În ce fel vor fi…vremurile? Marmota Phil, “meteo-oracol” de profesie
Marmota din Punxsutawney a devenit celebra pentru prognozele ei anuale asupra stării vremii. Din acest motiv, orașul cu pricina sărbătorește în fiecare an, pe 2 februarie, „Groundhog Day” – Ziua cârtiței/marmotei. Phil locuiește într-o vizuină din satul Gobbler’s Knob, la Est de orașul Punxsutawney. Pe 2 februarie, marmota vine, de obicei, în oraș. Dacă aceasta își vede umbra și se întoarce imediat in vizuină, americanii consideră că urmează peste șase săptămâni de iarnă grea.
Dacă, dimpotrivă, marmota se plimbă prin oraș, înseamnă că va urma o primăvară timpurie. La 2 februarie 1887, locuitorii din Punxsutawney (Pennsylvania) au urcat pentru prima oară dealul din Gobbler's Knob pentru a afla cum va fi vremea în următoarele luni de la marmota devenită deja celebră. Anul acesta, Phil și-a văzut umbra când a ieșit din vizuină, ceea ce, potrivit credinței populare, înseamnă că iarna va dura încă șase săptămâni! Deci vremurile vor fi…aspre.
A existat un singur Phil
Bill Cooper, care este de 28 de ani membru al "Clubului Marmotei", evită să răspundă la întrebarea câte marmote Phil au existat de-a lungul celor 131 de ani și cât de fiabile sunt prognozele lor. Marmotele trăiesc în medie șase ani, dar, potrivit versiunii oficiale a clubului, a existat un singur Phil de la începutul acestei tradiții: longevitatea lui s-ar datora unei poțiuni magice care îi prelungește viața cu șapte ani!
Credința care prezintă cârtița precum un profet al vremii este veche. Cârtița, sau marmota este un animal care hibernează. Trăiește într-o vizuină pe perioada iernii. Conform tradiției, cârtița iese la iveală pe 2 februarie și, din momentul în care iese din vizuină, se presupune că se uită la peisaj! Dacă ziua este noroasă, iar cârtița nu își vede umbra, va rămâne afară. Se presupune că este un semn bun. Iar vremea va rămâne blândî în ultimele zile ale iernii. Dar dacă cârtița își vede umbra, pentru că cerul este senin, se retrage în vizuină pentru a mai dormi câteva zile.
Ziarele fac tot posibilul pentru a menține tradiția, pentru că este o poveste bună, deși cei mai mulți dintre oameni nu se mai încred în ea: cârtița nu are niciun motiv să prevestească vremea, deoarece nu are abilități pentru așa ceva.
Au fost aricii
Un alt motiv pentru care Ziua Cârtiței este considerată doar o poveste este legat de faptul că, marmota nu iese din vizuina de fiecare data pe 2 februarie. Uneori iese înainte de 2 februarie, iar alteori iese după data respectivă. Există jurnaliști care forțează ieșirea cârtiței din vizuinî pe 2 februarie, tocmai pentru a-i face poze și a menține tradiția. Evident, dacă afară este frig, cârtița nu va dori să iasă la iveală, ci caută să se bucure, în continuare, de căldura din vizuină.
De fapt, tradiția a pornit din Europa și avea în prim plan aricii. Pelerinii au dus tradiția în America și au transferat-o cârtiței. Dar, potrivit descoperă.ro, există încă zone din Ungaria în care populația își face planuri vizavi de vreme în funcție de urșii care revin la viața după perioada de hibernare.