Concert Mircea Tiberian și Nadia Trohin de Ziua Universală a Iei
De 3 ani consecutiv, Bastionul Țesătorilor din Brașov marchează deschiderea stagiunii estivale printr-un concert dedicat Zilei Universale a Iei, iar anul acesta nu face excepție. Concertul va fi susținut de pianistul Mircea Tiberian și solista Nadia Trohin și va avea loc sâmbătă, 24 iunie, de la orele 19:00, accesul fiind gratuit, în limita locurilor disponibile.
Cei doi artiști vor reda autenticitatea folclorului românesc printr-un repertoriu special format din melodii inspirate din creația populară și muzica ușoară românească compusă cu zeci de ani în urmă, reinterpretate pe ritmuri de jazz.
Mircea Tiberian este compozitor și pianist de jazz cu o vastă activitate concertistică ce se întinde pe mai mult de 4 decenii și include peste 20 de albume discografice. De-a lungul timpului, acesta a condus sau a făcut parte din mai multe grupuri de jazz și a avut turnee în Statele Unite, Franța, Germania, Austria, Polonia, Cehia, Bulgaria, Grecia, fosta URSS, Siria și România. A cântat alături de Larry Coryell, Tomasz Stanko, Herb Robertson, Ed Shuller, Nicholas Simion, Adam Pieronczyk, Maurice de Martin, Theo Jorgensmann, Johnny Răducanu, Aura Urziceanu, Dan Mândrilă și Anca Parghel. Experiența artistului nu s-a limitat doar la nivelul muzical, ci s-a extins și spre cel academic, fiind lector la Universitatea de Muzică din București, la secția de jazz pe care, de altfel, a și înființat-o în 1990. Este fondatorul și coordonatorul Departamentului de Jazz din București (începând cu 1990 și până în prezent) și din Cluj (începând cu 1996 și până în prezent). Mircea Tiberian mai este și autorul „Curriculumului de Jazz” pentru liceele de muzică din România.
Nadia Trohin este o muziciană cu o voce hipnotică și o personalitate bine conturată în peisajul jazzului autohton. Cu o carieră în muzică ce a început devreme, Nadia Trohin s-a remarcat prin pasiunea și dedicarea sa față de arta interpretării și compoziției muzicale. Și-a definitivat studiile de licență, masterat și doctorat la Universitatea Națională de Muzică din București. În 2010, a fost premiată în cadrul Festivalului de Jazz de la Târgu Mureș și, în același an, a început colaborarea cu pianistul Mircea Tiberian. Aceasta a susținut numeroase concerte în țară și în străinătate, colaborând cu muzicieni de marcă ai scenei jazzistice, între care: John Betsch, Chris Dahlgren, Christian Lillinger, Maurice de Martin, Nicolas Simion, Cristian Soleanu, Sorin Romanescu, iar lista poate continua. În paralel cu activitatea concertistică, Nadia Trohin se implică activ și în domeniul educațional, fiind asistent universitar în cadrul Universității Naționale de Muzică din București și trainer vocal la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale”. Prin versatilitatea sa, Nadia Trohin își croiește drumul muzical, oferind o experiență sonoră inconfundabilă.
De-a lungul istoriei, ia a fost purtată de femei și bărbați în zonele rurale ale României și a devenit un simbol al identității naționale și tradițiilor populare. Cu toate că există o tradiție de sute de ani în ceea ce privește purtarea iei, Ziua Universală a Iei a fost instituită abia în anul 2013, ca o inițiativă pentru a conserva și promova patrimoniul cultural românesc.
De la motive florale, la forme geometrice perfect brodate în culori vii pe materiale naturale, ia românească este o expresie artistică a identității și apartenenței la o anumită zonă geografică. Frumusețea ei a fost apreciată și de marii pictori români și europeni, cum ar fi Nicolae Tonitza, Camil Ressu sau Henri Matisse. De-a lungul timpului, ia nu și-a pierdut farmecul, ci dimpotrivă, le-a cucerit pe reginele României, Elisabeta și Maria. Regina Maria a fost o adevărată ambasadoare a portului popular românesc în țară și peste hotare.
Astăzi, ia românească constituie inspirație pentru marile case de modă ale lumii, precum Christian Dior, Valentino sau Jean Paul Gaultier, care au adus în creațiile lor motive tradiționale, broderii și culori vibrante, promovând astfel frumusețea și autenticitatea culturii românești pe podiumurile internaționale.
De Ziua Iei, firul roșu al broderiei se împletește în mod autentic cu acordurile de jazz și versurile de inspirație autohtonă, în Bastionul Artiștilor, în cadrul unui eveniment organizat de Muzeul Județean de Istorie Brașov în parteneriat cu Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR), cu sprijinul Coresi, Brainia și Zizin.