General Maior Aviator (Rtr) Radu Theodoru (100 de ani), invitat de onoare la a XV-a ediție, ANIVERSARĂ, a Galei „Seniori de Colecție”
Celebrul General Maior Aviator (Rtr) Radu Theodoru, veteran de război, care a împlinit de curând 100 de ani a fost invitatul de onoare al celei de-a XV-a ediții a Galei Seniori de Colecție, un eveniment de excepție și de tradiție organizat de de Asociația Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă, condusă de Alexandra Dobre!
Ediţia aniversară a avut loc marţi, 30 ianuarie 2024, la Sala LUCEAFĂRUL (Str. Ion Ghica nr. 3) și a fost moderat de jurnalista Mihaela Bîrzilă.
Născut pe 17 ianuarie 1924, General Maior Aviator (Rtr) 21 a fost discipolul regretatului General Locotenent (rtr.) Ion Dobran (1919 – 2021), As al aviaţiei de vânatoare române în cel de-al doilea Război Mondial, Domnul General Radu Theodoru este la ora actuală ultimul supraviețuitor al celebrei Flotile I aeriene române. Distinsul senior centenar păstrează cu sfinţenie semnătura Generalului Dobran pe brevetul de zbor pe IAR 80.
A a absolvit Școala Superioară de Aviație Militară București – Secția Naviganți, Cotroceni (1945) și Școala Specială de Aviație (1946), devine pilot de vânătoare în Flotila I Vânătoare, București (1946 – 1949), apoi comandant de escadrilă de vânătoare și instructor de zbor la Regimentul 3 Vânătoare „Târgșor”, comandant de companie și profesor la Școala de ofițeri tehnici de aviație Sibiu.
Din 1952 se dedică scrisului (este membru titular al Uniunii Scriitorilor din România și premiat de Academia Române), debutând la Cenaclul Literar „Orizonturi noi” din Sibiu, cu romanul istoric „Brazdă și paloș“.
Este autor al best-seller-ului „România ca o pradă”, al seriei de volume din colecția ”Cărțile mării” și al altor peste 70 de cărți – romane istorice, științifico-fantastice, de analiză militară și politică, nuvele.
Cine nu a auzit de ”Noi, Mircea și Atlanticul”, scris de Radu Theodoru după ce a fost, în 1976, cronicarul primului marș transatlantic al navei-școală „Mircea”?!
Cu ocazia aniversării vârstei de 100 de ani, eveniment găzduit la Palatul Cercului Militar Naţional, Alexandra Dobre, Președinta Asociației Institutul Național pentru Îmbătrânire Activă i-a fost alături ilustrului General Maior Aviator (Rtr) Radu Theodoru, oferindu-i un frumos buchet de trandafiri tricolori.
Tot atunci, Domnia Sa şi-a prezentat cele patru volume monumentale (însumează fix 2.222 pagini!) – „VULTURUL” (Anul 1595, Planul Bizantin, Magna Valachia, Il Valacho), dedicate Domnitorului Mihai Viteazul, apărute în 2022.
La ora actuală, domnul General Radu Theodoru este unul dintre cei mai prolifici și mai respectați scriitori români postbelici.
Cum să nu îl admiri pe ilustrul General Maior Aviator (Rtr) Radu Theodoru când, din înaltul Cerului a… coborât în valurile Dunării, al mărilor și oceanelor din dorința de a naviga în jurul lumii?! Nu și-a împlinit visul, deși a obţinut brevetul internaţional de comandant de iaht cu vele, a navigat pe Dunăre cu barca pe care a numit-o „Haihui“, apoi pe mare, cu iahturile ”Decebal 1„ și ”Decebal 2”.
La cei 100 de ani ai săi, Domnul General Radu Theodoru este un persoanaj emblematic, fabulos, de legendă, un interlocutor jovial, care are atâtea și atâtea de povestit…
A povestit multe cu siguranţă cu ocazia a Galei SENIORI de COLECȚIE!