Initiative tehnologice pentru un management mai bun
Tendintele
La inceputul anului, Institutul American al Contabililor Autorizati (AICPA) a publicat o lista cu initiativele tehnologice care vor influenta in urmatorul an si jumatate strategia, investitiile si implementarea tehnologiei informatiei (IT) in cadrul organizatiilor. Potrivit sondajului anual Top Technology Initiatives realizat de AICPA, cea mai importanta initiativa care va influenta in urmatoarele 12-18 luni dezvoltarea produselor IT destinate companiilor vizeaza managementul securitatii informatiei. Pe locul doi in top se pozitioneaza guvernanta IT, in urcare cu patru locuri fata de anul precedent.
Dupa spusele presedintelui AICPA la nivel international, Lynn Lawton, aceste aspecte evidentiaza noua viziune a pietei despre guvernanta si responsabilitate corporatista. El considera ca lista din acest an reflecta mediul de afaceri american din prezent, inclusiv legatura dintre tehnologie si strategiile de siguranta asupra activelor unei organizatii si asigura buna ei functionare.
Lawton subliniaza ca domeniul IT bine guvernat este deosebit de important pentru succesul unei organizatii. Studiile recente au demonstrat ca investitorii sunt dispusi sa plateasca o prima cu pana la 20% mai mare pentru actiunile firmelor care au ca obiect eficienta in guvernanta IT. Aceasta se refera la modul in care o companie isi construieste arhitectura informationala si la cat de eficient este modul in care o exploateaza, in functie de obiectivele fixate. Arhitectura informationala reprezinta structurarea sistemului informational al unei companii in cel mai fericit mod, astfel incat activitatile ce depind de acest sistem sa se desfasoare in cele mai bune conditii.
Pe plan local
Initiativele tehnologice in mediul de afaceri romanesc n-ar trebui sa fie altele decat cele din SUA, insa ierarhia realizata de AICPA ar putea suferi aici cateva modificari, este de parere Rodney Alsup, profesor american la ASEBUSS. Privind situatia din punctul de vedere al mediului de afaceri romanesc, profesorul Alsup considera ca tendintele care se vor resimti cel mai pregnant in Romania sunt Information Security Management, Business Process Improvement, Workflow and Process Exceptions Alerts si Mobile and Remote Computing.
Cat de aplicabile sunt cu adevarat la noi ramane de vazut. Romania este, prin excelenta, pentru marii furnizori de tehnologie a informatiilor o piata emergenta. "In pietele mature, cum sunt SUA si Europa de Vest, initiativele din aceasta lista se muleaza pe nevoile clientilor de a-si consolida pozitia pe piata, de pozitionare in fata competitiei si de inovare pentru dezvoltari ulterioare. Oricare dintre aceste initiative poate face o diferenta in pietele mature", sustine Dorin Boabes, SWG Technical Sales and Services Manager la IBM.
Tot el spune ca, pe de alta parte, tara noastra poate beneficia de aceste initiative de business in mai multe feluri. Unul dintre ele este experienta multinationalelor care opereaza pe plan local si pentru care astfel de tendinte reprezinta o prioritate datorita culturii de business. O companie romaneasca este astfel pusa in situatia de a lua in considerare investirea in solutii tehnologice performante pentru a face fata concurentei. Un alt aspect este alinierea la standarde internationale. Prin programele dezvoltate in baza initiativei Conforming to Assurance and Compliance Standards (conformarea la standardele de asigurare si cooperare), institutiile publice se pot alinia si la cerintele Uniunii Europene, iar companiile private pot raspunde la cerintele regulatorii din industriile de profil.
In opinia specialistilor, diferenta majora dintre piata autohtona si cele din SUA si din vestul Europei consta in faptul ca, in Romania, abia incepe procesul de constientizare a acestor tendinte si necesitati, in timp ce in alte tari acestea sunt deja integrate in afacerile companiilor medii si mari. Acolo se lucreaza la automatizarea si optimizarea lor cu ajutorul unor aplicatii dedicate, care sa furnizeze solutii posibile si sa avertizeze beneficiarii atunci cand procesele deviaza de la parametrii asteptati. In Romania, de multe ori este pretuit mai mult rezultatul, decat modul in care s-a ajuns la acel rezultat, daca a fost si este lipsit de riscuri si daca se poate optimiza obtinerea lui astfel incat riscurile sa se mentina la zero.
Despre tendinte, in profunzime
Dan Garlasu, Technology Sales Director la Oracle Romania spune ca managementul securitatii informatice, de exemplu, devine din ce in ce mai important. "Aproape in fiecare luna, media ne informeaza despre atacuri asupra sistemelor informatice ale unor banci. Lucrul este relativ firesc, avand in vedere diversificarea canalelor de livrare ale serviciilor bancare (telefon, Internet, POS, ATM), care presupun inerenta aparitie a unor vulnerabilitati in sistemele de securitate a datelor. Aceste brese trebuie depistate si monitorizate in permanenta, politicile de securitate actualizate si sistemele informatice aduse la zi", considera specialistul. El spune ca a doua tendinta mentionata mai sus este la randul ei fireasca intr-o economie bazata pe libera concurenta, iar adoptarea de masuri de eficacitate operationala este obligatorie. Al treilea trend, Mobile and Remote Computing este inca nedezvoltat in Romania, lucru ce permite o rata foarte scazuta a economisirii spatiilor pentru birouri. Mobile and Remote Computing se refera, printre altele, la softuri care permit exercitarea atributiilor din alte parti decat din birou sau la urmarea de cursuri de la distanta.
