GRIGORE LEȘE, invitat de onoare la cea de-a VI-a ediție a Galei „SENIORI de COLECȚIE”
„Cântecele nu sunt împietrite, se înmoaie şi dau rod după cum sunt oamenii, reuşind să ducă lumea, să izbăvească, să dea lumină” – Grigore Leșe
GRIGORE LEȘE, invitat de onoare la a VI-a ediție a Galei ”SENIORI de COLECȚIE”
Asociația “Institutul pentru Îmbătrânire Activă” (Președintă Alexandra Dobre) organizează marți 31 ianuarie 2023 o nouă întâlnire de suflet care îl va avea ca invitat de onoare pe ”Horitorul de la Porțile Ceriului”, celebrul artist GRIGORE LEȘE.
Cea de-a VI-a ediție a Galei ”SENIORI de COLECȚIE” va avea loc marți, 31 ianuarie, la Sala LUCEAFĂRUL (strada Ion Ghica nr. 3), la orele 17:30.
Evenimentul va fi moderat de jurnalista Mihaela Bîrzilă.
„SENIORI de COLECȚIE” este un proiect inițiat și organizat de Asociația Institutul pentru Îmbătrânire Activă, cu scopul de a aduce în centrul atenției pe marile personalități care au contribuit la promovarea și valorificarea imaginii României și care au influențat în bine zeci de generații.
„Este o onoare și un privilegiu să ai ocazia să întâlnești și să îi asculți pe acei oameni speciali care au contribuit la promovarea imaginii României și a românilor pretutindeni în lume!” – Alexandra Dobre, Președinta Asociației “Institutul pentru Îmbătrânire Activă”.
Originar din satul Stoiceni, județul Maramureș GRIGORE LEȘE (pe 20 februarie va împlini 69 ani) a absolvit Liceul de Muzică din Baia Mare și Academia de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj – Facultatea de Instrumente și Canto (fagot). Este Doctor în Muzică (calificativul Summa cum Laudae, cu teza ”Horea în grumaz. Consideraţii teoretice şi practice ale interpretării genului dintr-o perspectivă stilistică”), Doctor Honoris Causa al Universității de Vest „Vasile Goldiș“ din Arad și profesor asociat de Etnomuzicologie la Facultatea de Litere a Universității Bucureşti.
Sunt memorabile emisiunile sale de la Radiodifuziunea şi Televiziunea Română (”La porțile Ceriului”, ”Drumurile lui Leșe”, ”Lumea și muzica tradițională”), pentru care a fost distins cu numeroase premii și trofee. Pentru emisiunea ”La porțile Ceriului” (TVR Cultural) primeşte în 2007 Marele Premiu al A.P.T.R
GRIGORE LEȘE este primul muzician român care a adus pe scenă, alături de el, artiști tradiționali din Iran, Siria, Pakistan, dovedind astfel existența interferențelor muzicilor străvechi din România și din Orient.
A compus muzică pentru filme de artă şi documentare – ”The Pharaoh, ”Gunpowder”, ”Treason and Plot” BBC) sau ”Wild Carpathia” (Travel Channel) și are o discografie remarcabilă: ”Cântec pastoral”, (1996), ”Cântece de cătănie” (2000), ”Hori” (2003), ”Horile Vieții” și ”Aștepând Crăciunul” (2005), ”Grigore Leșe: le chant de Lăpuș” (2009), ”Grigore Leșe și aromânii fârșeroți din Cogealac” (2011), ”Înapoi la argument”, ”De dragoste, de război, de moarte, de unul singur” (2011).
Cartea sa, ”Acum știu cine sunt: Însemnări și aduceri aminte”, apărută la Editura Humanita), s-a bucurat de mare success, autorul fiind invitatul de onoare al unor importante manifestări culturale în SUA, Marea Britanie, Franța, Germania, Grecia, Canada, Elveția, China, Germania ș.a.
Mai multe despre 𝐆𝐑𝐈𝐆𝐎𝐑𝐄 𝐋𝐄𝐒̦𝐄, știute și neștiute, mărturisite sau nu, veți avea ocazia să aflați la o nouă ediție a Galei ”SENIORI DE COLECȚIE”.
Confirmaţi prezenţa, nominal, la:
- Email: [email protected] / [email protected]
- Telefon: 0742.862.314. / 0722.434.986.