150.000 lei pentru cercetarea din România
Centrul de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriție anunță începerea perioadei de depunere a aplicaţiilor pentru cea de-a treia ediţie a burselor de cercetare pe care le pune la dispoziția pasionaților în domeniu din România. Ca şi în cazul edițiilor precedente, fondurile sunt destinate finanțării proiectelor de cercetare pe tema efectelor consumului moderat de bere asupra sănătății.
Perioada de depunere a lucrărilor este 1 noiembrie 2013 – 31 ianuarie 2014, urmând ca proiectele câștigătoare să fie anunțate la finele lunii februarie 2014.
Debutul celei de-a treia ediţii de acordare a burselor urmează lansării primului studiu de cercetare românesc în domeniu, realizat de către Monica Diana Bercea, câştigătoarea primei ediţii a burselor. Cu ajutorul fondurilor acordate de către Centrul de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie şi apelând la tehnologie de ultima generaţie, cercetătoarea a identificat posibile efecte pozitive ale consumului moderat de bere asupra memoriei şi nivelului de atenţie.
Evaluarea proiectelor se va face până la finalul lunii februarie 2014. Mai multe detalii legate de criteriile de eligibilitate, dar și de modalitățile de înscriere pot fi consultate pe site-ul oficial al Centrului de Bere, Sănătate și Nutriție.
Bursele de cercetare oferite de către Centrul de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție le sunt adresate studenților în an terminal la orice specializare de natură științifică, masteranzi, doctoranzi sau post-doctoranzi, principala condiție fiind ca aceştia să aparțină unor centre de învățamânt superior sau centre de cercetare din România. Studenţii la medicină pot aplica începând cu anul patru. Fiecare aplicant trebuie să beneficieze de un coordonator de proiect care să aparţină unei instituţii de învăţământ superior sau centru de cercetare din România şi care să fie cel puţin asistent universitar sau cercetător ştiinţific.
Proiectul a fost lansat oficial în luna martie 2012 și are drept obiectiv principal investigarea efectelor consumului moderat de bere asupra organismului uman, prin derularea de studii științifice şi diseminarea informaţiilor în rândul comunității medicale și a publicului larg.