5 lucruri interesante despre Qatar, acolo unde opulenţa şi exploatarea imigranţilor merg mână în mână
Mai mulți bărbați decât femei: Într-o țară ce găzduiește aproximativ 2,5 milioane de oameni, doar 700.000 sunt de sex feminin
Această inegalitate este consecința directă a imigrării: cei mai mulți străini care vin aici să lucreze sunt bărbați tineri, transmite BBC.
Promisiunea unui job bine plătit a adus "un fluviu" de imigranți în ultimii ani, astfel că populația Qatarului a ajuns să crească de aproape patru ori, de la 700.000 în 2013 la 2,5 milioane în 2016.
Există și femei din alte țări care au ales să se mute în teritoriul presărat cu dune și zgârie-nori, însă cei mai mulți imigranți sunt bărbați care lucrează în special în construcții. De exemplu, cel mai recent proiect de amploare este ridicarea infrastructurii necesare pentru Cupa Mondială din 2022, la care muncesc și oameni venite din toate colțurile lumii.
Totuși, un număr semnificativ de imigranți provine din India și Nepal, astfel că hindușii reprezintă al treilea grup religios din Qatar, după musulmani și creștini.
Dar nu totul e lapte și miere. Cei care vin aici în speranța că vor câștiga bine și vor avea un trai cel puțin decent, adesea se lovesc de realitatea dură. Potrivit unui raport al Amnesty Internațional, imigranții sunt forțați să lucreze în condiții improprii, iar mulți stau înghesuiți în locuințe.
Autoritățile din Qatar au promis că vor îmbunătăți condițiile de muncă și că exploatarea imigranţilor va fi de domeniul trecutului, însă rămâne de văzut cât de repede vor fi făcute schimbările necesare.
Bogații din Qatar cumpără Londra bucată cu bucată
Ministrul de Finanțe al Qatarului, Ali Shareef al-Emadi, a declarat în martie că investitorii din țara lui dețin proprietăți în valoare de 45-50 de miliarde de dolari în Londra și plănuiesc să mai facă achiziții de cel puțin 7 miliarde de dolari în următorii cinci ani.
Arta e la putere
Qatar e o țara destul de conservatoare, însă în ultimii ani a dat frâu liber exprimării prin artă și a sponsorizat câteva expoziții, unele dintre ele chiar controversate, cum ar fi cea din 2013 a lui Damien Hirst, care are ca temă istoria recentă a Orientului Mijlociu.
În același an, Heikha al-Mayassa bint Hamad bin Khalifa al-Thani, care e sora emirului și cea care conduce Qatar Museums Authority, a fost în fruntea listei Art Review's Power 100, ce cuprinde cele mai influențe persoane din acest domeniu. Se zvonește că ea cheltuie cam un miliard de dolari pe opere celebre. În portofoliul său se află lucrări realizate de Andy Warhol, Mark Rothko, Paul Gauguin și Paul Cézanne, printre alții.
De asemenea, Qatar este și gazda unui muzeu ce cuprinde cea mai mare colecție de artă de origine islamică din lume.
Un ursuleț uriaș întâmpină vizitatorii în aeroportul din Doha
Arta nu a rămas însă în muzee sau colecții private. În Qatar există diverse manifestări artistice și în spațiile publice. Un exemplu notabil este ursulețul uriaș ce tronează în aeroportul internațional Hamad din Doha, realizat din bronz de către elvețianul Urs Fischer, acesta cântărește aproape 20 de tone.
Scopul acestei monstruozități simpatice este să "aducă o atingere umană spațiului și să le reamintească vizitatorilor de copilărie și de obiectele dragi de acasă", potrivit descrierii de pe site-ul aeroportului.
Sculptura nu a fost deloc ieftină, fiind cumpărată la o licitație din New York cu 6,8 milioane de dolari în 2011.
Resurse bogate
Cum poate o țară atât de mică să plătească pentru astfel de excentricități? Răspunsul e simplu: grație rezervelor generoase de petrol și gaze, precum și a unor investiții bine gândite. Qatar are cel mai mare produs intern brut pe cap de locuitor: în 2016, era de 129.700 de dolari, cu 20.000 de dolari mai mult că ocupantă locului secund, Luxemburg.
Ideea este că discrepanța dintre bogați și săraci e uriașă, în condițiile în care imigranții câștigă cam 350 de dolari pe lună.