Pensie privata la pachet
Una dintre problemele cu care se confrunta companiile autorizate sa administreze fonduri de pensii facultative este neincrederea romanilor in pensiile private, multi dintre acestia temandu-se ca banii pe care ii vor cotiza vor ajunge in buzunarele altora.
Argumente: buna reputatie si profesionalismul
"Mentalitatea tuturor evolueaza si, prin urmare, se va schimba si mentalitatea in legatura cu viitorul nostru la varsta pensionarii si cu economisirea pe termen lung. Este sigur ca din ce in ce mai multi romani isi vor face pensii facultative pe masura ce vor intelege sistemul si vor capata incredere in acesta, iar CSSPP va derula o campanie de informare si educare in acest sens in a doua parte a anului. Speram sa contribuim la schimbarea acestei mentalitati", sustine Mircea Oancea, Presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private. Insa modalitatile prin care romanii pot fi convinsi de faptul ca un astfel de fond reprezinta un avantaj sunt multiple. Corina Cucoli, Director de dezvoltare la Aviva Asigurari de Viata, considera ca in primul rand romanilor trebuie sa li se explice faptul ca astazi au posibilitatea sa-si schimbe viitorul contribuind la un fond de pensii facultativ. In al doilea rand, prin a le spune ca aceasta contributie pe care o fac pentru pensia facultativa merge intr-un cont individual si se inmulteste pana la varsta pensionarii, in timp ce contributia obligatorie la pensia de stat (CAS) plateste pensiile pensionarilor de astazi, iar in al treilea rand prin a le explica faptul ca fiecare an de intarziere conteaza. Bram Boon, director general, ING Asigurari de Viata, este de parere ca alaturi de increderea in companie, clientii vor alege si dupa alte criterii. "Criteriile de selectie in functie de care beneficiarul va alege un fond de pensii vor fi reputatia si expertiza administratorului fondului de pensii, dar si serviciile de consultanta si caracteristicile fondului pe pensii. Increderea in companie va fi totusi decisiva", sustine Bram Boon.
Eliminarea neincrederii
Aflata in plin proces de avizare pe piata administratorilor de fonduri facultative, compania Omniasig se confrunta cu probleme precum: lipsa de informare a potentialilor clienti, dar si absenta suportului statului in educarea si informarea publicului larg, precum si a companiilor. Monica Pavelescu, Director de marketing Omniasig Asigurari de Viata, con-sidera ca neincrederea romanilor in pensiile facultative are radacini adanci in trecut, de pe vremea falimentului unor fonduri de investitii precum FNI. "In acest moment doar o mica parte dintre romani au incredere in aceste fonduri datorita trecutului unor fonduri de investitii de tip FNI si a lipsei de informare si educare care se observa inca pe piata, in ciuda eforturilor presei si a viitorilor administratori. Increderea nu poate fi castigata decat printr-un proces de informare si educare sustinut, in care sa fie evidentiate avantajele acestui sistem precum si garantiile oferite, inclusiv faptul ca sistemul de pensii private este foarte strict supravegheat si reglementat pentru a se evita orice derapaj posibil". O parere asemanatoare are si Crinu Andanut, Director general Allianz Tiriac, Societate de administrare a fondurilor de pensii facultative S.A. "Intr-adevar, in memoria romanilor scandalurile FNI, FNA, SAFI, inca exista. Dar, pericolul repetarii unui astfel de esec este zero, din cauza ca activitatea de administrare a fondurilor este reglementata si monitorizata strict de catre CSSPP (Comisia de Supraveghere a Sistemul de Pensii Private). Banii sunt investiti in baza unor reguli stabilite clar prin lege, iar politica de investitii a administratorului este aprobata, de asemenea, de catre CSSPP. In plus, se constituie Fondul de garantare a pensiilor care va fi folosit pentru plata drepturilor participantilor si beneficiarilor in cazul in care unii administratori si furnizorii de pensii nu pot asigura plata acestor drepturi", sustine Crinu Andanut. In ceea ce priveste personalul care va lucra in acest sector, in cazul BCR, tot ce tine de coordonarea vanzarilor va fi realizat in cadrul unui departament specializat, iar agentii de marketing, de ordinul miilor, vor lucra cu contract de mandat. "Agentii de marketing trebuie sa aiba profilul de vanzator al acestui produs financiar: sa fie bun comunicator, sa cunoasca valoarea produsului si a companiei, sa aiba dedicatie si capacitate de motivare si de automotivare", declara Simona Moisescu, CEO in cadrul BCR Administrare Fond de Pensii.
In vizorul CSSPP
Reprezentantii Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private sunt de parere ca increderea oamenilor in acest gen de fonduri de pensii va veni cu siguranta, pe parcursul evolutiei sistemului. Mai mult decat atat, se pare ca sistemul de pensii private are o serie de elemente de siguranta, care pot contribui la cresterea increderii in noul sistem. Printre elementele de siguranta si reglementarile impuse, care ar trebui sa linisteasca clientul, se numara urmatoarele:
- administratorul, prospectul schemei de pensii, fondul de pensii, depozitarul, auditorul, agentul de marketing sunt autorizati si avizati de catre CSSPP;
- exista auditori financiari – membri ai Camerei Auditorilor Financiari din Romania – care supravegheaza situatiile financiare ale administratorilor;
- pentru eliminarea din calcul a unui posibil faliment al fondului de pensii privat, s-a constituit un volum adecvat de lichiditati.
Pensie in pachetul salarial
O alta categorie care va profita de restructurarea sistemului de pensii sunt companiile, care intentioneaza sa includa in pachetul salarial si o pensie privata facultativa. "Pe masura ce sistemul pensiilor facultative va evolua si partenerii de pe aceasta piata vor capata experienta, cu siguranta ca angajatorii vor include in pachetele salariale ale angajatilor lor si pensiile facultative (cota parte din contributia la aceste fonduri). Este, de asemenea, sigur ca angajatorii cu experienta si interesati sa promoveze personal stabil si fidel vor fi printre primii care vor apela la fondurile facultative", declara Mircea Oancea, Presedintele CSSPP. Unele institutii acreditate sa administreze fonduri de pensii facultative au deja in plan orientarea ofertei de pensii spre companiile multinationale. "Tendinta la nivelul companiilor mari este de a le oferi angajatilor un pachet de beneficii competitiv in vederea atragerii si retinerii celor mai buni specialisti. Din acest motiv, produsele de pensii facultative credem ca se vor regasi in pachetele de beneficii oferite de tot mai multe companii. Odata cu lansarea pensiilor facultative, companiile au posibilitatea sa contribuie la pensiile facultative ale angajatilor, in acest fel putand sa isi recompenseze si stimuleze angajatii. Din aceste considerente, ING se va orienta si catre angajatori, in special companiile mari, respectiv multinationale, pentru a le prezenta oferta de pensii facultative", declara directorul general al ING Asigurari de Viata. Potrivit unui studiu de piata al Aviva, realizat pe un esantion compus din 300 de companii, 2/3 dintre intervievati doresc sa ofere o pensie privata angajatilor. "Pensiile facultative sunt un beneficiu foarte important si pentru faptul ca prin caracterul lor pe termen lung induc si angajatilor un commitment pe termen lung in compania respectiva", sustine Corina Cucoli. Conform aceluiasi studiu, 61% dintre romani cred ca vor trebui sa lucreze si la pensie pentru a se putea intretine, 62% dintre romani cred ca nu vor putea trai doar din pensia de la stat si numai 1 din 10 romani detine in acest moment un plan de pensii, in comparatie cu 1 din 4 est-europeni si 1 din 2 vest-europeni.