Topul celor mai democratice locuri de munca
In clasament au fost incluse companii comerciale si organizatii non-profit din SUA, Canada, Mexic, Marea Britanie, India, Olanda, Danemarca, Haiti si Malaezia, ce activeaza in diverse sectoare de activitate si difera ca marime de la cinci la 80.000 de angajati. Venitul anual combinat al organizatiilor participante este de 15 miliarde de dolari.
Printre organizatiile prezente in top se afla nume precum Zappos.com, Groupon, HCL Technologies sau DaVita. Certificarea se realizeaza dupa ce numar important de angajati ai companiilor completeaza un chestionar ce evalueaza practicile companiei legate de zece principii democratice printre care se numara transparenta, dialogul, integritatea si responsabilitatea la nivel de leadership si individual, precum si la nivel de sisteme si de procese.
“Unul din patru americani se simte la serviciu ca intr-o dictatura si 80% dintre angajati simt ca, daca ar avea mai multa libertate la locul de munca, performanta lor in ansamblu s-ar imbunatati”, afirma fondatoarea WorldBlu, Traci Fenton. “Organizatiile certificate de noi arata cum libertatea – in locul fricii si a controlului la serviciu – sporeste inovatia si implicarea”, spune ea.
“Companiile care sunt deschise catre democratie organizationala sunt de obicei eficiente, pline de resurse si isi maximizeaza in mod activ potentialul uman”, a comentat Kim Jordan, CEO al companiei New Belgium Brewery, prezenta in top. Compania are 350 de angajati si o rata de retentie de 97%.
HCL Technologies, companie cu sediul central in India si cu aproape 80.000 de angajati in 25 de tari, este prezenta in topul WorldBlu prin masurile revolutionare utilizate pentru a depasi fata concedieri criza economica. Angajatilor li s-a comunicat ca organizatia este nevoita sa reduca cheltuielile cu 100 de milioane de dolari pentru a evita disponibilizarile. 76 de idei ale salariatilor au fost implementate pentru reducerea cheltuielilor. In final, economiile realizate au fost de 260 de milioane. Transparenta fata de angajati a ajutat astfel firma sa transforme recesiunea intr-o oportunitate si niciun angajat nu a fost concediat.
In cadrul sedintelor de board ale firmei engleze NixonMcInnes, exista intotdeauna doua locuri rezervate pentru orice angajat doreste sa asiste la procesul de luare a deciziilor. Compania masoara zilnic “fericirea” angajatilor invitandu-i pe acestia sa arunce, la terminarea programului, mingi de tenis intr-una din galetile asezate la iesire. De asemenea, o “echipa de recompense” aleasa de angajati analizeaza si aproba toate propunerile de majorari salariale, inclusiv cele care il privesc pe directorul executiv.
In cadrul Integritive, o agentie americana de marketing si website development cu 15 angajati, orice angajat isi poate alege titlul jobului si il poate modifica dupa cum doreste.
“Democratia organizationala e inevitabila. Internetul, revendicarile generatiilor X si Y de a avea putere de decizie la locul de munca determina companiile sa isi regandeasca modelele de management si sa adopte stiluri mai democratice. Companiile care vor alege democratia organizationala vor deveni liderii industriilor in care activeaza”, declara Fenton.
Vezi aici lista completa a celor mai democratice organizatii