6 modalități prin care îți poți motiva angajații
Ca angajator, fără îndoială că ești preocupat de starea de bine a angajaților tăi, pentru că tocmai aceasta poate aduce performanța și poate crește valoarea firmei tale. Un angajat motivat este, în general, un angajat productiv, care își va da interesul în ceea ce face, pentru că atingerea obiectivelor îi aduce satisfacție și pentru că este recompensat pe măsură. Iată 6 moduri prin intermediul cărora îți poți motiva angajații.
1. Recompense
Cardurile cadou, abonamentele private de sănătate, planurile de pensii, bonurile de masă sau bonusurile în bani pot fi recompense potrivite pentru angajați. De exemplu, prin intermediul unui card cultural, angajații tăi pot face activități recreative precum participarea la spectacole, la concerte, la festivaluri și muzee, astfel încât să se deconecteze de la muncă și de la programul cotidian și să aibă parte de distracție și relaxare.
De asemenea, acestea pot fi utile și atunci când vine vorba de achiziționarea unor cărți, filme și rechizite.
2. Flexibilitatea programului
Un alt aspect important când vine vorba de stimularea angajaților este un program flexibil și chiar hibrid. Mulți preferă să lucreze și de acasă, așa că un program care să alterneze între zilele petrecute la birou și zilele de lucru de acasă poate fi cu adevărat util pentru angajați. De asemenea, dacă este posibil, flexibilitatea programului poate implica și alegerea unui orar de lucru de către angajați.
3. Posibilitatea de avansare
Un mediu de lucru competitiv, în care fiecare angajat are posibilitatea să avanseze, poate fi o metodă potrivită de stimulare. Perspectiva de avansare îi poate determina pe angajați să se implice în ceea ce fac, să își îmbunătățească performanța și să își perfecționeze abilitățile.
4. Cursuri de dezvoltare profesională și nu numai
Pentru a te asigura că oferi un mediu de lucru în cadrul căruia există posibilitatea de avansare și de învățare continuă, stimulează-ți angajații prin intermediul cursurilor. Oferă-le cursuri gratuite la care să participe pentru a se dezvolta pe plan profesional. Fii sigur totuși că te preocupă și starea lor de bine și, respectiv, dezvoltarea lor personală, motiv pentru care oferă-le posibilitatea să facă anumite cursuri de dezvoltare a unui hobby, cursuri de wellness și inclusiv consiliere psihologică.
5. Zile libere
Zilele libere sunt, în general, importante atunci când vine vorba de motivarea angajaților. De exemplu, o zi liberă de ziua de naștere poate fi o idee excelentă pentru mulți angajați, pentru că unii dintre ei își doresc să își petreacă timpul cu familia sau într-o vacanță atunci când este aniversarea lor. Totodată, este recomandat ca aceștia să aibă libertatea să își ia liber și când au parte de evenimente în familie (de exemplu, zile de naștere ale membrilor familiei).
6. Activități recreative la birou
Nu în ultimul rând, contează extrem de mult și atmosfera din cadrul locului de muncă. De aceea, oferă-le momente de pauză, în care să socializeze unii cu ceilalți. Dacă spațiul îți permite, creează spații verzi, în cadrul cărora angajații se pot relaxa în natură, la umbră, mai ales în zilele călduroase. De asemenea, poți crea săli de jocuri, unde angajații să se destindă jucând biliard, fussball și alte activități interactive și recreative.
Așadar, pentru a obține performanța și pentru a-i fideliza pe angajați, este important să le oferi acestora anumite beneficii: de la carduri cadou, bonusuri și abonamente private, la creșteri salariale, posibilitatea de avansare, activități recreative și cursuri care să le faciliteze dezvoltarea profesională și personală. Nu uita nici de atmosfera de la locul de muncă – este un alt aspect cu adevărat important când vine vorba despre motivarea angajaților, pentru că o persoană care se simte bine la locul de muncă și este încurajată să își facă treaba conștiincios, având un mediu de lucru sănătos, va reuși să obțină performanță și să aducă valoare companiei.
Sursa foto: Pexels.com