Celulele stem – o rezerva de speranta
TRATEAZA 70 DE ANOMALII
Andrei are trei ani si se poate simti mai in siguranta decat ceilalti pici de varsta lui. Asta pentru ca Adriana si Victor, parintii lui, au ales sa investeasca in sanatatea copilului, apeland la serviciile bancilor de celule stem. Recoltate din cordonul ombilical, celulele stem pot fi pastrate si folosite mai tarziu pentru tratarea unor boli grave. Celulele stem sunt pluripotente. Cand se divid, pot da nastere oricarui tip de celule din cele 220 de celule diferite existente in corpul uman.
In Europa, prima recoltare de sange placentar a avut loc in anul 1988, iar pacientul, tratat pentru Anemia Fanconi, traieste si este declarat in afara oricarui pericol. "Aceasta procedura medicala este un fel de casco pentru sanatatea copilului, un cec in alb pe care un parinte il semneaza la nasterea copilului sau. Patru mii de persoane mor anual in lume de leucemie. Transplantul cu celule stem din sange placentar reprezinta o alternativa acceptata din punct de vedere terapeutic, etic si financiar a transplantului medular", explica Adina Scaringi, Director Marketing Cord Blood Center Ro, prima companie care a inceput sa ofere servicii de "private banking" de sange placentar in tara noastra.
20 DE ANI IN AZOT
Dr. Andreia Valter, director general Stem Health Unirea, vede aceasta metoda ca pe o asigurare in plus pentru sanatatea copilului timp de 20 de ani. "Momentul recoltarii acestui sange este unic si, de aceea, decizia de a pastra aceste celule stem este unica. Recoltarea nu este dureroasa, nu prezinta nici un fel de risc, nici pentru mama, nici pentru bebelus, iar beneficiile in cazul unui transplant sunt dovedite". Dr. Marius Calomfirescu, director general Biogenis, spune ca patru familii care au apelat la serviciile lor si-au salvat astfel copiii.
Celulele stem stocate sunt proprietatea copilului, cu drept de exercitiu pana la majorat al parintilor sau al tutorilor copilului, conform legislatiei romanesti. O interpretare gresita a unui ordin dat pe ultima suta de metri de fostul ministru al sanatatii, Ioan Bazac, situa activitatea bancilor de celule stem in ilegalitate. Lucrurile s-au normalizat, corectia a fost operata, iar atat parintii care apeleaza la aceste servicii, cat si firmele care activeaza in acest domeniu pot sta linistiti. Companiile isi doresc de la autoritatile centrale mai multa stabilitate, deoarece deschidere si cooperare exista: "Speram sincer sa ne integram in Europa in privinta reglementarilor si a suportului dat de catre stat".
LOC DE CRESTERE
Si in acest domeniu mai avem mult de recuperat pana sa ajungem la nivelul tarilor din Vestul Europei. In Grecia, peste 35% dintre parinti recolteaza in banci familiale de celule stem, spune Ivanescu. In Spania de exemplu, exista doar banci publice de celule stem; parintii doneaza sangele placentar care poate fi folosit de o persoana compatibila, nu neaparat de persoana de la care s-a recoltat sangele. Dr. Bogdan Ivanescu, presedinte Stem Sure, estimeaza ca aproximativ 8% dintre femeile care nasc in Romania apeleaza la aceasta procedura: "In urmatorii ani, ne asteptam la o crestere pana la atingerea unui procent de 15% (cum jumatate dintre femeile care nasc provin din mediul urban, practic una din trei femei din mediul urban va face recoltare de celule stem, peste cinci ani)".
Reticentele fata de acest subiect au aparut din lipsa de informatii corecte si complete: "Orice aplicatie noua in domeniul biomedical e primita cu frica, ceea ce este absolut normal. Dar exista cazuri in care aceste celule au fost folositoare pentru anumite boli ale sangelui, iar potentialul folosirii lor in domeniu este ridicat. Important e de stiut ca acest tip de celule nu pot vindeca toate bolile, insa sunt o rezerva de speranta", ne-a declarat cercetatorul stiintific Gabriella Ficz, de la Institut Babraham din Cambridge. "La noi, de abia acum se dezvolta o infrastructura in vederea realizarii unor astfel de transplanturi cu celulele stem si poate si de aici pot aparea unele retineri", completeaza directorul Stem Health Unirea. "Dezvoltarea pietei nu tine de dezvoltarea economica. Partea economica o influenteaza. Tine cont de gandirea si conceptia poporului respectiv. Evolutia economica si raspandirea informatiei vor duce aceasta practica undeva la dublarea numarului de recoltari din totalul nasterilor", estimeaza Dr. Marius Calomfirescu.
