Tendințele bancare
2023 a fost un an de inflexiuni în lumea financiară. Toate cele trei tendințe mai largi – o revoluție tehnologică, agenda de sustenabilitate și tensiune geopolitică – care au oferit un fundal acestei industrii în ultimii ani s-au intensificat în moduri care necesită angajamente reînnoite, o strategie mai inteligentă și o mai mare agilitate.
Este 2024 anul ascensiunii FinTech-urilor? Explozia în managementul finanțelor personale se datorează în mare măsură Open Banking-ului, care a permis fintech-urilor specializate să intre pe piață, oferindu-le acces securizat la informații despre conturi și tranzacții. Fintech-urile analizează aceste date, le agregă și le interpretează cu ajutorul inteligenței artificiale, transformând seturi complexe de informații în instrumente digitale ușor de utilizat pentru a determina „următoarea cea mai bună acțiune”, o strategie orientată pe client care prioritizează îndeplinirea cerințelor unice. de către fiecare client prin oferte, servicii sau promoții personalizate. Pe viitor, fiecare companie va deveni fintech, cu ajutorul Open Banking-ului, Banking as a Service, Big Data și AI, consumând în timp real API-uri fiabile expuse în siguranță.
Despre tendințele bancare am discutat cu George Lazăr, membru al CIO Council Romania, în cadrul celei mai recente ediții a evenimentelor CIO Talks.
Sectorul bancar a fost grav perturbat în ultimii ani de evenimente precum COVID-19, războiul din Ucraina și o creștere a tensiunilor geopolitice. Instituțiile financiare trebuie acum să se ocupe de probleme precum presiunile inflaționiste, normalizarea rapidă a politicilor monetare și fragmentarea tot mai mare.
O perioadă de relativă stabilitate pentru sectorul bancar s-a încheiat la începutul pandemiei de COVID-19, iar șocuri suplimentare au testat stabilitatea industriei la începutul războiului din Ucraina, urmate de perturbări ale lanțului de aprovizionare și o creștere a tensiunilor geopolitice.
Conform specialiștilor în domeniu, ratele scăzute ale dobânzilor și accesul la datorii ieftine s-au încheiat. Am intrat într-o nouă eră macroeconomică caracterizată de creștere scăzută, investiții scăzute și niveluri scăzute de cooperare – cu ramificații semnificative pentru instituțiile financiare.
Sectorul bancar trebuie acum să facă față presiunilor inflaționiste, normalizării rapide a politicilor monetare și fragmentării tot mai mari.
Cea mai răspândită tendință în industria serviciilor financiare astăzi este trecerea la digital, în special la banca mobilă și online (mai multe despre fiecare dintre acestea într-un pic). În epoca actuală a confortului și vitezei fără precedent, consumatorii nu doresc să fie nevoiți să treacă la o sucursală fizică a băncii pentru a-și gestiona tranzacțiile. Acest lucru este valabil mai ales pentru Millennials și membrii mai în vârstă din Generația Z, care au început să devină jucătorii dominanti în forța de muncă (și cei mai mari câștigători).
Această transformare digitală a provocat o concurență sporită din partea startup-urilor tehnologice, precum și consolidarea băncilor și startup-urilor mai mici, contribuind la un 2021 record. Cu toate acestea, finanțarea globală fintech s-a răcit în acest an, deoarece condițiile de finanțare au devenit mai dificile în cea mai mare parte a lumii. .
Privind în perspectivă, startup-urile și firmele care se extind la fel trebuie să demonstreze profitabilitatea și potențialul de creștere pentru a câștiga încrederea investitorilor.
Pentru a viziona întreaga intervenție a domnului George Lazăr, accesați acest link.
Pentru a viziona întreg evenimentul, accesați pagina oficială.