Industria românească supravieţuieşte şi are nevoie de ingineri
1. Cum au evoluat afacerile (cifra de afaceri + profit net) şi numărul de angajaţi ai companiei în 2011 comparativ cu 2010?
Cifra de afaceri a crescut constant, ajungând la cca 20 mil eur în 2007. A venit apoi criza şi afacerile au căzut la un minim de 9,5 mil în 2010. Anul 2011 l-am încheiat cu 10,5 mil eur, în uşoară creştere faţă de 2010 şi cu un profit mic de cca 200.000 eur. Numarul de angajaţi a rămas constant, concedierile fiind compensate prin angajarea unor specilalişti noi. Avem specialişti buni şi unul dintre obiectivele noastre pe termen lung este să ne menţinem echipa consolidată. Am considerat dintotdeauna că bunul cel mai de preţ dintr-o companie îl constituie oamenii.
2. Care sunt principalele activităţi derulate de angajaţii Syscom 18?
Activităţile derulate în cadrul Syscom sunt repartizate pe departamente şi direcţii de lucru: calitate-mediu, marketing, prevenire şi protecţie în situaţii de urgenţă, vânzari (analizoare, componente, distribuţie echipamente), proiecte (lucrări speciale, gaze, petrol, SCADA, compresoare, skid-uri pentru gaze şi lichide, service şi mentenanţă), producţie (logistică – echipare tablouri electrice, atelier mecanic, asamblare sisteme masurare), departament financiar şi resurse umane, departament comercial.
Syscom 18 a achiziţionat o hală de producţie pentru dezvoltarea activităţilor de producţie dulapuri, skiduri de masură, staţii de măsură gaze, sisteme de analizoare, echipamente electronice. Laboratorul de metrologie a fost externalizat, fiind înfiinţată o nouă firmă, VERCALTEST S.R.L., laborator metrologic acreditat pentru etalonari şi verificari. Specialistii tehnici, cei care deruleaza proiectele, sunt ingineri seniori, project manageri cu 10-15 de ani de experienta, in general oameni cu vârsta peste 40 de ani, specializaţi în special în electronică, IT, mecanică, electricitate, chimie sau energie. Pe viitor însă ne propunem să echilibram media de vârstă şi să angăjam şi ingineri tineri, specialişti în electronică şi automatizari, pe care să-i pregătim pe termen lung. Syscom 18 doreşte să angajeze mai mulţi ingineri, atât pentru vânzări, pentru proiectare, cât şi pentru software.
3. Îmi puteţi da câteva exemple de salarii/poziţii?
Salariile Syscom 18 sunt confidenţiale, însă la nivelul industriei un salariu mediu ajunge la 1.000 euro/lună. Indiferent de ceea ce se practică pe piaţa din Romania, noi încercăm să oferim angajaţilor condiţii bune de lucru, inclusiv financiare, comparabile cu cele din Occident. Pe de o parte, pentru că le respectăm cunoştintele şi competenţele, pe de altă parte pentru a găsi motivaţia de a ne dezvolta împreună pe termen lung.
4.Ce criterii exista la angajare? Ce salarii pot primi ei în Europa de Vest sau în SUA şi de ce rămân aici?
Angajatorii din industrie caută în principal ingineri cu experienţă dovedită care să facă faţă proiectelor de amploare chiar şi în afara ţării. Tocmai de aceea este posibil ca recomandările să funcţioneze destul de bine la angajare, întrucat conteaza experienta verificată dintr-o sursa de încredere.
Inginerii cu studii superioare şi 5 ani de experienţă ar putea primi salarii de 3.000-4.000 euro în Occident în cadrul unei multinaţionale. O parte dintre ei rămân însă în cadrul companiilor autohtone pentru un mediu de lucru stabil. Avem ingineri care sunt de peste 10-15 ani angajatii noştri, pentru continuitatea muncii şi implicit a experienţei dobândite care le aduce angajaţilor promovari, creşteri salariale, încredere, un statut bun şi chiar respect. Nu trebuie ignorata implicarea emoţionala şi nici loialitatea care decurge de aici. Prin compara ţie cu multinationalele, într-o companie locală există flexibilitate, inginerii sunt încurajaţi să fie creativi, să-şi descopere abilităţile, putand să fie transferaţi la un alt departament, în funcţie de acestea. La noi în companie avem astfel de exemple. Este importanta starea de spirit şi de aceea încercam să ne conducem dupa ideea că dacă îţi place ce faci, atunci faci bine. În plus, un mediu de lucru strain şi condiţiile din multinaţionale au o serie de dezavantaje care îi determină pe specialiştii români să rămână la ei în ţară.