Există o dependență de Facebook? Iată cum o putem rezolva
Chiar dacă „dependența de Facebook” nu este o boală recunoscută de comunitatea medicală, realitatea ne demonstrează că din ce în ce mai mulți utilizatori au de luptat cu o nevoie irațională de a fi în spațiul virtual.
Recunoaște-ți problema
Dacă te afli în această situație, primul pas este să recunoști că ai o problemă. Cum îți dai seama de acest lucru?
primul lucru pe care îl faci când te trezești e să-ți verifici contul de Facebook
când nu ești pe rețeaua de socializare, ești deprimat
nu poți să stai mai mult de o oră fară Facebook
viața pe care o ai în realitate nu seamănă deloc cu cea pe care o afișezi pe Facebook
nu mai ai un program fix de somn și stai
ai o gramadă de prieteni pe Facebook, dar tot te simți singur
Întreabă-te ce faci pe Facebook
În loc să pierzi ore întregi, întreabă-te ce beneficii îți aduce cu adevărat rețeaua de socializare. Limitează timpul pe Facebook doar pentru a obține informații utile și înregistrează, timp de o săptămână, tot ce faci aici. Dacă intri pe Facebook ca să răspunzi la ”poke-urile” pe care le primești de la prieteni sau ca să vezi ce melodii au mai postat aceștia, atunci ești dependent de trivia. Dacă prietenii pe care i-ai adăugat sunt prieteni ai prietenilor prietenilor tăi și tu nici nu-i cunoști, atunci poate te lași distras de actiunile unora cu care nu ai nimic în comun. Întotdeauna e bine să te întrebi dacă ce faci pe Facebook chiar te ajută profesional sau personal.
Decide-te ce are valoare
Indiferent de motivul pentru care ai ajuns pe Facebook trebuie să conștientizezi ce este valoros pentru tine. Ca să-ți răspunzi la această întrebare, gândește-te la următoarele aspecte:
Timpul petrecut pe Facebook chiar îți aduce bucurii? Și dacă da, sunt aceste bucurii comparabile cu altele din viața reala? Te simți obligat să interacționezi cu anumite persoane, chiar dacă ai prefera uneori să n-o faci? Ce anume din Facebook îți îmbunătățește viața personală și profesională?
Folosește inteligent Facebook-ul
Dacă nu poți să abandonezi Facebook-ul, poți în schimb să-l folosești mai inteligent. Iată câteva mici secrete prin care poți gestiona mai bine dependența de Facebook.
Nu-ți mai pierde timpul detalii irelevante: analizează cu atenție profilul tău. Vezi ce-ți place. Schimbă ce ai de schimbat, pastrează ce ți se pare important. Cel mai important: lasă lucrurile așa. Evită să mai faci modificări acolo unde nu este cazul.
Nu-ți mai schimba statusul la fiecare 5 minute. Nu e nevoie ca prietenii tăi să știe tot ce faci sau ce vezi sau ce-ți place. Mai mult, s-ar putea ca graba de a anunța toate noutățile pe Facebook să-ți plictisească prietenii și să-i alunge de pe profilul tău.
Ai grija la aplicații
Cele mai multe aplicații sunt făcut ca să petreci cât mai mult timp pe Facebook. De aceea, înainte să-ți instalezi o nouă aplicație gândește-te câteva minute cât de productivă este pentru tine și dacă chiar este nevoie s-o ai. Diferența între timpul irosit și cel folosit cu un scop este foarte mică.
Prietenii pe Facebook se cunosc
Nu intra într-o cursă de ”cine are cei mai mulți prieteni pe Facebook”. Dacă ai prieteni mai mulți decât poți interacționa normal, atunci s-ar putea sa ai sindromul ”prieteniei acute”. Prea mulți prieteni poate fi ușor o cauza de anxietate și nu una de bucurie. De aceea, e întotdeauna de preferat să te vezi cu prietenii pe care îi ai în viața de zi cu zi decât să legi constant prietenii virtuale pe Facebook.
Voi ce spuneți? Există cu adevărat o dependența de Facebook sau este doar un moft al modernității? Ar trebui să ne îngrijoreze timpul alocat rețelei de socializare sau este doar o evoluție naturala a realităților sociale?