Cele mai cautate profesii din Romania
Studiul pe 2007 privind deficitul de talente realizat de Manpower evidentiaza o crestere a crizei de talente la nivel global. 41% dintre angajatorii din intreaga lume se lupta pentru a gasi candidati calificati, iar cererea de talente este crescuta pentru functii ca reprezentant de vanzari, muncitori calificati (meseriasi) si tehnicieni.
Potrivit studiului Manpower, cele mai mari probleme in a gasi personal calificat le au angajatorii din Costa Rica 93%, cei din Mexic (82%), angajatorii din Noua Zeelanda (62%), dar si companiile din Australia (61%) si Japonia (61%). Angajatorii care se confrunta cu cel mai mic deficit de talente se regasesc in India (9%), Irlanda (17%), Olanda (17%) si China (19%).
In 2007, cel mai greu de gasit sunt reprezentantii de vanzari in tari ca SUA, Japonia, Hong Kong, Taiwan, Singapore, Noua Zeelanda, Irlanda si Peru.
In timp ce in Germania, Marea Britanie, Canada, Australia, Spania, Suedia, Italia, Belgia, Austria, Franta si Elvetia cei mai cautati sunt muncitorii calificati (electricieni, tamplari, instalatori si zidari). Din cauza deficitului multe tari europene folosesc in prezent forta de munca externa.
Aceste meserii se claseaza pe locul unu sau doi in topul celor mai cautate de catre angajatorii europeni. De asemenea, pe batranul continent se inregistreaza o lipsa a tehnicienilor si a inginerilor, dar si o crestere a disponibilitatii asistentelor medicale si a operatorilor de productie. Cererea mare a angajatorilor pentru personal calificat in IT si administrativ din 2006 a fost depasita in 2007 de cererea de contabili, finantisti si laboranti.
In tarile din Asia-Pacific, pozitiile IT sunt mai usor de ocupat, dar in India, Japonia si Taiwan lipsa de talente este inca evidenta in acest sector. Pe competitiva piata a fortei de munca din China, laborantii se afla pe locul doi in topul celor mai cautati de catre angajatori, desi anul trecut nu erau inclusi in lista celor zece. Cererea de laboranti a crescut, de asemenea, in 2007, si in Australia si Japonia. Aceasta meserie ocupa locul patru, respectiv opt, in lista celor mai cautate.
Potrivit specialistilor, flexibilitatea pietei de munca si lipsa talentelor vor continua sa fie o problema pe care tot mai multe tari vor trebui s-o infrunte. Mai mult, analiza Manpower evidentiaza o posibila acutizare a crizei in urmatori zece sau chiar douazeci de ani. Criza de oameni specializati pentru a ocupa anumite functii se datoreaza schimbarilor demografice (migratie, scaderea nata-litatii, imbatranirea populatiei), glo-balizarii, lipsei investitiilor in invata-mant, outsourcing-ului si leasing-ului de personal.
Deficitul local
In momentul de fata, piata de forta de munca autohtona se confrunta cu o lipsa de personal calificat in domenii precum:IT&C, Retail, Productie si Constructii.
"Pe piata romaneasca, cei mai cautati sunt: Ingineri de proces, Ingineri Automatisti, Programatori IT, Consultanti implementare SAP, Operatori in arii industriale, Specialisti si Manageri in Constructii, Achizitori pentru retele Retail", spune Larisa Condriuc, HR Consultant, Manpower Romania. Principalele motive pentru care aceste profesii traverseaza o criza sunt determinate de ritmul dinamic de dezvoltare a pietei, intrarea unor noi jucatori pe piata, dar si de experienta insuficienta castigata de cei integrati deja in cadrul pozitiilor specializate, explica HR Consultantul Manpower. Aparitia unor specializari noi, criteriile de selectie ale companiilor care tind sa fie din ce in ce mai specifice si investitiile insuficiente in programele de formare a unei noi generatii de specialisti sunt principalele motive care au influentat si continua sa influenteze situatia pietei de munca de la noi.
"Companiile nu investesc suficient in pregatirea unor noi generatii de specialisti, nevoia de eficienta le determina sa caute oameni cu un anumit tip de experienta, cu expunere la anumite tipuri de aplicatii, buni vorbitori de limbi straine".
O alta caracteristica importanta a pietei tine de asteptarile candidatilor in privinta pachetelor salariale si de beneficii oferite de angajatori.
