Feng Shui, între snobism și înțelegere. Surprinzătorul element de noroc pe care îl poți avea la birou și acasă
Expresia „feng shui” provine din dialectul cantonez al limbii chineze: feng înseamnă „vânt”, iar shui înseamnă „apă”. Tot ceea ce ţine de amplasarea obiectelor, pornind de la orientarea clădirilor în funcţie de punctele cardinale şi terminând cu mobilarea interioarelor este cuprins în arta feng shui.
Practicarea Feng Shui a fost interzisă în China între anii 1950-1980, de către guvernul comunist chinez. Totuşi, staţiunile de vacanţă ale demnitarilor din China au fost construite pe baza unor principii stricte de Feng Shui. În prezent, în ţările din Europa, Australia şi America de Nord, această artă este din ce în ce mai mult acceptată şi pusă în practică. E adevărat, după cum tot specialiştii în domeniu subliniază „unii o aplică din snobism, alţii pentru că au înţeles despre ce este vorba”.
Prin intermediul acestei arte se studiază energia vitală care ne înconjoară, energie pe care chinezii o numesc Chi sau Qi. Feng Shui reprezintă arta de a aranja şi de a poziţiona obiectele astfel încât fluxul de energie să curgă nestingherit în interiorul căminului sau al spaţiului tău de lucru. „Această artă influenţează pozitiv nivelul energetic, precum şi starea generală de sănătate”, spun chinezii.
Bogăție, sănătate și fericire
Conform principiilor Feng Shui, curăţenia și ordinea sunt reperele principale, pentru ca energiile pozitive să își poată face loc. De asemenea, fără culori triste, ori tablouri cu scene de luptă, deoarece specialiştii subliniază că toate acestea impregneaza spaţiul cu energie negativă. Pentru a realiza o atmosferă pozitivă, atât spațiul în care muncim, cât și spațiul în care locuim ar trebui zugrăvite în culori neutre, precum crem sau culoarea piersicii. Printre culorile recomandate se află și albastrul deschis, verdele şi culoarea de levanţică, culori care vor invoca o energie tămăduitoare. Aveți grijă să evitați obiectele decorative cu forme ascuţite: sunt numite în limbaj feng shui „săgeţile secrete”, deoarece generează vibraţii agresive.
Specialiştii în Feng Shui mai precizează că „o corectare a spaţiului în care trăim şi muncim ne aduce noroc, bogăţie, sănătate şi fericire. Această artă străveche ne învaţă să trăim în armonie cu natura, să echilibrăm şi să îmbunătăţim cursul natural al energiei care se afla peste tot şi în toate”.
Un important element al acestei arte poate fi găsit peste tot, la orice florărie sau magazine de specialitate, însă de multe ori se fac erori în aranjarea lui, astfel încât nu se poate beneficia de influenţa lui benefică. Deşi bambusul – căci despre el este vorba, este o plantă destul de tolerantă, indiferent de mediu, totuşi, are nevoie de atenţie şi iubire: atinge planta, vorbeşte cu ea şi îţi va oferi în schimb vitalitate şi putere.
Toate cele cinci elemente
Bambusul este un element de noroc, aducând pace şi energie pozitivă la birou, sau în casă. Este indicat să aveţi planta ca ornament, ori un fluier din bambus, chiar şi podea din bambus, deoarece energia lui va emana oricum. Bambusul mai este considerat norocos pentru că în el se regăsesc toate cele cinci elemente Feng Shui: lemn, pământ, apă, foc, (dacă i se pune un simbol feng shui de culoare roşie, sau o fundă rosie), metal (vasul de sticlă în care se ţine bambusul intră în categoria Metal; dacă este ţinut în vase de plastic sau ceramică, atunci este indicat să pui în bambus o monedă Feng Shui sau o figurină de metal).
Şi numărul lujerelor de bambus din ghiveci este important. În funcţie de capitolul la care doriţi să simţiţi îmbunătăţiri, iată de ce trebuie să ţineţi cont: 3 bambuşi – pentru fericire, 5 – pentru sănătate, 2 – pentru dragoste şi căsătorie, 8 – pentru bunăstare şi abundenţă, 9 – pentru noroc. În general în Feng Shui sunt recomandate plantele verzi în birou. Acestea acţionează bine asupra sănătăţii şi condiţiilor de muncă, pentru că aduc energii pozitive, măresc creativitatea şi productivitatea. Atenție: evitați să aveți la birou cactuşi, bonsaii şi plante cu frunze ascuţite.
Prin urmare, nu îți trebuie decât să armonizezi energiile vitale dintr-un anumit loc prin mici aranjamente pentru a asigura sănătatea, starea de bine şi prosperitatea. La serviciu, aplicarea tehnicilor de Feng Shui duce la diminuarea stresului şi favorizează relaţiile armonioase între membrii unei echipe, îmbunătăţeşte creativitatea, concentrarea, productivitatea şi îndepărtează undele negative!