100 de momente unice IBM – Simboluri ale progresului (II)
Anii ‘40: Sisteme de stocare pe banda magnetica
La sfarsitul anilor 1940, inspirati si de catre Bing Crosby ce a folosit pentru prima data banda magnetica pentru a isi inregistra emisiunile de la radio, inginerii IBM au inceput sa foloseasca banda magnetica ca si sistem de stocare a datelor. Banda magnetica a fost succesorul cartelelor perforate. 3M a realizat benzi magnetice dupa specificatiile IBM, iar IBM prelucra banda magnetica folosind timpi rapizi de pornire si oprire pentru ca banda sa aiba o viteza de 2,5 pana la 5 metri pe secunda. Inginerii au folosit o solutie ce implica o coloana de vacuum care extragea bucati de banda magnetica si le proteja de vibratiile produse de miscarile bruste de oprire si pornire pentru a stoca datele. In 1952, IBM a anuntat primul sistem de stocare pe banda magnetica, IBM 726.
1941: Forta de munca accesibila
In 1941, IBM a angajat o persoana cu deficiente de vedere, psihologul Dr. Michael Supa, ce a oferit asistenta la angajarea a 181 de persoane cu dizabilitati in urmatorii doi ani. Dr. Supa a ajutat IBM sa isi adapteze produsele nevoilor persoanelor cu deficiente de vedere. Motto-ul sau era “Nimeni nu are deficienta daca are sarcina potrivita.” Dr. Supa reprezinta unul dintre exemplele de practici progresive de angajare implementate de IBM. Aceste practici au inceput in 1914 – cu 76 de ani inainte de elaborarea Legii Persoanelor cu Dizabilitati, cand IBM a angajat prima persoana cu dizabilitati. IBM a dezvoltat solutii tehnologice prin care se imbunatateste accesibilitatea, precum programul Home Page Reader, prima imprimanta Braille si tehnologii de recunoastere a vocii.
Citeste mai departe despre evolutia si inventiile companiei IBM:
Partea I:
Partea a II-a
Partea a III-a
Partea a IV-a
Partea a V-a
1944: Primul Laborator de Cercetare Stiintifica al unei companii
Sloganul “THINK” a stat la baza principiilor lui Watson. In 1944, el a infiintat Laboratorul Watson de Calcul Stiintific la Universitatea Columbia, primul laborator dedicat cercetarilor stiintifice creat de catre o companie. In aceasta locatie, cercetatorii au folosit echipamentele dedicate operatiunilor de contabilitate pentru a analiza diferite procese, incepand de la fisiunea atomilor pana la orbitarea in jurul Lunii. Integrarea IBM in cadrul unei universitati a ajutat la dezvoltarea unui nou model de cercetatori. In prezent, opt laboratoare de cercetare IBM colaboreaza cu laboratoare de cercetare ale guvernelor si universitatilor la nivel mondial. Acest nou model de colaborare permite companiei sa extinda bugetul alocat domeniului de cercetare si sa aiba acces la cei mai inteligenti oameni de pe planeta.
1944: IBM 603 Primul calculator electronic de serie
Primul calculator electronic produs la scara larga, IBM 603, a fost primul produs comercial ce a incorporat circuite electronice capabile sa efectueze calcule aritmetice. IBM 603 a marcat o schimbare semnificativa pentru IBM, de la sisteme de calcul mecanice la sisteme electronice. Creat din dorinta continua de a dezvolta produse electronice, IBM 603 a facut parte dintr-un program destinat sa creeze un “super calculator” electronic, capabil sa efectueze calcule mai rapid decat ASCC, dispozitivul de 15 metri lungime creat in 1944. Rezultatul a fost un dispozitiv cu dimensiuni considerabil mai mici, ce folosea tuburi vidate pentru a efectua inmultiri mult mai rapid decat precedentele dispozitive electromecanice. Pentru prima data in istorie, calculele puteau fi efectuate instant.
1949: Crearea World Trade Corporation
Datorita pozitiei sale de CEO si Presedinte IBM, Thomas J. Watson Sr. a mentinut un interes crescut fata de relatiile internationale. Sub conducerea sa compania a devenit multinationala in adevaratul sens al cuvantului, extinzandu-si operatiunile in Asia, America Latina si Africa. In 1949, Watson a creat IBM World Trade Corporation, o subsidiara IBM, pentru a administra aceste operatiuni. Astfel, Watson a angajat specialisti locali care au inteles particularitatile mediului de business si culturile locale din fiecare tara. Specialistii locali au prezentat liderilor globali IBM cerintele administrarii unor organizatii si relatii mult mai complexe. Watson a adoptat un nou slogan pentru companie “Pace Mondiala prin Afaceri Globale”, pentru a simboliza angajamentul fata de implementarea unor practici de egalitate si etica in mediul de business.
Explicatie foto: IBM's five-ton Automatic Sequence Controlled Calculator was the first machine to handle long calculations automatically.