Câştigătorii Premiilor Gopo 2015
„Oscarurile româneşti” li se mai spune Premiilor Gopo, asta fiindcă ele îi răsplătesc în fiecare an pe cei care au realizat filme şi au jucat în ele în anul precedent.
Aseară, pe covorul roşu din faţa Sălii Studio a Teatrului Naţional Bucureşti, nominalizaţii au început să-şi facă apariţia începând cu ora 19:00. Şi pentru că o gală înseamnă ţinută foarte elegantă, absolut toţi invitaţii la acest eveniment, care au umplut sala, ba chiar au stat şi pe scări, au respectat acest cod vestimentar.
Marele câştigător al serii a fost regizorul Nae Caranfil, cel care a declarat că nu-i place să fie apelat „maestre”, întâi fiindcă-i sună cumva pietrificat, apoi pentru că se simte bătrân. Iar colegii de platou au inventat pentru el un apelativ inedit: „Naestre”.
A câştigat trei premii aseară: pentru cel mai bun regizor, pentru cel mai bun film şi pentru cel mai bun scenariu, toate trei pentru „Closer to the moon”, peliculă multpremiată la Gala Gopo – costume, imagine, montaj, sunet, muzică originală, machiaj şi coafură.
„Q.E.D” este celălalt mare câştigător al acestei ediţii a Premiilor Gopo. Premiile pentru cel mai bun actor – Florin Piersic. Jr. –, cea mai bună actriţă – Ofelia Popii –, cel mai bun actor în rol secundar – Virgil Ogăşanu –, cea mai bună actriţă în rol secundar – Alina Berzunţeanu – şi premiul pentru cele mai bune decoruri au fost câştigate de acest fil a cărui regie este semnată de Andrei Gruzsniczki.
Premiul publicului a fost câştigat de filmul „#Selfie”, în regia Cristinei Iacob, cu Olimpia Melinte în rolul principal. Premiul special a fost obţinut de Ion Truică.
Două momente emoţionante au făcut din această gală un eveniment excepţional. Premiul pentru întreaga activitate i-a revenit doamnei Eugenia Bosânceanu, care şi-a-nceput discursul aşa: „Vă mulţumesc pentru că am fost fericită.” Şi-a continuat mulţumindu-le tuturor cineaştilor cu care a lucrat de-a lungul vieţii, menţionându-i pe cei foarte tineri de la care spune că învaţă enorm la fiecare nouă colaborare cinematografică.
Doamna Coca Bloos a primit premiul pentru întreaga carieră şi-a cerut voie publicului să-şi citească discursul de un minut şi jumătate fiindcă nu poate face emoţiilor. Una dintre marile actriţe ale tatrului şi filmului românesc, care interpretează magistral orice partitură dramatică, este copleşită de momentul în care trebuie să se interpreteze pe sine.