VASILE TOPÂRCEANU, binecunoscutul solist de muzică populară și romanțe invitat de onoare la cea de-a XXVI-a ediție a Galei ”SENIORI de COLECȚIE”
Binecunoscutul interpret de muzică populară, de romanțe, șansonete, canțonete și tangouri, de arii de operă și operată, VASILE TOPÂRCEANU va fi invitatul de onoare al celeide-a XXVI-a ediţii a Galei SENIORI DE COLECȚI, un eveniment organizat deAsociația Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă, președintă ALEXANDRA DOBRE.
La rândul său, le va avea ca invitate pe solistele de muzică populară Valeria ARNĂUTU (Banat), Angela SĂFTOIU (Mehedinți) și Victoria VLASE (Dobrogea).
Evenimentulva avea loc MARȚI, 17 DECEMBRIE 2024, ora 11:00, la Sala LUCEAFĂRUL (Str. Ion Ghica nr. 3) și va fi moderat de jurnalista Mihaela BÎRZILĂ.
VASILE TOPÂRCEANU s-a născut de… ziua lui, pe 1 ianuarie 1944.
A absolvit Școala Elementară în comuna natală – Ulmeni din județul Călărași, între anii 1949 – 1957. Tatăl său a murit pe front, în timpul luptelor de la Oarba de Mureș chiar în anul în care s-a născut, în 1944.
În acele vremuri marcate de cel de-al Doilea Război Mondial, părinții săi nu au fost căsătoriți legitim.
”Pentru ca mama să poată obține pentru mine drepturile cuvenite ca orfan de război, a trebuit să fiu recunoscut cu… martori : rude, cunoștințe, vecini” – povestește Vasile Topârceanu. ”În 1957 mama mea s-a căsătorit în București unde am venit și eu după ce am terminat școala. Am rămas vreme de cinci luni în grija bunicilor materni”.
Activitatea sa artistică a început atunci când era elev în clasa a IV-a, iar învățătoarea i-a descoperit talentul și calitățile vocale.
A activat apoi în Ansamblurile Artistice ale Uzinelor ”23 august” şi Fabricii I.O.R. din București.
VASILE TOPÂRCEANU a urmat timp de trei ani cursurile Școlii Profesionale a Uzinelor ”23 august”, apoi a lucrat chiar în Uzina ”23 august” până când a fost luat în armată, în 1964. În februarie 1966 a fost lăsat la vatră și s-a reangajat la Uzinele ”23 august” unde a lucrat până în 1976. De atunci și până când a ieșit la pensie a lucrat la Fabrica I.O.R.
Impresiona de fiecare dată publicul cu vocea sa caldă, specială, dar și cu repertoriul foarte variat, putând cânta piese de muzică populară din toate regiunile țării, dar și romanțe. A participat, ca solist al ansamblurilor artistice în care a evoluat la nenumărate concursuri în București și în țară unde a cucerit diplome, premii și trofee.
Pasiunea pentru Romanțe, i-a adus două dintre cele mai importante realizări ale carierei sale: Premiul II obținut la Festivalul Național de Romanțe ”CRIZANTEMA de AUR” de la Târgoviște, iar în 1988 a reușit să cucerească Trofeul Festivalului. ”Am fost primul solist bucureștean care a adus prețiosul Trofeu la București !” – a spus cel care, după 1989 a început să fie tot mai solicitat să susțină recitaluri pentru românii din Diaspora (Franța, Germania, Austria, Suedia, Marea Britanie).
VASILE TOPÂRCEANU a lansat până în prezent cinci albume (CD) cu muzică populară, ușoare, romanțe, canțonete, operă și operetă și este prezent pe alte două albume de Romanțe, respectiv de muzică populară – ”Crizantemă, te ador” cu melodii de Mircea Andreescu (”Am regăsit prima scrisoare”), alături de Ștefania Rareș, Ileana Șipoteanu, Ioana Sandu, Elena Merişoreanu și Corul Filarmonicii din Oradea și ”Cântece de masă mare” de Dumitru Vasilescu – Liman (”De-ai să mai treci iubire pe la mine”, ”Cuib de suflet”, ”Dacă dai de-o supărare”), alături de Benone Sinulescu, Aneta Stan și Cristina Gheorghiu.
_____________________________________________________________
„SENIORI de COLECȚIE” este un proiect inițiat și organizat de Asociația Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă, cu scopul de a aduce în centrul atenției pe marile personalități care au contribuit la promovarea și valorificarea imaginii României și care au influențat în bine zeci de generații.