Fata de parerile exprimate mai sus, Alice Anghelea, Business Development Manager Work Solutions, crede ca numai Information Security Management ramane in picioare. La aceasta tendinta, ea adauga una specifica pietei din Romania, si anume cea clasata in topul 10 AICPA pe locul al treilea – Business Continuity Management and Disaster Recovery Planning. "Cred ca inainte de imbunatatirea procesului de business este necesar sa asiguram continuitatea a ceea ce exista deja. Apoi putem vorbi si despre optimizari. Asigurarea continuitatii unui proces, indiferent de factorii externi care pot surveni la un moment dat, este mult mai importanta pentru beneficiarii actuali", considera managerul de la compania Work Solutions.
De asemenea, Mihai Ionescu, Business Development Director la TotalSoft considera ca o dezvoltare superioara va cunoaste initiativa de IT Governance, care ajuta o firma sa-si construiasca o arhitectura informationala si s-o foloseasca in functie de obiectivele fixate. Arhitectura informationala este compusa din doua parti: sistemele de business (programe software) si infrastructura (componente hardware si software, privite din punct de vedere fizic – calculatoare, retea, licente, programe). In plus, firmele care ofera servicii de guvernanta IT sfatuiesc companiile sa adopte si sisteme de business continuity si disaster recovery. Aceasta din urma inseamna, mai precis, infiintarea unui sistem auxiliar, plasat geografic in alta parte decat cel principal si care permite continuarea activitatii in cazul in care sistemul principal este afectat foarte grav.
Specialistul de la TotalSoft puncteaza si o tendinta independenta de cele din topul 10, si anume virtualizarea sistemelor hardware. Acest proces poate fi explicat cel mai usor prin exemplul virtualizarii serverelor. "Pe un server poti sa inghesui practic sistemul de operare si aplicatiile, pentru a face loc inca unuia sau mai multor sisteme de operare. Astfel, in loc sa prezint componentele de hardware reale, pacalesc un pic calculatorul si fac ca unele dintre acestea sa fie prezente doar fictiv, prin crearea unor documente care sa le ateste asa-zisa existenta".
Fiindca de cele mai multe ori un calculator nu este foarte incarcat, ci foloseste numai 10-15% din capacitatea sa totala, pot fi inghesuite mai multe servere pe unul singur, fara ca rularea programelor sa fie ingreunata. In acest mod poate fi redus atat numarul serverelor, cat si consumul de energie sau de bani pentru aplicatii in plus. In cazul virtualizarii unui data center de cateva zeci de servere, numai din scaderea consumului de energie se economisesc indeajuns de multi bani, incat amortizarea investitiei sa se realizeze in numai cateva luni de zile. O virtualizare eficienta poate reduce consumul de energie cu pana la 90%.
Sfaturi pentru companii
Aceste initiative din top 10 AICPA vizeaza necesitatile pe care managerii le au deja, chiar daca unii inca nu le constientizeaza, crede Dorin Boabes de la IBM Romania. De fapt, ceea ce face o companie prin implementarea programelor care se incadreaza in tendintele IT este sa investeasca intr-o solutie care sa-i rezolve problemele cu care se confrunta, fie ca este vorba de gestiune, de comunicarea interna sau externa, fie de riscurile pe care le presupun anumite tranzactii etc. Asadar, cunoasterea mediului IT si a principalelor tendinte de dezvoltare a acestuia este in interesul direct al celor care investesc in produse informatice, indiferent de natura sau complexitatea afacerii pe care o conduc, este de parere Daniel Dumitrascu, Web Marketing Manager la Siveco. Prin accesul la astfel de informatii, potentialii clienti isi pot ajusta planurile de dezvoltare in functie de recomandarile specialistilor, castigand o performanta crescuta si reducerea costurilor.
Putem concluziona ca parerile specialistilor romani in domeniul IT in ceea ce priveste tendintele tehnologice sunt impartite, iar piata romaneasca, aflata inca la o varsta frageda, nu este indeajuns de pregatita si dezvoltata pentru toate trendurile din topul american 10 AICPA. In linii mari, industria IT din Romania se subinscrie tendintelor generale identificate la nivel global. Diferentele specifice intervin la nivelul asimilarii si rafinarii acestor concepte. Unele dintre preocuparile considerate prioritare la nivel international se afla, la noi, abia intr-o faza incipienta sau medie a dezvoltarii.
Sondajul AICPA a fost realizat la sfarsitul anului 2007, in colaborare cu Asociatia de Audit si Control al Sistemelor Informatice, Intitutul Auditorilor Interni si Alianta IT. Un grup de 1.169 de participanti, provenind din domeniile financiar, contabil si tehnologic au numit 29 de initiative tehnologice care ar putea avea, in viziunea lor, un impact semnificativ asupra companiilor in care lucreaza, in urmatoarele 12-18 luni. Primele zece sunt
- Information Security Management
- IT Governance
- Business Continuity Management and Disaster Recovery Planning
- Privacy Management
- Business Process Improvement, Workflow, and Process Exceptions Alerts
- Identity and Access Management
- Conforming to Assurance and Compliance Standards
- Business Intelligence
- Mobile and Remote Computing
- Document, Forms, Content and Knowledge Management