Oportunităţi pe o piaţă care se stabilizează
Sectorul construcţiilor a fost unul dintre cele mai afectate de criză, dar aceşti ultimi ani au însemnat şi o perioadă de reaşezare a pieţei şi de regândire a business-ului. Au rezistat companiile solide, flexibile, care au ştiut să se adapteze noilor realităţi. Una dintre companiile care a izbutit să depăşească perioada dificilă şi să intre pe un traseu optimist este şi Baumix, o companie de materiale de construcţii cu capital românesc. „La rândul nostru, pe fondul scăderii pieţei, am fost nevoiţi să găsim soluţii prin care să ne menţinem businessul şi mai ales numărul de angajaţi la un nivel constant, spune Augustin Russu – director general Baumix. „După o scădere de circa 20% în 2011, anul acesta estimăm că piaţa materialelor de construcţii va stagna. Mai mult, reluarea creditării către populaţie ar putea duce la o evoluţie pozitivă a segmentului de renovări spre sfârşitul anului.“
Cele mai multe veşti bune sunt aşteptate de la nivel guvernamental, care ar trebui să impună stabilitatea economică şi politică de taxe şi impozite. „Putem spune că în acest moment piaţa este în expectativă, şi, cel mai probabil, abia în 2013 vom putea vorbi despre reintrarea pe creştere, păstrându-ne totuşi departe de volumele din anii de boom imobiliar, consideră Russu.
Evoluţia în plină criză
Întrucât cererea a fost foarte mare până în anul 2008, companiile de construcţii au investit în mărirea capacităţii de producţie. Baumix a încheiat anul cu o cifră de afaceri de aproximativ 11 milioane de euro, după care şi-a extins semnificativ gama de produse şi reţeaua de distribuţie. „De la o cotă de piaţă de 7,5% în 2007, în numai doi ani, până în 2009, am ajuns la o cotă de piaţă de 10-12%, în condiţiile în care activam în acest domeniu de 6 ani. 2009 a fost anul în care ne-am concentrat foarte mult pe eficientizarea activităţii“, spune Russu. S-au reanalizat contractele cu furnizorii, managementul stocurilor şi s-a acordat mai multă atenţie monitorizării şi reducerii pierderilor în procesul de fabricaţie. Relocarea fabricii de la Gherla a constituit cea mai importantă şi relevantă măsură de reducere a costurilor pentru Baumix. Toate aceste măsuri au făcut ca în 2009 să înregistreze o cifră de afaceri de peste 36 de milioane de lei, cu doar 9% sub nivelul din 2008, pe fondul unei pieţe în scădere mult mai mare. Dacă în 2009 cuvântul de bază a fost scăderea costurilor şi eficientizarea activităţii, în 2010 focalizarea principală a fost profitabilitatea. Pe o piaţă în cădere continuă, volumul nu mai putea fi o soluţie, astfel că s-a pus accentul pe profitabilitate. „Am trecut pe profit în 2010, înregistrând pentru întregul an un profit net de
329 000 lei şi o cifră de afaceri de circa 30 de milioane de lei. În 2011 ne-am concentrat pe menţinerea unui nivel al afacerilor apropiat de cel din 2010, în ciuda scăderii pieţei“, afirmă Russu. Baumix şi-a deschis fabrica în 2003 şi şi-a propus să crească afacerea constant, pe baza unui plan de afaceri realist.
Resursa umană pe primul loc
Menţinerea constantă a numărului de angajaţi a necesitat sacrificii legate de alte costuri, însă cei de la Baumix cred că efortul a meritat. Chiar dacă nu s-au operat schimbări majore asupra echipei, s-a lucrat foarte mult la aspectele legate de productivitate şi performanţă. „Astfel, în 2010, an de criză, am reuşit creşterea cu 40% a productivităţii prin măsuri precum auditarea proceselor de producţie, creşterea randamentului proceselor şi diminuarea costurilor de producţie, iar măsurile au fost consolidate anul trecut“, spune Russu.
