Dacă HR-ul ar dispărea…
Am mai discutat şi cu alte persoane avizate și am observat o tendință generală: specialiștii și managerii de resurse umane „se luptă” pentru a-și demonstra locul şi importanța în cadrul companiei, în timp ce oamenii din business aduc argumente conform cărora HR-ul nu aduce prea multe beneficii firmei.
Concomitent cu apariția acestor întrebări, am aflat că există companii care au renunțat la departamentul de resurse umane, deoarece managerul firmei „nu i-a mai văzut utilitatea”. Având în vedere cadrul în care se desfășoară afacerile astăzi, dar și rezultatele studiului HR Outlook – A variety of leader perspectivesdesfășurat de CIPD (The Chartered Institute of Personnel and Development), am încercat să ofer un răspuns cât mai relevant la o întrebare de actualitate: Ce se întâmplă dacă HR-ul dispare?
Externalizare sau delegare
Ideea că HR-ul dispare este o perspectivă pesimistă pentru oamenii de resurse umane, dar odată confruntați cu această variantă, avem imaginea de ansamblu asupra mediului în care ne desfășurăm activitatea și putem genera soluții ancorate în realitate.
Să presupunem că managerul firmei sau consiliul de conducere al firmei a luat decizia de a renunța la departamentul de HR. Odată cu această decizie, managementul companiei trebuie să redistribuie responsabilitățile de resurse umane legate de administrarea personalului, recrutare și selecție, integrarea noilor angajați, training specific job-ului, ș.a.m.d. Redistribuirea se poate face fie prin externalizarea activităților de HR, fie prin delegarea acestor responsabilități către alți angajați ai firmei.
Dacă responsabilitățile de resurse umane se redistribuie intern, atunci angajații care preiau atribuțiile de HR au nevoie de un training în domeniu. Prin urmare, chiar dacă o firmă renunță la departamentul de resurse umane, ea nu poate renunța complet la funcțiunea de resurse umane. Deci HR-ul, ca funcțiune, nu o să dispară.
Totuși, dacă o firmă renunță la departamentul de HR pentru că nu-i mai simte utilitatea, în majoritatea cazurilor responsabilitatea este a specialiștilor și managerilor de resurse umane. În companiile unde HR-ul își face treaba ca la carte, managerii din alte departamente îi caută pe colegii lor din HR pentru a se consulta cu ei înainte de luarea unor decizii privind angajații. Le solicită părerea și expertiza și țin cont de sfaturile primite de la specialiștii și managerii de resurse umane.
În aceste cazuri, chiar dacă angajații din departamentul de HR ar propune desființarea departamentului, managementul firmei nu ar fi de acord și ar veni cu argumente plauzibile pentru a motiva importanța departamentului de resurse umane pentru firmă. Tu în ce situație ești? Dacă mâine le-ai spune colegilor că pleci sau că departamentul de HR s-ar desființa, ar simți cineva vreo pierdere? Dacă răspunsul este „nu” probabil că nu mai este mult până când vor avea ei această inițiativă…
Citiţi articolul integral pe hrmanageronline.ro.
Carmen Balalia este trainer acreditat și are o experiență de peste 7 ani în mediul corporate și în organizații neguvernamentale. Domeniile sale de expertiză în training si consultanță sunt: managementul resurselor umane, antreprenoriat, vânzări, customer care, management, leadership, motivarea echipei, formare de formatori, comunicare organizațională, recrutare, selecție și simulare de interviuri.
Facebook Page: Carmen Balalia