100 de momente unice IBM – Simboluri ale progresului (IV)
1961: Masina de scris Selectric
Industria masinilor de scris a fost schimbata iremediabil odata cu inventarea masinii de scris IBM Selectric in 1961. Inainte de aceasta inovatie, benzile cu litere ale masinii conventionale se incurcau, incetinind viteza de dactilografiere. Masina Selectric a incorporat un element de scriere sferic ce a inlocuit sistemul cu benzi, reducand spatiul ocupat pe birou. Elementul de scriere sferic a rezolvat problema blocarii masinii de scris: deoarece nu mai existau benzi care sa se incurce, viteza de dactilografiere si productivitatea au crescut considerabil. Masina de scris IBM Selectric a devenit cel mai de succes model de masina de scris electrica, dominand piata masinilor de scris de top timp de 25 de ani.
Citeste mai departe despre evolutia si inventiile companiei IBM:
Partea I:
Partea a II-a
Partea a III-a
Partea a IV-a
Partea a V-a
1965: DRAM. Inventarea livrarii datelor la cerere
La mijlocul anilor 1960, cerecetatorul IBM Bob Dennard a dezvoltat prima unitate de memorie cu tranzistor, si a denumit-o “memorie cu acces dinamic”, sau DRAM. Sistemele mainframe puteau folosi memorie pe termen scurt ca si buffer pentru datele stocate pe unitatile hard disk. Chipurile de memorile retineau informatia procesata de calculator la momentul respectiv, astfel incat datele puteau fi transmise catre unitatile hard disk in momentul in care se procesa alta informatie. Acest tip de memorie a marit viteza procesului de accesare si folosire a datelor stocate. DRAM a redus dimensiunea memoriilor, le-a facut mai dense si mai convenabile si foloseau o cantitate mai mica de energie electrica.
1967: Geometria fractala
In 1967 cercetatorul IBM Benoit Mandelbrot a publicat primele descoperiri referitoare la ce avea sa devina ulterior “geometria fractala” – un concept prin care oamenii de stiinta putea folosi proprietati matematice pentru a descrie iregularitatile geometrice, non-euclidiene ce exista in natura. Desi a fost contestata la inceput, geometria fractala a adus contributii semnificative in domeniul stiintific, industrial, matematic si al artelor. Aceasta noua modalitate de a analiza mediul inconjurator, aceasta noua perspectiva asupra realitatii a dus la numeroase descoperiri remarcabile referitoare la mediul natural si cel artificial.
1969: Tehnologia benzii magnetice
In 1969, inginerul IBM Forrest Parry a intampinat o problema. El a incercat sa adauge o banda magnetica la o bucata de plastic pentru a crea o carte de identitate pentru CIA, dar avea dificultati in combinarea celor doua componente. Cand a mentionat aceasta problema sotiei sale, care calca imbracaminte in acel moment, sotia i-a sugerat sa foloseasca fierul de calcat pentru a lipi banda magnetica de plastic. Forrest Parry a incercat acest lucru si a functionat. Banda magnetica, impreuna cu dispozitivele POS si retelele de date, a fost unul dintre catalizatorii ce au accelerat folosirea cartilor de credit, ajutand la transformarea procesului de tranzactionare.
1969: Misiunea Apollo
Implicarea IBM in explorarea spatiului cosmic a fost initiata in momentul in care Thomas J. Watson a infiintat un Birou de Calcul pentru Astronomie la Universitatea Columbia in anii 1930 – cu zeci de ani inainte ca NASA sa fie creata. Considerata una dintre cele mai importante realizari stiintifice din istorie, aselenizarea este dovada devotamentului IBM de a se implica in proiecte ambitioase, fara a tine cont de profitabilitatea proiectelor. IBM a avut un rol esential in fiecare misiune a Statelor Unite de a explora spatiul cosmic, dezvoltand sisteme pentru misiunile Mercury, Gemini-Titan, Apollo-Saturn. De asemenea, IBM a dezvoltat sisteme pentru misiunea istorica Apollo 11 din 1969, cand s-a reusit prima aselenizare. IBM a ajutat la dezvoltarea sistemelor pentru centrele de Control al Misiunilor pentru proiectele Gemini, Skylab, Apollo-Soyuz, proiect realizat de Statele Unite in colaborare cu Uniunea Sovietica, dar si pentru programul Statiei Spatiale.
