Îndrăgita interpretă de muzică populară MARIA DRAGOMIROIU a fost invitată de onoare la a VIII-a ediție a Galei „SENIORI de COLECȚIE”
„Multe lucruri sunt pe lume, / Și mai rele și mai bune, / Dar sunt două minunate / Și de Dumnezeu lăsate. / Astea două îmi dau viață / Când mă scol de dimineață. / Le numesc cu inima / CÂNTECUL și DRAGOSTEA“ – Maria Dragomiroiu
Sala LUCEAFĂRUL a fost din nou arhiplină cu cei peste 500 de seniori bucureșteni prezenți la o nouă întâlnire de suflet cu 𝐌𝐀𝐑𝐈𝐀 𝐃𝐑𝐆𝐎𝐌𝐈𝐑𝐎𝐈𝐔, invitată de onoare a Galei SENIORI de COLECȚIE, un eveniment inițiat, organizat și oferit de Asociația “Institutul Național pentru Îmbătrânire Activă” (Președintă Alexandra Dobre).
„Încă de la prima ediție, am dorit să readucem în centrul atenției mari personalități care au contribuit la promovarea și valorificarea imaginii României și care au influențat în bine zeci de generații de români” – spunea Alexandra Dobre. „Este vorba despre cei care au scris istoria frumoasă a ţării, despre artiști iluştri și mari campioni, despre oameni de cultură și de știință, despre interpreți de muzică ușoară și populară, actori, regizori și muzicieni, despre medici, cercetători şi antreprenori, care au reușit în viaţă şi în carieră prin dăruire, talent, pasiune și profesionalism, prin eforturi susținute și continue şi prin determinare. Au fost animați de dorinţa de a-și transforma profesia în menire, de a păstra și promova sistemul valorilor atât de necesar evoluției societății în care trăim. Iar faptul că suntem mereu împreună, că ne regăsim și ne întâlnim în fiecare lună pentru a omagia un Senior de Colecție dovedește că țelul nostru, al meu și al echipei a fost atins! Vă promit că povestea frumoasă a GalelorSENIORI de COLECȚIE va continua!”.
Evenimentul al cărui moderator a fost din nou jurnalista Mihaela Bîrzilă, a fost marcat și de prezența cuceritoare a celebrului rapsod Gheorghe Turda și de recitalul Corului ”NEAMUL ROMÂNESC” al Asociației (dirijor Ileana Câmpeanu).
Spectacolul a început în forță: înainte de a se confesa seniorilor și a povesti despre viața și cariera sa impresionantă (va împlini pe 11 iulie 68 de ani!), artista a interpretat piesa ”Nu este greu să dăruim un zâmbet”. A urmat, după un prim dialog emoționant cu moderatoarea galei, piesa intitualtă ”După cum îți crești copiii”.
Viața i s-a împărțit între familie (a vorbit cu emoție despre povestea de dragoste cu actualul soț, celebrul impresar Bebe Mihu, care a început acum 37 de ani, dar și despre cei peste 30 de ani de căsnicie) și concerte, recitaluri, filmări, înregistrări și lungi turnee în țară și peste hotare, Maria Dragomiroiu fiind una dintre cele mai iubite artiste de către românii din Diaspora.
Este mama Ilenei și a lui Mircea (la 22 de ani îi avea pe amândoi copiii, născuți pe 23 iunie 1976, respectiv 28 mai 1977!) și cea mai fericită bunică din lume; se mândrește cu cei patru nepoți, Ilinca, Maria, Ana și Daniel.
Alexandra Dobre, Președinta Asociației “Institutul Național pentru Îmbătrânire Activă”i-a înmânat invitatei speciale o DIPLOMĂ de EXCELENȚĂ pe care era înscris: “Se acordă Doamnei Maria Dragomiroiu, pentru cei peste 50 de ani de carieră, în care cântecul său a fost leagăn al culturii populare românești”.
De peste 50 de ani, Maria Dragomiroiu este o prezență strălucită pe toate scenele din București, din țară și din străinătate, fiind iubită de spectatorii de toate vârstele.
„Cântecul și dragostea s-au luat de mână ca să facă viața mea veselă și bună. Fiecare cântec e o parte din sufletul meu pe care o dăruiesc publicului și primesc înapoi dragostea lui nețărmurită” – mărturisea Maria Dragomiroiu.
Înzestrată cu deosebite calități vocale, având un timbru special, o vivacitate și un dinamism scenic aparte, solista nu doar că dă viață cântecului popular, dar este și ”o autentică promotoare și păstrătoare a filonului românesc reușind să ajungă şi să rămână definitiv în inimile publicului”.
Senioara muzicii populare românești este originară din județul Vâlcea, artista a plecat din comuna natală, Ionești, venind la școală în Capitală. A urmat cursurile Liceului ”I.L.Caragiale” și, elevă fiind, s-a înscris la concursul “Floarea din grădină“. Deși a trecut cu brio de etapele eliminatorii, la etapa finală juriul a ezitat să-i decerneze trofeul binemeritat pe motiv că glasul său seamănă cu al Mariei Tănase. Și totuși, Maria a luat nota 10, cucerind mult râvnitul trofeu. Din acel moment colegii de liceu și profesorii îi spuneau “floricica noastră“, iar cariera sa fabuloasă începea să prindă contur. Primul album lansat in 1983 s-a numit ”Floricică de pe coastă”.
La Gala SENIORI de COLECȚIE, artista a dezvăluit că are o colecție impresionantă de costume populare foarte frumoase, unele foarte vechi, de peste 100 de ani, pe care le îngrijește cu mare atenție și le păstrează ca pe niște comori. Fiecare costum are povestea lui: “Cel mai drag sufletului meu este cel făcut de mine, în anul 1971 și pe care l-am purtat la concursul <Floarea din grădină>, mărturisea.
„Sunt foarte mulți aceia care m-au susținut și cărora le-am mulțumit și le voi mulțumi cât voi trăi pentru că m-au ajutat și mi-au dat șansa să fiu ceea ce sunt astăzi: nașa mea, Ileana Sărăroiu, realizatoarea Florentina Satmari, etnomuzicologul Harry Brauner, Adrian Păunescu, jurnalistul George Stanca, cel care mi-a dedicat prima cronică din carieră, Dinu Săraru, Tudor Vornicu, cel ce m-a pus în valoare în emisiunile lui, jurnalistul și realizatorul radio Aurel Gherghel, textierul Dumitru Popescu – Chiselet pentru minunatele texte pe care mi le-a oferit în cei aproape 40 de ani de colaborare și mulți alții. (…)” – Maria Dragomiroiu.
„SENIORI de COLECȚIE” este un proiect inițiat și organizat de Asociația “Institutul Național pentru Îmbătrânire Activă”, cu scopul de a aduce în centrul atenției pe marile personalități care au contribuit la promovarea și valorificarea imaginii României și care au influențat în bine zeci de generații.