Ce joburi ne vor fura roboţii
Vor fi afectate, pentru început, joburile care presupun acţiuni repetitive, prelucrarea datelor şi introducerea manuală de informaţii. Cercetătorii Carl Benedikt Frey şi Michael A. Osborne de la Oxford spun că multe din locurile de muncă din transporturi şi logistică, precum şi cele din administraţie şi producţie sunt în pericol. EI au calculat avantajele pe care oamenii le au în faţa roboţilor pentru a stabili care sunt profesiile aflate la adăpost de ,,apocalipsa roboţilor,, şi care sunt vulnerabile la ,,atacul,, acestora.
Perceptivitatea socială, abilităţile de negociere, persuasiunea, grijă faţă de alţii şi originalitate le vor permite în continuare oamenilor să muncească în domenii precum design, inginerie, artă sau servicii sociale. Pentru a fi psihologi, asistenţi sociali sau designeri e nevoie de empatie, creativitate sau capacitatea de a rezolva probleme complexe, calităţi care le cam lipsesc roboţilor.
În schimb, angajaţii din birouri, care fac muncă repetitivă precum scrierea de rapoarte, sunt uşor de înlocuit. Dar la fel li s-ar putea întâmpla şi şoferilor de taxi, odată cu dezvoltarea unor autovehicule care nu au nevoie de şofer. Roboţii sunt deja folosiţi pe scară largă în producţie, iar pasul următor este construirea unor fabrici în care să lucreze aproape exclusiv roboţi.
O astfel de fabrică este construită în prezent în China, în oraşul Dongguan, potrivit BBC. Proiectul, care aparţine companiei Sehnzhen Evenwin Precision Technology, are ca scop reducerea forţei de muncă, de 1800 de oameni în prezent, cu 90%. Mai surprinzător este faptul că roboţii ar putea fi şi viitori jurnalişti. Companii precum Narrative Science oferă deja programe software capabile să transforme datele dintr-un raport financiar, de exemplu, într-un text uşor de înţeles. Experţii companiei susţin că în 15 ani 90% din ştiri vor fi scrise de către maşini.
Roboţii ar putea chiar prelua o parte din munca medicilor. De exemplu, le-ar fi relativ uşor să proceseze multitudinea de date pentru a alege tratamentele necesare pentru anumite boli. Supercomputerul Watson al companiei IBM e deja folosit de către unele spitale din SUA pentru sfaturi referitoare la tratamentele pentru cancer, deşi nu lucrează singur, ci în colaborare cu oameni. Asta pe lângă roboţii folosiţi de zeci de ani în timpul operaţiilor chirurgicale. Deşi momentan roboţii şi oamenii lucrează împreună în medicină, în viitor rolul lor va creşte, mai spun specialiştii.
Tot roboţii ne vor servi şi băuturile sau mâncarea, la restaurant. Deja pe o navă de croaziere de lux a companiei Royal Caribbean a fost instalat un bar robotic, o maşină dezvoltată la MIT în urmă cu câteva luni. Băuturile sunt comandate pe o tabletă iar clienţii nu trebuie să se limiteze la un meniu ci pot chiar să-şi creeze propriile reţete pentru cocktailuri.