Regina Maria, un destin excepţional – eveniment cu istoricul Simona Preda, organizat de Fundația Calea Victoriei
Fundația Calea Victoriei vă invită marţi, 18 iulie, de la ora 19:00, în elegantul spaţiu al WIN Gallery (Strada Ermil Pangrati 2A) la un eveniment cu Simona Preda, istoric şi critic literar, cu experienţă de mulţi ani în publicistica de specialitate şi culturală. Simona este Licenţiată a Facultăţii de Filosofie şi a Facultăţii de Istorie, absolventă a Masterului de Istoria Ideilor şi Mentalităţilor, Doctor în Istorie, Universitatea din Bucureşti.
La 85 de ani de la plecarea Reginei Maria din această lume (18 iulie 1938), vă invităm să celebrăm moştenirea culturală şi spirituală pe care ne-a lăsat-o, să ne amintim de faptele ei care au făcut istorie în epocă, de implicarea ei excepţională în politica internă şi externă care a adus României numeroase beneficii, regina noastră care continuă să inspire prin graţie, patriotism şi putere oameni din întreaga lume.
Cu siguranţă nu se poate purta o discuţie despre feminitate, despre generozitate, despre curajul asumării şi despre distincţie fără a o aminti pe regina Maria, suverana României. Destinul ei, altruismul, generozitatea, inteligenţa, rafinamentul şi frumuseţea – calităţi pe care le-a aşezat în slujba Coroanei României – au făcut din ea una dintre cele mai cunoscute şi mai îndrăgite personalităţi ale secolului în care a trăit. Încă din timpul vieţii a beneficiat de un mit puternic, a fost adorată şi considerată una dintre cele mai frumoase regine, iar pentru România, regina Maria a fost un ambasador irezistibil, care, graţie calităţilor sale, a ştiut să dăruiască acestei ţări cea mai frumoasă parte a sufletului.
Curajul reginei Maria în război n-a ţinut seama de epidemii, fiind alături de soldaţi, încurajând, susţinând, vizitând tranşeele, aducând alinare bolnavilor de tifos şi gripă spaniolă, protejând orfanii şi copiii din satele sărace ale Moldovei. A sprijinit Crucea Roşie şi a purtat corespondenţe cu şefi de stat. Despre regina Maria – omul care a dat un chip României la Conferinţa de Pace de la Paris – s-a scris mult şi, cu siguranţă, mai sunt multe lucruri de descoperit. Jurnalele ei de la Arhivele Naţionale ale României sunt încă în curs de traducere, iar faptele de curaj, de diplomaţie şi de patriotism pe care această femeie – englezoaică la origini – le-a realizat pentru ţara noastră stârnesc recunoştinţa tuturor.
Frumoasă, hotărâtă, conştientă de admiraţia pe care o stârnea atunci când apărea îmbrăcată în costumul popular românesc, regina Maria, soţia regelui Ferdinand al României, a fost unul dintre acei oameni providenţiali pe care poporul i-a iubit fără rezerve. Figură emblematică a Primului Război Mondial – regina Maria a fost suverană prin excelenţă. Mereu aproape de oameni, în mijlocul lor, implicându-se în cauze sociale, susţinând imaginea României şi a regalităţii. Prin inteligenţa, charmul şi curajul de care a dat dovadă, s-a impus posterităţii ca unul dintre cele mai iubite modele de feminitate din întreaga noastră istorie.
În completarea conferinţei susţinute de fermecătoarea Simona Preda, participanţii se vor bucura de prezentarea Galeriei şi expoziţiei, iar la final se vor delecta cu vin şi gustări delicioase.
Detalii și bilete, aici.