"In randul tinerilor absolventi, acestea tind sa fie nerealiste in raport cu cunostintele practice si modul in care pot contribui direct la rezultatele companiei".
Potrivit Larisei Condriuc, aceasta criza s-ar putea acutiza in viitor, dar ea poate fi depasita, daca piata va tinde spre o adaptare la acest fenomen, iar companiile vor investi mai mult in formarea unor noi generatii de specialisti.
Varsta, calificarea si competentele fac diferenta
"Intr-adevar, putem vorbi despre o criza de talente in domeniile IT, Constructii, Engineering, dar cred ca deficitul de talente este generat si de categoria de varsta, calificare si competente, nu doar de specificul unui anumit job", spune Marius Lumpan, General Manager, Barnett McCall Tech Recruitment.
Un exemplu relevant este lipsa oamenilor pregatiti sa faca "project management" la nivel profesionist; un alt exemplu aplicabil in IT si Engineering il reprezinta "lipsa" angajatilor cu varste cuprinse intre 35 si 45 de ani.
In opinia managerului de la Barnett McCall, principalele cauze ale acestei crize se datoreaza prezentei consistente pe piata romaneasca a multor companii mari de IT, precum si afluentei scazute catre facultatile cu specific tehnic, in perioada anilor 90.
"Intr-o perioada in care Institutele de Proiectare erau restructurate masiv, foarte putini indrazneau sa-si trimita copiii sa faca studii in aceste domenii". Deficitul de talente este determinat de absenta unor programe de formare profesionala, dar si de lipsa experientei de lucru pe piete competitive, iar cel mai greu de gasit pe piata noastra e un inginer care sa poata fi si bun manager, adauga Marius Lumpan.
Ca solutii pentru depasirea crizei, General Managerul Barnett McCall recomanda "importul" de talente din tari invecinate sau, mai ales, repatrierea romanilor emigrati in occident.
"Repatrierea romanilor emigrati in ultimii ani reprezinta o solutie foarte eficienta intrucat nu necesita timpi de adaptare mari. De asemenea, o solutie eficienta pe termen lung ar fi punerea in acord a mediului de business cu cel academic, cu alte cuvinte schimbarea curriculei universitare in acord cu cerintele si necesitatile pietei, capitol la care din pacate suntem in urma cu cel putin cinci ani".
Vanatoarea de talente
Sistemul bancar este un alt domeniu de pe piata noastra unde lupta pentru talente este in plina desfasurare. Extinderea retelelor teritoriale ale bancilor, doritoare in a-si mari cota de piata, precum si noile intrari organizationale in piata bancara, din ultimii ani, au accentuat criza de talente pe mai multe pozitii, la aproape toate nivelurile existente in sistem.
In prezent, specialistii in domeniul bancar sunt "vanati" simultan de doua, trei organizatii, iar bancile intampina serioase dificultati in a atrage, retine si motiva oameni cu experienta relevanta.
"In sistemul bancar, pozitii precum: director de sucursala, ofiteri de vanzari produse de retail, relationship manager, specialisti in domeniul IT sau juridic, si chiar pozitii precum asistent director si casier, devin din ce in ce mai cautate, atat datorita complexitatii si gradului de specializare specific fiecarei pozitii, cat si datorita profilului urmarit", spune Camelia Buligoanea, HR Development Manager, Bancpost.
Migrarea angajatilor cu experienta, pe pozitii manageriale in cadrul aceluiasi domeniu sau in domenii colaterale activitatii financiar bancare, creeaza anumite oportunitati, dar in acelasi timp potenteaza importanta instrumentelor de negociere.
" Este cert faptul ca pe langa pachetul salarial propriu-zis, devin importante si celelalte beneficii, diverse tipuri de asigurari si programe de dezvoltare, precum si alte componente ale calitatii vietii sociale din interiorul organizatiei".
Pentru a evita tendintele negative ale pietei fortei de munca, guvernele tarilor cu probleme, precum si mari angajatori au inceput sa dezvolte programe de atragere a personalului calificat din zonele cu surplus de personal, au trecut la programe de recalificare a lucratorilor si la modificarea legislatiei pentru a putea permite integrarea somerilor pe piata de munca. Solutii exista, dar asa cum arata si raportul Manpower, efectele nu vor fi imediate. E nevoie de timp si de optimizarea strategiilor de HR pentru a depasi criza.