărăciei. Una dintre ținte a fost să reducă rata mortalităţii infantile cu cel puţin două treimi până în 2015.
Iar pentru a îndeplini acest ţel, autorităţile etiopiene au fost nevoite să găsească modalităţi eficiente de a oferi acces la servicii medicale chiar şi în locurile izolate. Şi aici a apărut provocarea: era nevoie să se pună la punct un sistem care să nu presupună şcolirea a mii de medici şi asistente, căci ar fi fost extrem de costisitor.
Citeşte şi Poți schimba lumea, știai? Iată cum
Astfel, au fost create programe comunitare dedicate acestui scop: au fost alese câteva sute de persoane, în special femei cu cel puţin 10 clase, pe care le-au instruit şi le-au arătat cum să acorde primul ajutor, cum să ofere asistență la naşteri, cum să facă vaccinuri şi să ofere consiliere familiilor nevoiaşe.
Cei mai mult participanţi la program au fost trimişi să activeze în comunităţile din care făceau parte, pentru ca oamenii să aibă încredere să apeleze la serviciile lor.
Iar planul a fost unul eficient şi a salvat multe vieţi. Într-o postare pe LinkedIn, Bill Gates povesteşte că a vizitat în 2012 un centru de îngrijire medicală la sud de Addis Adaba, condus de Yetagesu Almu şi Betula Shemesie. El a văzut cum mergeau din uşă în uşă în satul lor şi îngrijeau femeile însărcinate şi pe cele cu nou-născuţi.
Cu toate că centrul respectiv nu avea electricitate şi (evident) nici aparatură performantă, cunoştinţele lor au fost îndeajuns pentru a avea un impact pozitiv în comunitate.
"Ceea ce e cu adevărat uluitor e faptul că acest model de succes era aplicat în multe alte locuri din ţară. În ciuda faptului că e una dintre cele mai sărace ţări din lume, Etiopia a reuşit să reducă drastic rata mortalităţii infantile. În 2012, aceasta era cu 66% mai mică faţă de nivelul înregistrat în 1990", menţionează Bill Gates.
Iar unul dintre factorii care au contribuit substanţial la acest succes a fost accesul la îngrijirea medicală de baza făcută chiar de membrii comunităţilor.
Citeşte şi Cine sunt autodidacții? La ce e bună școala vieții?
Ba mai mult, cei care lucrează în centrele respective mai fac ceva foarte important: ei îşi documentează progresul. Bill Gates a văzut pe pereţii aşezămintelor multe grafice şi tabele unde personalul își notează numărul de naşteri, câţi copii au fost vaccinaţi, cazurile de malarie şi alţi indicatori. În acest fel, Bill Gates arată că ei înţeleg mai bine ce se întâmplă şi îşi dau seama ce au făcut bine pe anumite zone şi ce nu, astfel încât să aplice modelele de succes şi în alte părți.
Graţie acestui efort colectiv, în prezent Etiopa are mai mult de 15.000 de centre în care se asigură accesul la servicii medicale de bază, chiar şi în locurile izolate. În total, acolo lucrează 38.000 de angajaţi ca Betula şi Yetagesu.
Şi că veni vorba de ele, Bill Gates a revenit de curând în Etiopia şi a stat cu ele de vorbă la o cafea.
Femeile i-au povestit magnatului american că proiectul merge din ce în ce mai bine. Astfel, au observat o tendinţă clară în rândul femeilor, care preferă acum să nască la centrele de îngrijire medicală și nu acasă, multe comunităţi au acces şi la servicii de ambulanţă, iar angajaţii din sistem devin din ce în ce mai buni la ceea ce fac.
Citeşte şi Le-ai citi și tu? Lista cărților favorite ale lui Bill Gates
Dar efortul lor nu se opreşte aici, căci mai sunt multe de făcut. Bill Gates e încrezător că lucrurile vor merge bine în continuare, mai ales dacă află cât mai multă lume despre proiect. În plus, e de părere că Etiopia poate servi ca model şi pentru alte ţări din lume.
Urmăreşte mai jos discuţia lui Bill Gates cu cele două femei, la o cafea.