Sute de cadre militare din România au învățat limba turcă
În cadrul Proiectului de Predare a Limbii Turce Angajaților din Sectorul Public (KATÖP), derulat de Institutul Yunus Emre în România, au fost și continuă să fie susținute cursuri de limba turcă pentru peste o mie de cadre militare cu diferite grade și poziții în Armata României.
În data de 13 iunie 2023 a fost organizată o ceremonie de înmânare a certificatelor celor ce au finalizat cu succes cursurile de limba turcă, ceremonie găzduită de Ambasada Republicii Turcia la București.
„Învățarea limbii turce ne va spori prietenia și alianța”
La ceremonie au participat Ambasadorul Republicii Turcia la București, E.S. Özgür Kıvanç Altan, Locțiitorul șefului Statului Major al Forțelor Navale Române, Contraamiral de flotilă Auraș-Liviu Coman, Atașat al apărării și naval, Comandor Alper Dilsiz, Director adjunct pentru cooperare internațională în domeniul apărării, Dna. Violeta Nicolescu, Reprezentantul Statului Major al Forțelor Terestre, Căpitan Alexandru Boloca, Coordonatorul Institutului Yunus Emre din România, Dl. Mustafa Yıldız, membrii Ambasadei Republicii Turcia la București și ai Institutului Yunus Emre.
Ambasadorul Republicii Turcia la București, E.S. Özgür Kıvanç Altan a precizat: „Văd ca elemente puternice ce întâresc prietenia străveche dintre turci și români activitățile derulate de Institutul Yunus Emre, Proiectul de Predare a Limbii Turce Angajaților din Sectorul Public (KATÖP), aducerea cooperării dintre cele două țări prietene și aliate în diverse domenii la un nivel superior. Astăzi, suntem bucuroși să vedem că acest proiect a ajuns la un anumit stadiu. Învățarea limbii turce de către poporul și armata română, care sunt întotdeauna partenerii noștri în probleme strategice precum NATO și Marea Neagră, și învățarea limbii române de către personalul Forțelor Armate Turce, vor fi factori care ne vor spori prietenia și alianța.” Acesta și-a încheiat discursul adresând mulțumiri Institutului Yunus Emre și cadrelor militare ale Armatei Române participante la proiect.
Politica de soft power în diplomația publică dintre cele două țări
Ceremonia ce a continuat cu înmânarea certificatelor, prezentarea darurilor, recitalul de vioară dar și degustarea bucatelor aparținând gastronomiei turcești, a luat sfârșit prin fotografiile de grup.
Prin proiectele și evenimentele organizate, Institutul Yunus Emre derulează cu succes politica de soft power în diplomația publică dintre cele două țări.