1 Decembrie 2015 la Alba Iulia
Din1990, ziua de 1 Decembrie a devenit, prin lege, Ziua Naţională a României iar Alba Iulia este oraşul simbol al unităţii naţionale pentru că în 1918, cetatea a găzduit Marea Adunare Naţională care a decis înfăptuirea Marii Uniri. Astfel, la Albă Iulia începe istoria statului român unitar modern, iar oraşul este simbolul Marii Uniri fiind denumit şi „capitala de suflet a tuturor românilor".
Astăzi, 1 decembrie, 2015, în prima parte a zilei, la Alba Iulia au fost programate depuneri de coroane de flori, primirea soliilor în Sala Unirii şi o slujbă Te Deum oficiată în curtea Catedralei Reîntregirii, precum şi o paradă militară. La acestea se vor adăuga un spectacol de muzică populară în aer liber şi un concert al trupei Voltaj – "Din toată inima pentru România".
La parada militară organizată de Ziua Naţională la Alba Iulia vor defila peste 1.200 de militari şi vor fi prezentate zeci de mijloace tehnice de luptă, parada urmând să se încheie cu avioane şi elicoptere din dotarea Armatei Române, care vor survola zona.
La paradă va participa un detaşament de onoare constituit din peste 1.200 de militari, cu 60 de mijloace tehnice, inclusiv aeriene, din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Administraţiei şi Internelor şi Serviciul Român de Informaţii.
În dispozitivul de defilare, din partea MApN vor lua parte militari ai Diviziei 4 Infanterie "Gemina", ai Batalionului 136 Geniu "Apulum", Academiei Forţelor Terestre "Nicolae Bălcescu", Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale "Amiral Ion Murgescu" şi Colegiului Naţional Militar "Mihai Viteazul".
Efectivele Ministerului Afacerilor Interne vor fi compuse din pompieri ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Alba, jandarmi ai Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Alba şi elevi ai Şcolii de Agenţi de Poliţie "Septimiu Mureşan" din Cluj-Napoca. La sărbătoarea românilor de la Alba Iulia, Serviciul Român de Informaţii va fi reprezentat de subunităţi constituite din 60 de militari.
Parada este programată să înceapă la ora 13.00 şi se va desfăşura pe Bulevardul 1 Decembrie din Alba Iulia. În acest an, Consiliul Local Alba iulia a decis, la solicitarea unor membri ai societăţii civile, să renunţe la focurile de artificii, din cauza tragediei din Colectiv, spectacolul pirotehnic fiind înlocuit cu unul de lasere.
Şi în acest an, participanţii la manifestările dedicate Zilei Naţionale vor avea parte de o masă populară, autorităţile urmând să ofere gratuit peste 6.000 de porţii de friptură şi aproape 800 de litri de vin. Mâncarea va fi pregătită în bucătăria unui hotel din Alba Iulia şi apoi va fi distribuită prin mai multe bucătării de campanie amplasate în şanţurile Cetăţii Alba Carolina.
În fiecare an, în preajma zilei de 1 Decembrie, Muzeul Naţional al Unirii şi sala Unirii din Alba Iulia sunt vizitate de mii de turişti. De această dată, angajaţii muzeului îşi vor aştepta vizitatorii costumaţi în personaje istorice precum Mihai Viteazul, Regele Ferdinand, Regina Maria şi Avram Iancu.
Muzeul va fi deschis între orele 10.00 şi 19.00, preţul unui bilet fiind de 4 lei, în timp ce accesul în Sala Unirii este gratuit.