INVESTITIE PE TERMEN LUNG
Costul acestui serviciu medical ar putea constitui un motiv de renuntare insa, ar trebui gandit pe termen lung si inversat procesul. "In caz extrem, daca ai avea nevoie de un transplant, costurile ar fi foarte ridicate, plus ca sansele de compatibilitate sunt foarte scazute. Si atunci, daca exista o cale care ofera sanse de compatibilitate maxima si costuri scazute cu peste 70%, ce alegi?", intreaba Dr. Andreia Valter. Pentru a veni in intampinarea parintilor cu posibilitati materiale mai reduse, majoritatea companiilor ofera diferite planuri de plata in rate. Pentru serviciile oferite de Cord Blood Center se plateste numai dupa verificarea si pregatirea sangelui placentar. Tariful de baza este de 3.270 ron. In afara de aceasta, se plateste o taxa anuala de depozitare (140 ron). Nici o taxa nu se percepe in avans, ci doar dupa ce analiza probei recoltate indica viabilitatea acesteia.
In cazul Stem Sure, pentru recoltare, transportul cu avionul intr-un interval mediu de 24-48 de ore, procesarea in Danemarca (rezultatul e garantat in sapte zile lucratoare), unde se afla banca partenera, si criogenarea initiala se percepe suma de 850 de euro. Aceasta suma nu este purtatoare de TVA. Pentru stocare, se plateste o suma anuala de 70 de euro, fara taxe. Costurile Biogenis se ridica la o mie de euro, pentru primul an, dupa care exista o taxa anuala, de stocare, de 30-40 de euro. "Probabil, in cativa ani, cand se va inregistra un volum mai mare, si automat costurile indirecte vor fi acoperite intr-o mai mare masura, taxa ar putea ajunge la jumatatea celei de azi", crede reprezentantul bancii. In prezent, probele biologice sunt stocate la partenerul polonez. Pentru oferta Stem Health Unirea, care detine propria banca de stocare, costurile sunt in jur de 1.500 de euro, insa aceasta suma asigura stocarea pentru 20 de ani a unitatii biologice. In general, cei interesati sunt familiile tinere, informate, care doresc sa investeasca in sanatatea copilului lor, persoane care doresc sa utilizeze aceste servicii datorita "trendului" sau parinti care au in familie cazuri de cancere ale sangelui sau alte afectiuni care se pot trata cu celule stem.
Reprezentantii companiilor afirma ca numarul solicitarilor nu a scazut pe fondul crizei si nici nu au operat modificari la regulile de creditare si modalitatile de plata. "Anul acesta, vom atinge un numar de peste 800 de unitati si ritmul va fi ascendent. Aproximativ 10% dintre clientii din sistemul privat vin catre noi", apreciaza Andreia Valter.
PROFIT TOTAL REINVESTIT
Biogenis a investit in jur de un milion de euro pentru aducerea bancii in Romania. "500.000 de euro au avut ca destinatie crearea locatiei bancii locale. Suntem in stadiul final (echipamente, amenajare etc), dupa care intram in procesul de autorizare care nu mai tine direct de noi". Decizia crearii unui spatiu propriu de stocare pe teritoriul tarii a fost luata pentru scaderea costurilor si pentru parintii care doresc ca proba biologica sa fie mai aproape. Sursele de finantare sunt aportul de capital din partea actionarilor – Banca Poloneza de Celule Stem si doi medici romani. Firma, infiintata in 2007, are activitate coerenta din a doua jumatate a lui 2007. "Anul acesta nu s-a pus problema de profitabilitate, totul se reinvesteste. Ca cifra de afaceri si numar de clienti, fata de anul trecut suntem la mai mult de dublu. Pana la sfarsitul anului am putea sa ajungem chiar la de trei ori fata de 2008", spune Dr. Marius Calomfirescu.
Investitia in tehnologie, spatiu, echipamente, training profesional se va ridica la 2 milioane de euro in cazul Stem Health Unirea. Break evenul va fi atins in primul an de functionare: "Suntem prezenti in Romania din septembrie 2008 si pentru primii trei ani a fost clar ca investitia va fi prioritatea, nu profitul. Daca anul acesta am investit in tehnologie si training de personal, speram ca in 2010 sa investim in diversificarea produselor si a serviciilor".
Dr. Bogdan Ivanescu, de la Stem Sure, afirma ca sume de pana la 500.000 de euro urmeaza a fi investite pana la sfarsitul acestui an. "Compania a luat fiinta la inceputul anului. Pentru primele 12 luni ne-am propus sa realizam 2.100 de recoltari (aproximativ 1.800.000 de euro), iar anul urmator urmarim cresterea cu 50% a acestei cifre". Actionarii companiei sunt patru oameni de afaceri romani, printre care se numara directorul general, Dr. Costin Trandafirescu.
Cord Blood Center este prima companie care a adus acest serviciu medical in Romania. De atunci, au mai aparut inca sase firme. Compania s-a infiintat in anul 2004, la Cluj, iar in martie 2006 au efectuat prima recoltare de sange placentar din Romania. In prezent, detin doua laboratoare si doua banci de depozitare a sangelui placentar, la Cluj si Bucuresti. Investitia pentru laboratorul din Bucuresti a depasit un milion de euro si continua. Peste 10.000 de familii au apelat pana acum la serviciile lor.
In cazul schimbarii legislatiei sau a altor situatii care nu le vor mai permite sa-si exercite activitatea pe teritoriul Romaniei, materialele biologice vor cadea in grija bancilor partenere.