Protejarea pădurilor din jurul Bucureștiului votată astăzi în unanimitate în Senat
Locuitorii Bucureștiului ar putea avea o speranță de viață mai lungă cu patru ani. Este concluzia oficială a unui raport din 2020 al Institutului Național de Sănătate Publică. Acest lucru s-ar întâmpla dacă autoritățile și-ar îndeplini țintele deja asumate pentru combaterea poluării.
De ani buni, Bucureștiul este în top 3 al celor mai poluate capitale din Uniunea Europeană, înregistrând și cele mai mari pierderi bugetare asociate cu tratarea bolilor cauzate sau înrăutățite de poluarea aerului, cu o pierdere anuală de 6,35 miliarde EUR. Stăm la fel de rău în capitală și când vine vorba de spațiul verde pe cap de locuitor. Ne aflăm pe ultimul loc din UE. Cu aproximativ 7-9mp suntem departe de cei 26 mp cât ar trebui să avem potrivit legii. După ani și ani de atenționări, România este în procedură de infringement și a și fost condamnată de Curtea de Justiție a Uniunii Europene pentru aerul toxic din București.
Până în momentul în care vom remedia situația, amenzile potențial de multe zeci de milioane de euro vor fi plătite de către Primăria Municipiului București, adică din banii noștri, ai tuturor. În același timp, ironic, pădurile din jurul Bucureștiului sunt decimate în mod sistematic. Ultimele rămășițe ale legendarilor codrii ai Vlăsiei sunt zilnic sub asaltul drujbelor. Cu 16% suprafață împădurită, Ilfovul este considerat, conform Codului Silvic, “zonă cu deficit de vegetație forestieră”. Doar tăierile legale însumează anual echivalentul a 5 000 de camioane cu lemne, o cantitate semnificativă date fiind puținele corpuri de pădure rămase în județ. Conform aplicației Inspectorul Pădurilor, în ultimele 12 luni, în Ilfov au fost tăiați peste jumătate de milion de arbori, mai exact 581 287, în peste 700 de lucrări silvice autorizate. Și aceștia reprezintă doar tăierile legale. Astfel de păduri din jurul localităților îndeplinesc un rol social deosebit, în special cele din jurul marilor aglomerări urbane.
În acest context, este îmbucurător faptul că, propunerea legislativă referitoare la protejarea pădurilor din jurul capitalei depusă în parlament de către platforma civică „Împreună pentru Centura Verde” a fost adoptată astăzi de Senat cu unanimitate de voturi. Din cei 106 de senatori prezenți, 105 au votat pentru, nu au existat voturi împotrivă, nu a fost nicio abținere și doar o singură persoană a ales să nu voteze.
În contextul poluării dramatice din București și al tăierilor îngrijorătoare de păduri din jurul capitalei, zeci de organizații neguvernamentale, grupuri civice și persoane publice adunate sub umbrela platformei „Împreună pentru Centura Verde”, au transmis către Parlament, pe 12 aprilie 2023, propunerea legislativă ce presupune punerea sub protecție a întregii vegetații forestiere a Ilfovului. Proiectul constituie piatra de temelie pentru viitoarea Centură Verde București-Ilfov.
Propunerea legislativă își va urma acum parcursul la Camera Deputaților, forul decizional. De asemenea, promulgarea legii va constitui și punctul de plecare al unui proiect pentru crearea de centuri verzi și în restul țării. Printr-o petiție online, care a strâns deja peste 7000 de semnături, platforma civică „Împreună pentru Centura Verde” invită cetățenii să se alăture.
“Centura Verde București-Ilfov are nevoie de susținători asumați care să o transforme în realitate. Iar asta a presupus și încă presupune “deschiderea ochilor” tuturor factorilor de decizie relevanți, actuali sau potențiali, indiferent de partidul din care ei fac parte și înțelegerea lor profundă asupra faptului că trebuie să își dea mâna pentru aer curat și viitor. Astăzi, în Senat, a fost unanimitate. Toate partidele au votat pentru. Mă înclin și le sunt recunoscător tuturor. Locuitorii din București și Ilfov așteaptă acum votul pozitiv și de la Camera Deputaților”, spune Alex Găvan.
„Pădurile periurbane ne aduc tuturor beneficii uriașe. Această lege va permite conservarea lor, accesul publicului pentru a beneficia de serviciile lor multiple și intervenția pentru reconstrucție ecologică, unde și când este cazul. Inițiativa Centurii Verzi are astfel și rolul de a-i aduce împreună pe toți actorii din societate, de la societatea civilă la mediul politicoadministrativ, de la mediul academic și de cercetare, la cel de business.”, adaugă Florin Stoican.
Aici puteți observa cum arată acum pădurile din Ilfov.
Aici puteți observa frumusețea pădurilor din Ilfov.