10 mai – Ziua Regelui. Care sunt semnificațiile istorice
Iar pentru cei care nu o cunosc, o scurtă lecție nu a făcut rău nimănui !
În anul 1877, în data de 10 mai, Senatul României a votat proclamația de independență față de Imperiul Otoman, care a fost recunoscută și prin Tratatul de la Berlin din 1878.
Și ca să rămânem la istoria ce s-a petrecut pe teritoriul nostru, ziua de 10 mai, de data aceasta a anului 1881, marchează și momentul în care Carol I de Hohenzollern-Sigmaringen a fost încoronat Rege al României (1881-1914), după ce anterior fusese Principe al României (1866-1881).
În cei 48 de ani ai domniei sale (cea mai lungă domnie din istoria statelor românești), Carol I a obținut independența țării, datorită căreia i-a și crescut imens prestigiul, a redresat economia, a dotat România cu o serie de instituții specifice statului modern și a pus bazele unei dinastii. A construit în munții Carpați castelul Peleș, care a rămas și acum una dintre cele mai vizitate atracții turistice ale țării. După războiul ruso-turc (1877-1878), România a câștigat Dobrogea (dar a pierdut sudul Basarabiei)[3], iar Carol a dispus ridicarea podului peste Dunăre, între Fetești și Cernavodă, care să lege noua provincie de restul țării.
Nu doar România a avut parte de evenimente importante pe data de 10 mai.
În anul 1503, Cristofor Columb a descoperit Insulele Cayman, pe care le-a denumit Las Tortugas, datorită numeroaselor broaşte ţestoase care se găseau acolo
De asemenea, aceeași zi a anului 1774, este marcată de moartea lui Ludovic al XV-lea, rege al Franţei, denumit "Cel Mult Iubit" (n. 1710)