Ai un plan? Între potcoave și viață: Afacerea Est
Aceasta spune Igor Cobileanski, scenarist și regizor de teatru și film din Republica Moldova, reprezentant al generației tinere de cineaști, care, după povestea de mai sus a făcut la rândul lui o poveste…nebună! După cum însuși regizorul definește cel mai bine, “nu este o comedie clasică, este un film de autor!”. Filmul “Afacerea Est”…
Regia Igor Cobileanski, cu Ion Sapdaru şi Constantin Puşcaşu în rolurile principale, premiera în cinematografele româneşti pe 28 octombrie. Până la data menționată, filmul a fost disponibil publicului din regiunea Moldovei printr-o serie de proiecții în avanpremieră. Filmul este produs de Alien Film, în co-producție cu Just a Moment (Lituania), Brio Film (Republica Moldova) și KaNoi Film (România), cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei (CNC), Lithuanian Film Center, HBO și TVR.
Schema filmului care, desigur, promite a fi mai mult decât un film, este…”simplă“:
Cam atât? Deloc!
O prietenie surprinzătoare dintre doi moldoveni, Marian (Constantin Pușcașu), un intelectual de provincie, și Petro (Ion Sapdaru), un oportunist plin de idei. Cei doi se avântă într-o călătorie nebunească în căutarea banilor necesari pentru a-și îndeplini visurile: Marian vrea să se căsătorească cu Veronica (Anne Marie Chertic), în timp ce Petro își dorește o macara pe care s-o închirieze. Ei decid să devină parteneri de afaceri și încep să lucreze la un plan! Ce presupune planul?
Să vândă un vagon de potcoave! Planurile li se dau însă peste cap, dar cu toate acestea Marian și Petro nu își pierd optimismul și încearcă alte metode de a se căpătui…“Așa că, filmul e inspirat din viața reală, scena cu vagonul de potcoave a plecat de la o experiență a mea”, subliniază Cobileanski. Cam atât? Deloc!
Filmul a fost deja apreciat de către The Hollywood Reporter ca fiind un road movie moldovenesc “fun and fascinating”.
“Călătoria prin Estul Europei a fost filmată integral în România, încercând să recreeze Moldova de peste Prut. Deseori ţara vecină este aleasă ca locaţie de filmare pentru că oferă acces la echipamente şi posibilităţi de finanţare. Industria de film din Moldova este într-o criză profundă”, afirmă Igor.
“Filmul a fost destul de bine primit, atrage, se simte tristețea evident, vorbim de niște oameni care încearcă să-și căpătuiască viața cu mijloacele și unltele pe care le au la îndemână, alții își învață lecțiile de viață…”, mai spune el. „Au fost câteva proiecții la Iași la TIFF, sala reacționează diferit, e pentru prima oară când văd filmul cu spectatori și nefiind acoperit de râsul sălii, sudul tării reacționează altfel mai putin implicat față de Ardeal sau Moldova”.
Puțin surprins
Între timp, comedia lui Igor Cobileanski a primit vești bune de peste hotare. “Afacerea Est” a fost selecționat în competiția oficială a festivalului de film de categoria A Black Nights Film Festival din Tallinn, 11-27 noiembrie.
La scurt timp după această înștiințare echipa filmului a primit și invitația de a participa în competiția principală a Cairo International Film Festival (15-24 noiembrie), însă pentru că cele două evenimente se suprapun, filmul va fi proiectat în capitala Egiptului în secțiunea Panorama. „Din experienţele mele ştiu că festivalurile, mai ales cele foarte mari, nu se prea hrănesc cu comedii. Dramele sunt cele care încoronează short listurile festivalurilor importante. Ori faptul că am fost selectaţi şi la Tallinn şi la Cairo, probabil ne confirmă într-un fel – şi aici nu vreau să fiu acuzat de lipsa de modestie, că filmul merită şi este înţeles bine peste frontierele româneşti”, a afirmat regizorul la aflarea veștii.
Poezia derizoriului
Cobileanski a știut că va face film de când era mic. S-a născut în Comrat, în Găgăuzia, în ’74, și a prins gustul filmului pentru prima dată ca actor, în 1988, la studioul „Moldova-film”, în filmul Durerea. Mai târziu a venit la București, la UNATC (1991-1995).
Filmele sale au obținut prestigioase premii. Printre acestea se numără premiul „Alexandru Sahia” la Festivalul Internațional al Producătorilor de Film Independent de la Constanța, ediția I (2006) pentru filmul „Sașa, Grișa și Ion”; Premiul „Audienca Award” (Premiul Spectatorilor) la Festivalul de Film de la Trieste (Italia), ediția a XIX-a (2006), pentru filmul „Sașa, Grișa și Ion” și premiul pentru cel mai bun scurtmetraj din cadrul Zilelor Filmului Românesc de la Festivalul Internațional de Film (TIFF), ediția a VII-a (2008) pentru filmul „Plictis și Inspirație”. A lucrat însă și la aproape tot ce înseamnă film și video. Printre altele, a făcut documentare și clipuri trupei Zdob și Zdub. Mai sunt mult de spus, dar cu siguranță vor mai fi “ocazii”.
Deocamdată “Afacerea Est” își continua savurosul, tragicul, comicul, viața, cu camionul rusesc greoi cu un motor care refuză să pornească, cu cei care plănuiesc să vândă 50.000 de potcoave, cu răfuieli cu gangsteri, mitinguri politice, autostopul în câmp şi un şofer beţiv care transportă echipamente pentru vaccinarea găinilor împotriva gripei aviare, cu întâmplări absurd în care aprope că vrei să intervii!
„Râdem pe alocuri, dar totodată ne lasă aşa un gust amar!”, adaugă regizorul.
Se spune despre el că este unul dintre regizorii căruia îi reușește poezia derizoriului în mod fabulos. El spune despre…el că a încercat să facă “un film inspirat din viața reală, scena cu vagonul de potcoave a plecat de la o experiență a mea. Și am vrut să creez un portret întreg al societății noastre”. Punct.