Cum să economisești bani inteligent în 2023
Indiferent de vremuri și de situația financiară la nivel național sau global, tot mai multe persoane pun în practică diverse metode de economisire a banilor. Principalul motiv este pregătirea pentru situații urgente sau neprevăzute. Cele mai uzuale scopuri pentru care oamenii vor să economisească bani sunt:
- achiziția unei case sau a unei mașini;
- școlarizarea copiilor;
- depozitele pentru eventuale urgențe medicale ale familiei;
- cursurile de reconversie profesională;
- pornirea unui business mic, de familie;
- vacanțele și călătoriile;
- evenimentele personale (cum ar fi o nuntă);
- pensionarea anticipată;
- redecorarea casei;
- achiziția de electrocasnice;
- confortul psihic.
Indiferent care este motivația ta, iată câteva sfaturi ce te vor ajuta să îți umpli pușculița cât mai rapid.
Deschide un cont de economii
Un cont de economii se deschide extrem de ușor, gratuit și mai are un avantaj major: primești dobândă din partea băncii. Pe lângă asta, poți alege singur suma depozitată de la o lună la alta (sau la ce interval de timp îți dorești). Toată procedura de depunere a banilor se poate realiza online, deci nu este nevoie să faci drumuri periodice la sediul băncii. Verifică atent termenii și condițiile și asigură-te că sunt compatibile cu necesitățile tale. Spre exemplu, există conturi de economii din care poți retrage bani oricând ai nevoie.
Caută oferte tip cashback
Cashback-ul este un sistem prin care anumite platforme îți returnează o parte din banii cheltuiți de tine pentru cumpărăturile online. Returul de bani se realizează doar pentru achizițiile de la site-urile partenere ale platformei pe care te-ai înscris. Fiecare platformă are ofertele sale, iar suma recuperată reprezintă un anumit procent din valoarea achiziției. Acest lucru se întâmplă astfel: platforma respectivă împarte cu tine comisionul primit de la site-urile partenere. Sumele acumulate de tine în urma cumpărăturilor îți sunt virate ulterior în contul bancar.
Gătește cât mai des acasă
Sănătos și economic, gătitul acasă este una dintre soluțiile la care tot mai multe familii apelează. Notează legumele și fructele de sezon în topul listei de cumpărături, întrucât prețul este mai convenabil, iar valorile nutritive ridicate ale acestora sunt, de asemenea, un avantaj. Dacă nu ai gătit foarte des până acum, ai la dispoziție numeroase tutoriale online, bloguri, vloguri sau cărți de bucate din care poți să te inspiri. Mâncarea gătită în casă poate fi împachetată apoi în caserole și luată la birou. Poți prepara chiar și deserturi delicioase cu doar câteva ingrediente de bază (orez cu lapte, budinci, plăcinte cu fructe sau cu brânză dulce).
Treci pe modul ECO
Înlocuiește becurile clasice cu cele LED pentru că sunt mai economice. Pe lângă asta, au și o durată de viață mai mare și luminează puternic. Atunci când nu folosești unele electrocasnice, TV-ul sau calculatorul, scoate-le din priză. Facturile la gaz și electricitate sunt mai mari în timpul sezonului rece, așa că ar fi ideal să investești într-o izolație termică de calitate pentru locuința ta. Astfel, temperatura de la interior rămâne constantă pentru o perioadă mai mare de timp. O altă idee ar fi să stingi becurile în camerele în care nu îți desfășori activitatea.
Economiile sunt ușor de gestionat atunci când ești bine organizat, ai un plan pus la punct și un scop care te motivează. Începe cu pași simpli și deprinde noi obiceiuri ce te pot ajuta să îți îndeplinești visul.
sursă foto: pexels.com