1,8 milioane de chinezi ar putea fi concediaţi
Concurenţa chineză care își comercializează produsele la prețuri reduse pe piața din regiune a scos în stradă aproximativ 5.000 de angajați și directori de companii din industria siderurgică europeană. Ei au participat luna aceasta la un marș de protest organizat la Bruxelles, în dorința de a-și apăra locurile de muncă afectate companiile chineze.
Pe lângă dumpingul practicat de producătorii chinezi de oțel, siderurgiștii europeni vizează și acordarea statutului de economie de piață pentru China. Comisia Europeană ar urma să ia o decizie în acest sens până la finele acestui an. În cazul în care China va obține acest statut, atunci taxele sale vamale vor înregistra o scădere puternică, fapt ce va avea consecințe pentru concurenții europeni.
Potrivit experților, China, responsabilă pentru jumătate din producția mondială de oțel, se confruntă în prezent cu o supraproducție de 340 milioane de tone, adică dublu față de cantitatea de oțel produsă anual în UE.
UE este al doilea mare producător mondial de oțel după China, cu o producție de 177 milioane de tone pe an, respectiv 11% din producția mondială, potrivit cifrelor Comisiei Europene. Aproximativ 40.000 de locuri de muncă au fost eliminate în ultimii ani în sectorul siderurgic european, care angajează direct sau indirect aproximativ un milion de persoane.