1971: Leadership in domeniul Responsabilitatii fata de Mediu
Programele IBM destinate protejarii mediului au inceput in 1971 atunci cand Thomas Watson Jr. a formalizat angajamentele globale prin intermediul unor politici ale companiei ce aveau ca obiect de activitate Responsabilitatile IBM de Mediu. Prin intermediul acestor politici, IBM administra reziduurile ce rezultau din producerea propriilor produse, dar si consecintele proceselor ce au loc in timpul dezvoltarii produselor. Aceste practici au devenit, zeci de ani mai tarziu, legi de reglementare denumite “prevenirea poluarii”. In momentul de fata, mii de angajati IBM din toate departamentele sunt implicati activ in implementarea programelor si cerintelor de mediu ale companiei. Spre sfarsitul anilor 1990, IBM a devenit prima companie ce a obtinut o inregistrare globala in privinta operatiunilor globale IBM in conformitate cu Standardul Sistemelor de Management de Mediu ISO 14001.
1971: Discheta Floppy Disk
Inginerii IBM care au dezvoltat discheta floppy disk nu si-au imaginat ca in cel mai scurt timp va deveni o parte integranta a vietii consumatorilor. Discheta floppy disk a fost creata initial pentru sisteme mari de calcul, fiind o forma eficienta de a stoca informatii pentru sistemele mainframe IBM System/370. Dimensiunile reduse ale dischetei si capabilitatile de stocare imbunatatite au dus la adoptarea acestei unitati si de catre sistemele mai mici. Avand grad de folosire, durabilitate si flexibilitate mari, discheta floppy disk a devenit mediul de stocare preferat pentru industria emergenta a calculatoarelor personale. IBM a inceput sa comercializeze unitatile floppy disk in 1971, si a primit brevete de inventie in Statele Unite atat pentru unitatea cat si pentru discheta floppy disk in 1972. Primul calculator personal IBM, comercializat in 1981, avea instalate doua unitati floppy disk.
1973: Codul de bare – Codul Universal al Produselor (UPC). Transformarea mediului retail
Sistemul de coduri de bare a aparut datorita unui inginer ce avea de indeplinit un termen limita urgent. Aceasta inventie din 1973 s-a transformat in una dintre cele mai semnificative contributii la tehnologia industriala. Un standard universal, standardul UPC este printre cele mai recunoscute modele din istorie, si este tipic pentru IBM: o simpla matrice de informatii ce poate fi persoanlizata pentru orice tip de tranzactie si poate oferi toata informatia necesara. Pentru companiile din domeniul retail, standardul UPC a insemnat economii, servicii mai bune pentru clienti, control eficient asupra inventarului, si date importante de marketing. Standardul UPC a schimbat total sistemele POS.
1981: Introducerea calculatoarelor personale
Pe 12 august 1981, la o conferinta de presa ce a avut loc la hotelul Waldorf Astoria din New York City, Phillip “Don” Estridge a anuntat calculatorul personal IBM (IBM 5150) la pretul de 1.565 de dolari. Cu douazeci de ani inainte, un calculator IBM putea costa pana la 9 milioane de dolari si pentru a fi instalat era nevoie de un spatiu de aproximativ 1000 de metri patrati si un personal compus din 60 de ingineri. Noul IBM PC era mai rapid, si putea fi folosit de orice utilizator. La un an de la lansare, IBM PC a castigat premiul “Person of the Year” acordat de revista Time.
1987: Dezvoltarea retelei de Internet
In 1987, IBM impreuna cu Fundatia Nationala pentru Stiinta din Statele Unite si partenerii IBM de la universitatile MCI si Merit au creat o retea de mare viteza numita Reteaua Fundatiei Nationale pentru Stiinta (NSFNET) care a interconectat universitatile din Statele Unite si 6 centre de calcul de inalta performanta din SUA. Reteaua NSFNET a crescut semnificativ capacitatea retelei de Internet (imbunatatind latimea de banda a nodurilor centrale de la 56 kilobiti/secunda pana la 1,5 megabiti/secunda si apoi la 45 megabiti/secunda) si, de asemenea, a crescut semnificativ fiabilitatea si aria de acoperire a retelei Internet – ajungand la peste 50 de milioane de utilizatori din 93 de tari atunci cand managementul infrastructurii Internet a fost transferat in 1995 catre furnizorii de servicii de telecomunicatii si furnizori de internet comerciali.
IBM Centennial Film: They Were There – People who changed the way the world works
<