100 de momente unice IBM – Simboluri ale progresului (V)
Anii ’90: Solutii de e-business
Pe masura ce companiile mici introduceau comertul electronic, companiile mari isi dezvoltau strategiile. Spre sfarsitul anilor 1990, IBM a recunoscut tendinta si a folosit punctele forte ale acesteia in sisteme mainframe, in sisteme de procesare a tranzactiilor si in retele pentru a crea o strategie denumita “e-business”. Aceasta strategie a reprezentat un moment important pentru companiile din America in epoca internetului, demonstrand faptul ca si companii mari – nu doar cele din Silicon Valley – aveau un viitor important in dezvoltarea afacerilor in mediul Internet.
2000: Linux. Epoca inovarii deschise
Decizia IBM de a sprijini Linux a adus mai multa performanta si inovatiei de tip open source catre serverele, sistemele si solutiile IBM. In 2000, IBM a anuntat ca va investi 1 miliard de dolari in Linux, concentrandu-se pe imbunatatirea sistemului de operare din interiorul comunitatii Linux, transformand toate sistemele IBM pentru a rula sistemul Linux si optimizand echipamentele IBM hardware si software pentru a putea opera Linux. Angajamentul a atras atentia presedintilor si directorilor informationali ai companiilor din intreaga lume, a redus costurile pentru clienti, a imbunatatit flexibilitatea si a reprezentat o sursa semnificativa de inovatie open source. In prezent, Linux este sistemul de operare cu cea mai rapida rata de crestere din lume.
Citeste mai departe despre evolutia si inventiile companiei IBM:
Partea I:
Partea a II-a
Partea a III-a
Partea a IV-a
Partea a V-a
2004: Blue Gene
Strategia ce a stat la baza celor 100 de milioane de dolari investite si proiectului de cercetare de cinci ani dezvoltat in anii 1990 a fost de a beneficia de Procesare Paralela Scalabila si de a implementa aceste programe in aplicati practice: predictia vremii, analizarea zacamintelor de petrol, si procese complexe de prelucrare. Pentru a avea rezultate mai bune cu mai putine resurse, inginerii IBM au trebuit sa creasca semnificativ viteza si eficienta si, in acelasi timp, sa reduca dimensiunile calculatoarelor. Primul calculator Blue Gene, dezvoltat in colaborare cu Laboratorul National Lawrence Livermore, a ajutat cercetatorii in domeniul biologic sa observe procesele de formare a proteinelor si de dezvoltare a genelor. Fiecare operatie de calcul avansa tehnologia – iar seria de calculatoare Blue Gene a revolutionat economia domeniului de calcul de inalta performanta. In ultimii 100 de ani, echipamente IBM de top au ocupat primele locuri in clasamentele celor mai performante dispozitive de pe planeta. Atunci cand IBM Blue Gene a fost lansat in 2004, a fost cel mai performant si cel mai eficient supercalculator, cu un consum de energie si spatiu fizic mult mai redus decat orice alt supercalculator.
2005: Modelarea Arborelui Genealogic al lumii
Cine sunt? Cum am ajuns aici? Lansat in 2005, proiectul Gengraphic elaborat de National Geographic dorea sa afle raspunsul la aceste intrebari. IBM si proiectul Genographic au inceput sa colecteze ADN uman de la membrii diferitelor culturi de pe glob si l-au analizat pentru a gasi markeri genetici care sa semnaleze abateri sau ramuri in arborele genealogic. Examinand originile ancestrale, cercetatorii pot realiza o imagine completa asupra modelelor de migratie ale omenirii. IBM furnizeaza sistemele de analiza pentru a examina cele peste 400,000 de mostre colectionate. Prin intermediul acestui proiect, IBM a obtinut informatii semnificative in domeniul variatiei genetice si a devenit prima companie ce a implementat o politica de nediscriminare genetica.