Totuşi, lucrurile nu au stat peste tot la fel, pentru că domeniul construcţiilor se afla în primele locuri între industriile care, din cauza recesiunii prelungite, a fost nevoit să renunţe la un număr semnificativ de angajaţi, fapt care reprezintă o pierdere importantă atât pentru societatea civilă, cât şi pentru firmele de construcţii. „Estimările noastre arată că în 2011 numărul personalului angajat în construcţii nu depăşea 250 000-270 000. Evoluţia a fost ferm descrescătoare de la începutul crizei, domeniul pierzând anual în medie 70 000 de angajaţi“, explică Tiberiu Andrioaiei, vicepreşedinte al Patronatului Societăţilor din Construcţii. Cifra de afaceri a înregistrat o evoluţie constant negativă, pentru 2011 ajungând, după primele estimări, la 9-9,3 mld. euro, în timp ce în 2010 a fost de cca 9,7 mld. euro.
Renovările, o necesitate
Segmentul renovărilor nu a fost la fel de afectat precum cel al construcţiilor noi, pentru că vorbim de multe ori despre lucrări de necesitate, care nu pot fi amânate. Mai mult, scăderea preţurilor, odată cu începerea crizei, i-a determinat pe cei care au dispus de finanţare să înceapă lucrări de renovare. În prezent, reticenţa băncilor în ceea ce priveşte creditarea a încetinit ritmul de dezvoltare a pieţei de renovări, dar primele semnale pozitive ar putea să se simtă pe această piaţă în următoarele luni.
Pentru 2012 cuvântul de bază pentru întreaga economie, inclusiv pentru sectorul construcţiilor, este stabilitate. Abia începând cu 2013, odată cu reluarea creditării şi a consumului putem să vorbim despre creştere pe această piaţă. „În următorii ani cred că vom asista la rate de creştere mici, de câteva procente, departe de cifrele cu care ne obişnuisem înainte de criză. Chiar dacă economia este pe creştere, efectele directe asupra veniturilor populaţiei se resimt cu întârziere“, afirmă Russu.
Soluţii şi probleme
În 2012 piaţa renovărilor nu are perspective de creştere semnificative, până când nu va fi relansată politica de creditări, iar în ceea ce priveşte piaţa construcţiilor noi – ansambluri rezidenţiale sau clădiri de birouri – aceasta depinde în foarte mare măsură de politica naţională de taxe şi impozite care, în acest moment, nu este atractivă pentru investitori.
Anvelopările rămân sectorul cu un potenţial de creştere extrem de ridicat în următorii ani. Totul depinde de viteza cu care se mişcă autorităţile în finanţarea parţială şi în implementarea proiectelor, precum şi de accesul populaţiei la creditare. În 2012, atenţia se va focaliza pe anvelopări şi pe produse speciale pentru placări ceramice. Din păcate, piaţa lucrărilor de reabilitare termică a locuinţelor stagnează în continuare din cauza faptului că modificările aduse legislaţiei nu răspund nevoilor populaţiei. „Dintr-un fond locativ estimat la circa 8,4 mil. locuinţe, au beneficiat de lucrări de termoizolare un maximum de 15%, aşa că oportunităţile de dezvoltare a businessului în această zonă sunt semnificative. Principalele îmbunătăţiri care trebuie aduse sunt cele legate de cadrul legislativ, de accesare a finanţării din partea statului, dar şi din partea băncilor“, afirmă şeful de la Baumix.
Cele mai mari oportunităţi sunt în proiectele de infrastructură naţională şi locală aflate pe lista de contractare a guvernului, nevoia imensă de locuinţe coroborată cu modificarea legii ANL prin vizarea atragerii investitorilor privaţi, redeschiderea programelor de reabilitare termică sau pornirea unor proiecte în domeniul minier.“ Principalele probleme provin din blocajul financiar prelungit, neplata la timp a arieratelor către constructori, indecizia autorităţilor pe contractarea lucrărilor sau întârzierea acestora, derularea defectuoasă a programelor cu fonduri europene.