Eurotarife in sistemul roaming
Textul va fi adoptat oficial de statele membre pe 25 iunie, urmand ca pe 29 iunie sa fie publicat in Monitorul Oficial al UE. Astfel, in primul an de la adoptare, tariful maxim pentru efectuarea unui apel in strainatate va fi de 0,49 euro/minut + TVA, iar in urmatorii doi ani vor scadea la 0,46, respectiv 0,43 euro/min. Pentru apelurile primite, regulamentul prevede tarife de 0,24 euro/minut in primul an, iar in urmatorii ani de 0,22, respectiv 0,19 euro.
Dupa intrarea in vigoare a reglementarii, clientii companiilor de telefonie mobila vor putea alege timp de doua sau trei luni daca opteaza pentru noile eurotarife sau raman fideli vechiului contract. Daca nu vor opta pentru eurotarif si nu au deja un abonament care sa implice tarife preferentiale pentru roaming, acestia vor fi inregistrati in mod automat la eurotarif.
Scade si profitul companiilor?
Parerile in randul reprezentantilor companiilor de telefonie mobila sunt impartite. Cu siguranta se vor conforma normelor impuse de Uniunea Europeana, insa nu contesta faptul ca isi pun intrebari cu privire la costurile pe care le vor suporta. "Consideram ca nivelul tarifelor de roaming adoptat de Parlamentul European nu se bazeaza pe un calcul riguros in ceea ce priveste costurile suportate de operatorii de telefonie mobila pentru a furniza servicii de roaming. Orange Romania va respecta insa prevederile deciziei U.E. Atat in Romania, cat si in celelalte tari in care Orange isi desfasoara activitatea, strategia noastra este aceea de a veni in intampinarea nevoilor clientilor cu oferte de tarife avantajoase, nu numai pentru roaming, ci si pentru celelalte servicii. Dorim sa asiguram clientii Orange ca aceasta strategie va continua si dupa momentul reglementarii serviciului de roaming", spune Dorin Odiatiu, Head of Wholesale, International & Regulatory Affairs. In cazul companiei Vodafone, Departamentul de Relatii Publice sustine ca vor respecta noile reglementari propuse de catre Comisia Europeana, din momentul in care acestea vor intra in vigoare si ca vor asigura posibilitatea ca toti utilizatorii serviciilor de roaming sa poata opta, daca doresc, pentru eurotarif. In plus, potrivit datelor oferite de reprezentantii Vodafone, avand in vedere numarul mare de clienti din Romania care utilizeaza deja optiunea Vodafone Passport, acestia estimeaza ca noua reglementare privind tarifele de roaming va avea efecte limitate asupra veniturilor companiei.
In cazul companiei Cosmote, tarifele vor fi stabilite cu partenerii de roaming, iar oficialii nu preconizeaza modificari substantiale in ceea ce priveste profitul companiei. "Tarifele roaming ale Cosmote se bazeaza pe cele stabilite impreuna cu partenerii nostri de roaming. Datorita faptului ca in prezent diferenta dintre tarifele de roaming aplicate clientilor Cosmote si costurile de roaming ale companiei (derivate din tarifele pe care Cosmote le plateste partenerilor sai de roaming) este relativ mica, noua reglementare nu va aduce modificari substantiale costurilor si profitului companiei. In prezent, clientii se bucura de tarife de roaming accesibile catre toate destinatiile, in vreme ce utilizatorii care calatoresc in celelalte tari in care Cosmote este prezent (Grecia, Bulgaria, Albania si Republica Macedonia) beneficiaza de un tarif fix special.
Propuneri drastice
Reglementarile au fost facute pe baza unui studiu facut la nivelul intregii Europe si se pare ca, initial, Comisia Europeana a avut tendinta sa propuna reduceri si mai drastice. "Comisia Europeana a venit cu noile propuneri pe baza unui studiu facut la nivelul intregii Europe, iar in cele din urma s-a ajuns la acordul pe care l-am votat. Initial propunerile erau si mai drastice de reducere a acestor tarife. In cazul Romaniei de exemplu, conform statisticii Comisiei Europene, preturile la telefonia mobila pentru o convorbire medie de 4 minute pe teritoriul Uniunii Europene erau intre 3,12 euro si 9,52 euro! In conditiile in care exista oferte de roaming de doar 25 eurocenti/minut obtinute de o companie din Marea Britanie pentru convorbirile cu SUA, Comisia a concluzionat ca marii operatori europeni mentineau aceste tarife la un nivel ridicat si a hotarat sa intervina", declara Adina Ioana Valean, vicepresedinte ALDE si membru al Comisiei pentru Libertati civile, justitie si afaceri interne din Parlamentul European.
Romanii calatoresc si vorbesc
Potrivit datelor furnizate de Departa-mentului de Relatii Publice al companiei Vodafone, numarul clientilor care utilizeaza serviciile de roaming a crescut. "Acestia calatoresc acum mai mult si, de asemenea, Romania este astazi membra a Uniunii Europene cu drepturi depline, de aceea este de asteptat ca tot mai multi romani sa calatoreasca in afara tarii si Romania sa aiba din ce in ce mai multi vizitatori, lucru care se va reflecta si intr-o crestere a serviciilor de roaming". Cat despre informarea clientilor, Vodafone va folosi in aceasta campanie canalele de comunicare obisnuite: site-ul companiei, SMS-ul, direct mailing etc.