2006: Innovation Jam la nivel global
Editia din 2006 a IBM Innovation Jam a fost cea mai mare sesiune IBM de brainstorming online. IBM a reunit peste 150.000 de angajati, clienti si membri din 104 tari si 67 de companii. In urma acestei sesiuni, au fost lansate zece noi departamente IBM concentrate in jurul inovatiilor ce variaza de la sisteme electronice de inregistrare a evidentelor medicale pana la strategii de livrare a serviciilor financiare fara a fi nevoie de filiale bancare. In urma IBM Innovation Jam, IBM si-a asumat o investitie totala de 100 de milioane de dolari pentru servicii si produse inovative.
Sabre – primul sistem online de rezervare a biletelor
IBM a colaborat timp de sase ani cu American Airlines pentru a dezvolta un sistem de rezervare a biletelor care sa permita companiei sa urmareasca, sa completeze si sa inregistreze rapid informatii despre sute de pasageri ce folosesc serviciile companiei. Sistemul a avut un succes remarcabil, iar sisteme similare au fost implementate si pentru companii precum Pan Am si Delta. Sistemul Sabre a permis o transformare majora in domeniul rezervarilor biletelor de avion, si in domeniul de management al veniturilor, costurilor, programarii curselor aeriene si al operatiunilor. De asemenea, Sabre a avut o contributie semnificativa in implementarea sistemelor de tranzactionare online in timp real – cunoscute sub numele de Procesare a Tranzactiilor Online (OLTP) – un stadiu incipient al sistemelor ATM si de comert electronic.
IBM Global Financing – Finantarea inovatiilor tehnologice
Departamentul IBM Global Financing (IGF) permite companiilor sa implementeze solutii importante de e-business, oferind solutii complete de finantare. Inca de la infiintare, IGF a devenit cel mai important departament de finantare in domeniul IT din lume, oferind companiilor solutii de finantare si leasing pentru echipamente hardware, software si servicii achizitionate de la IBM, dar si de la distribuitori ce indeplinesc in mod optim cerintele tehnologice ale clientilor. In prezent, departamentul IGF detine clienti prosperi in peste 50 de tari.
2008: Smarter Planet
In 2008, IBM a lansat conceptul Smarter Planet, o modalitate de a ajuta liderii de business, guvernamentali si ai societatii civile sa inteleaga potentialul sistemelor inteligente pentru a obtine crestere economica, eficienta optima, dezvoltare sustenabila si progres in societate. Prin conceptul Smarter Planet IBM doreste ca sistemele sa devina mai instrumentate, mai interconectate si mai inteligente, dezvoltand oportunitati de imbunatatire a sistemelor de transport, de educatie, energetice, de alimentare cu apa si hrana, sisteme indispensabile in viata fiecarei persoane.
2008: Programul Corporate Service Corps
Programul IBM Corporate Service Corps (CSC) a fost lansat in 2008 pentru a crea oportunitati de dezvoltare a calitatilor de leadership pentru angajatii IBM, oferind in acelasi timp, servicii bazate pe expertiza pentru comunitati si organizatii din pietele emergente. Pana in momentul de fata 1000 de angajati IBM au participat in proiecte Corporate Service Corps ce abordeaza probleme incepand de la dezvoltare economica locala, antreprenoriat, transport si educatie, pana la servicii de administrare, de sanatate si recuperare in caz de dezastru. Echipele Corporate Service Corps efectueaza misiuni in peste douazeci de tari de pe glob.
2011: Calculatorul Watson
Calculatorul IBM denumit “Watson” foloseste tehnologii de ultima generatie in domeniul raspunsurilor la intrebari, permitand calculatorului sa proceseze si sa inteleaga limbajul natural. Watson incorporeaza capabilitati de calcul paralel si analitic pentru a simula abilitatea creierului uman de a intelege sensul cuvintelor, distinge intre continut relevant si irelevant si de a demonstra incredere atunci cand ofera raspunsul final. In februarie 2011, Watson a intrat in istorie, fiind primul calculator ce participa impotriva concurentilor umani la concursul de cultura generala Jeopardy!, si primul calculator ce castiga impotriva celor mai buni concurenti Ken Jennings si Brad Rutter.