Primele ediții le-au avut ca invitate de onoare pe multipla campioană olimpică ELISABETA LIPĂ, Preşedinta Agenţiei Naţionale pentru Sport şi Preşedintă a Federaţei Române de Canotaj şi pe marea Doamnă a Muzicii Ușoare românești, STELA ENACHE. A urmat, ca invitat la cea de-a III-a ediţie, General Locotenent (rtr) Dr.Ing. DUMITRU DORIN PRUNARIU, primul român și singurul care a zburat în spaţiul cosmic; apoi au fost invitați marea actriţă de teatru și film MAIA MORGENSTERN, Manager al Teatrului Evreiesc de Stat, Prof. Dr. DUMITRU CONSTANTIN DULCAN, celebrul artist GRIGORE LEȘE, marea interpretă de muzică ușoară CORINA CHIRIAC, îndrăgita interpretă de muzică populară MARIA DRAGOMIROIU, Prof. Univ. Dr. DAN MIRCEA ENESCU și celebrul prezentator OCTAVIAN URSULESCU, celcare a avut la rândul său alți patru invitați de onoare – Petre Geambașu, Doina Spătaru, Vasile Menzel și Natalia Guberna, Academician Profesor Doctor LEON DĂNĂILĂ, personalitate remarcabilă a Neurochirurgiei româneşti şi mondiale, pe celebrii actori ILEANA POPOVICI și ADRIAN TITIENI. La cea de-a XIV-a ediţie invitat de onoare a fost binecunoscutul şef de orchestră, solist şi instrumentist, PETRE GEAMBAŞU, la «ceas aniversar» – 80 de ani de viaţă şi 60 de ani de carieră artistică! Ultimele două ediţii i-au avut ca invitaţi pe General Maior Aviator (Rtr) RADU THEODORU (100 de ani), pe FLORIN GHEORGHIU, Mare Maestru Internațional la Șah (80 ani), pe FLORICA IONIȚĂ (94 ani), prima femeie parașutist brevetată după cel de-al Doilea Război Mondial, pilot de avion și de planor, instructor de zbor și controlor de trafic aerianşi pe celebrul bioenergoterapeut, LIDIA FECIORU, astrolog, specialist în medicină alternativă, terapie bioenergetică, parapsihologie și vindecare holistică și pe LIZA PANAIT, unul dintre cei mai apreciați creatori de modă din România și nu numai. La cea de-a XX-a ediţie a Galei ”SENIORI de COLECȚIE”, aniversară, invitatul de onoare a fost ADRIAN NĂSTASE, unul dintre cei mai apreciați oameni politici ai României, fost Prim Ministru (2001 – 2004) și Ministru de Externe(1990 – 1992). Au urmat în lunile iulie, august, septembrie, octombrie și noiembrie, invitaţii speciali HORIA MOCULESCU, unul dintre cei mai aprecaţi şi prolifici compozitori de muzică uşoară şi actriţa de teatru, film şi televiziune, MAGDA CATONE, binecunoscuta solistă de muzică uşoară MIRABELA DAUER (și invitatul său, Raoul), SANDA ŢĂRANU, una dintre figurile legendare ale Televiziunii Române timp de aproape patru decenii, crainic, realizatoare şi prezentatoare TV, actriţă, jurnalistă şi traducătoare și violonistul și dirijorul PETRICĂ PANĂ, invitat la a 25-a ediție, anivesară
”Consider că, prin acest proiect atât de special, putem schimba împreună percepții și putem influența destinele generațiilor de azi și de mâine. Mii de tineri, dar și persoane vârstnice au avut ocazia să întâlnească și să asculte confesiunile unor oameni deosebiți care au contribuit prin munca lor, prin dăruire, pasiune, respect față de societate și de semeni, la promovarea imaginii României pretutindeni în lume. Fiecare ediție a Galelor Seniori de Colecție a contribuit la construirea unor punți între generații care au avut ocazia să îi cunoască și să dialogheze cu importanți oameni de cultură, artă și știință, cu mari artiști și mari campioni, cu medici, profesori și veterani de război, uriașe valori ale României, exemple demne de urmat pentru noi toți” – Alexandra DOBRE, Președinta Asociației Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă.
Vă așteptăm așadar MARȚI, 17 DECEMBRIE 2024, ora 11:00, la Sala LUCEAFĂRUL, la ediția XXVI a Galei ”SENIORI de COLECȚIE”, alături de invitatul special VASILE TOPÂRCEANU şi de cele trei invitate ale sale!