25 de companii de stat vor avea manager privat în 2016
Statul a analizat 114 companii din portofoliul propriu în vederea implementării guvernanţei corporative din care 56 aparţin Ministerului Economiei. Dintre acestea 21 de companii sunt în insolvenţă. În primele şase luni ale anului, în programul de implementare a OUG 109, privind guvernanţă corporativă în companiile de stat, vor intra 13 companii de la Ministerul Economiei.
"Guvernanţă corporativă este o preocupare majoră a actualei guvernări. Până în prezent au fost analizate 114 companii de stat, dintre care 56 din portofoliul Ministerului Economiei. (…) În prima etapă vorbim de 25 de companii programate pentru a intră în programul de implementare a OUG 109, care a fost revizuită, aprobată în Guvern şi acum este în Parlament(..)Din 1 martie începem selectarea managerilor pentru patru companii din Ministerul Economiei, apoi urmează alte nouă, astfel încât să avem 13 companii în primul semestru", a explicat Sorana Baciu în cadrul unei conferinţe organizate de Bursa de Valori Bucureşti, notează Agerpres.
Singura excepţie de la numirea de manageri privaţi in companiile sale o va face Ministerului Apărării.
Oficialul citat a mai spus că este esenţial ca programul să continue şi în anii următori.
Ministerul Economiei şi-a rezervat în acest an 19 milioane de lei (4,2 milioane de euro) pentru recrutarea unor manageri profesionişti la companiile de stat. Recrutarea noilor şefi va fi făcută conform ordonanţei de urgenţă 109/2011 privind guvernanţă corporatistă a întreprinderilor publice. Ministerul Economiei vrea să atragă în acest an manageri profesionişti la companiile Salrom, SN Apelor Minerale, Şantierul Naval 2 Mai, ICEM, Eurotest, Cupru Min, Băiţa SA, CIR SA, Institutul de Proiectări Chimice IPROCHIM, Compania pentru Investiţii în Turism, Neptun-Olimp SA şi la cele cinci filiale ale Transelectrica.
Guvernul a adoptat în prima şedinţa pe 2016 o serie de amendamente la proiectul de lege privind aprobarea OUG 109/2011 privind guvernanţă corporativă a întreprinderilor publice, proiect aflat la Camera Deputaţilor, în calitate de camera decizională. Printre aceste amendamente se numără şi introducerea "declaraţiei de intenţie" prin care candidaţii îşi prezintă viziunea privind dezvoltarea companiei. Din 180 de întreprinderi de stat, până acum doar 35 au fost supuse guvernanţei corporative. Anul acesta s-ar mai adauga alte 25.