Legea cu 51% alimente locale, promulgată
Proiectul legislativ a fost adoptat la începutul lunii iunie de Parlament, iar președintele Iohannis a promulgat legea luni, în ciuda opoziției marilor lanțuri comerciale. Asociația Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR) se opune măsurii și consideră că propunerea legislativă ar restrânge libertatea consumatorilor de a alege cele mai bune produse la prețuri competitive.
Potrivit noii legi, "comercianții persoane juridice autorizate să desfășoare activități de comercializare pentru produse alimentare au obligația ca, pentru categoriile: carne, legume și fructe, să achiziționeze aceste produse în proporție de cel puțin 51% corespunzător fiecărei categorii, provenite din lanțul alimentar scurt, așa cum este definit în Politica Agricolă Comună a Uniunii Europene. Prin excepție, în lunile de iarnă, decembrie-februarie legumele și fructele din import pot reprezenta maximum 70% din oferta, pe fiecare categorie, a comercianților menționați".
Guvernul a analizat producția din agricultura României comparativ cu producția din celelalte state membre ale Uniunii Europene (UE), începând cu 2007, când România a aderat la UE, și până în 2015, iar în unele cazuri chiar și pentru perioada dinaintea aderării. Cifrele au în vedere Uniunea Europeană cu 27 de state, deoarece Croația a aderat abia în iulie 2013.
- România este al 7-lea producător de grâu și al 2-lea de porumb în UE
- La producția de legume, România ocupă locul al 8-lea
- România ocupă totodată locul al doilea la producția de floarea-soarelui, cu o producție totală medie în aceeași perioadă, de aproape 1,5 milioane tone. Același loc al doilea în UE îl reprezintă producția de soia, cu 148.000 tone.
- Locul al 9-lea la producția de leguminoase pentru boabe, cu 63.000 tone.
- Locul al 6-lea la rapiță, cu o producție medie totală de 678.000 tone, de la data aderării.
- La producția zootehnică, România ocupă locuri între 4 și 18. Media ultimilor zece ani, 2006-2015, arată că România ocupă locul al 13-lea la numărul de animale sacrificate în abatoare, cu circa 443.000 de capete. La sacrificări de bovine în abatoare, cu 81.000 tone, este ocupat locul al 15-lea.
- Locuri între 8 și 11, la producția de lapte