7 platitudini pe care tu, șefule, ar trebui să încetezi să le mai spui
1. „Nu există Eu/individualism în Echipă”
Suntem o echipă. E meritul echipei. Nu există individualism în asta!, ne spun mai tot timpul șefii. Ba bine că nu! Echipele sunt pline de Eu. Fiecare individ face echipa mai puternică, prin cunoștințele pe care le are, prin perspective și scopuri.
Dar, adevărul este că pentru șefi este ușor să nominalizeze o echipă, în loc să petreacă timp să analizeze munca și eforturile fiecăruia.
2. ”Probabil că nu vrei să auzi asta”
Nimeni nu vrea să afle vești proaste. Dar, dacă problema este pusă așa, șeful nu reușește să atenueze gravitatea faptelor, ci din contră. Folosind această frază-clișeu, această platitudine, mută problema fix pe partea celui care primește vestea, vestea proastă devenind chiar problema interlocutorului, deși poate nu este a lui. Prin urmare, dragi șefi, focusați-vă pe problemă, nu pe clișeul și platitudinea de mai sus.
3. „Muncește mai inteligent, nu mai intens”
Când aude asta, un angajat nu se simte deloc motivat, în ciuda a ceea ce crezi tu, managere. Angajatul, în schimb, o să se simtă mai prost decât se simțea poate înainte. Se va simți că orice face poate fi făcut într-un timp mai scurt. Se va enerva, se va simți… cum se spune în limbaj corporatist? Ah, useless…
Dacă vrei să fii un manager bun și un șef apreciat, nu mai spune asta. Poți, în schimb, să arăți cum ar trebui să se întâmple lucrurile, în viziunea ta. Va fi mai bine!
4. „Abia aștept feedback-ul tău”
Șefule, nu mai aștepta! Acest feedback devine pentru subordonați un task suplimentar. Poți, în schimb, să întrebi. Oamenii care vor feedback au responsabilitate, caută să îl afle, nu îl așteaptă.
5. „Eșecul nu este o opțiune”
Șefule, te pedepseau părinții când erai la școală dacă nu luai note mari?
Ei bine, află că eșecul se poate întâmpla oricând. Este o posibilitate foarte mare. Dacă tu o spui, nu înseamnă că o elimini, ci din contră, o expui mai mult. Punând presiune pe subalterni, nu se vor întâmpla „minuni”.
6. „Să nu reinventăm roata”
… altfel roata ta s-ar putea să fie mai bună decât a mea, lucru care nu este tocmai în regulă…
7. „Asta e…”
Ești prea leneș să lași lucrurile așa? Ce fel de model ești pentru subalterni dacă te resemnezi?
Probabil că mai sunt și alte platitudini, noi pe acestea le-am tot auzit. Dacă tu știi altele, nu ezita să ni le spui și nouă. Poate le combatem și pe ele, într-un scurt material viitor.