12 semne că ești gata să îți începi propria afacere
Cu toții am trecut prin acea etapă a vieții în care, convinși fiind că fericirea în viața profesională înseamnă să ajungi lider în „acvariul corporatist”, ne-am dedicat toată energia și timpul acestui scop. Cu toții am crezut că adevărata validare a cunoștințelor și experienței înseamnă o creștere salarială, un post mai bun, să conducem o echipă…
… Până am ajuns în punctul în care ne-am dat seama că singurul business și singurul „loc de muncă” de care avem nevoie pentru a evolua, a ne inspira și a ne pune întru totul în valoare priceperea este ceva ce construim pentru noi. Acel declic, reprezintă momentul în care minutele de visare se transformă în nopți petrecute întocmind planuri de afaceri. Este însă oare suficient să ai un plan de afaceri pentru a porni pe propriul drum?
Nu! După cum vei afla mai jos, sunt necesare mai multe semne care să îți confirme momentul oportun, cel în care să „pășești cu dreptul”.
1. Vorbești nonstop despre ideea ta de afacere. Atât de mult încât familia și prietenii tăi încep să creadă că este, de fapt, noul tău job.
2. Descoperi „oaza de liniște” de la birou, locul de unde poți să te ocupi, printre picături, de punerea în practică a ideilor pe care le ai.
3. Timpul liber îl petreci într-o cafenea apropiată, lucrând.
4. Începi să nu îți mai ghidezi ziua de lucru după soare. Acum este momentul în care te vei descoperi lucrând la ore și momente din ce în ce mai „șocante” pentru ca visul tău să devină realitate.
5. Începi să renunți la achiziții, concedii și cheltuielile inutile pentru a putea strânge bani să îți finanțezi afacerea.
6. Ai spus „stop" întâlnirilor cu prietenii. Începi să îți faci noi cunoștințe la tot felul de întâlniri de networking.
7. Cu toate că totul nu este pus la punct, te apuci să cauți potențiali clienți și să întocmești pliante, un site și mape de prezentare.
8. Îți auzi colegii și prietenii cum regretă că nu s-au gândit ei primii la ideea ta. Asta, cumva, te propulsează să dai drumul la treabă mai repede, nu vrei ca alții să facă și ei și să te prindă din urmă.
9. Ești mai puțin îngrijorat pentru faptul că nu ai investitori și ar trebui să cauți și mai concentrat pe a începe fără ei, din fonduri proprii, pentru a îți demonstra conceptul.
10. Începi să privești orele de lucru la jobul (pe care încă îl ai) ca pe ore pe care le deturnezi de la scopul tău și de la businessul tău.
11. Ai început să îți sortezi contactele pe care le ai pe site-urile de socializare în potențiali clienți și potențiali angajați.
12. Uiți de teama de a nu îți urma visurile și descoperi una nouă: teama de eșec…